https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomagajte mali Klavdiji do boljšega življenja

30.10.2014 ob 9:00  

Zvečer 25.11.2009 je Prekmurcema Sašu Kavašu iz Rakičana in Aleksandri Hozjan s Hotize na svet prijokala 3200g težka ter 50 cm velika deklica, katero sta imenovala Klavdija.


Kot je po porodu normalno, so Klavdijo iz porodne sobe odnesli na kratek pregled in mami povedali, da jo bo čez nekaj časa dobila nazaj v naročje. Ker po poteku ure Klavdije še niso vrnili je mamica vprašala, kaj se dogaja in sestra ji je odgovorila, da jo zaradi suma, da je popila nekaj plodovnice, v naročje dobi šele naslednji dan. Neprijetne novice so se s tem šele začele, saj so jo zaradi suma na srčno napako s helikopterjem preselili v pediatrijo UKC Ljubljana.

Po natančnih pregledih so ugotovili, da ima Klavdija pulmonalno atrezijo, defekt ventrikularnega septuma z odsotnimi centralnimi pljučnimi arterijami, aorto pulmonalna koleteralna arterija odprt Botallov vod in SY. Delecije 22q11.2 oziroma drugače Di Georgeev sindrom. Preprosto povedano ima Klavdija v srčku samo eno žilo preko katere gre kri v srce in iz njega, poleg tega ima zelo slabo razvite pljučne arterije in zaradi vsega tega ne dobi zadostno količino kisika v kri.

Šestega januarja 2010 je bila Klavdija prvič operirana, zaradi težav s bruhanjem so je osem dni operirali že drugič.

Komaj 27. januarja se je zgodil dva mesca pričakovan dogodek. »Klavdija je prvič v svojem življenju prišla domov in jaz kot oče sem jo lahko prvič vzel v naročje. To je dogodek katerega bom pomnil za vedno,« ja v zgodbah srčkov zapisal Klavdijin oče.

Med novembrom 2010 in junijem 2012 so na Klavdijinem srčku opravili veliko posegov. Vendar še vedno jo čaka vsaj še ena operacija. V ta namen pa društvo Zvezdni otroci organizira dobrodelni koncert , ki bo v mariborskem hotelu Lent 8. novembra ob 19. uri. Na njem bodo nastopili skupina Skater, Nika Zorjan, Mark Tivadar, Vlado Pevec, Emina, Lidija Vinšek, Marina Huber, Slavko Horvat in Damjan Murko. S prostovoljnimi prispevki bodo pomagali sedaj štiriletni Klavdiji, ki se odpravlja na težko operacijo h kirurgu Davidu Mishalyju v Izrael. Ta jo je doslej že trikrat operiral, zavarovalnica pa, pravi organizator koncerta Matjaž Špilak, krije stroške samo enemu staršu. Ker si starša poti ne moreta privoščiti sama, zdravniško priporočilo za njeno hitrejše okrevanje pa se glasi, da bo zanjo in njeno zdravljenje najboljše, če z njo potujeta oba starša. Bistvo operacije bo menjava umetne žile z novo umetno ali celo z naravno, če se ji je ožilje dovolj razvilo. »In to naj bi Klavdiji omogočilo več gibanja in premagovanje nekoliko daljših razdalj. Poti si s partnerko sama ne moreva privoščiti, zato sva še posebej hvaležna Matjažu Špilaku in predsednici društva Zvezdni otroci Tei Senica,« je za svet24 hvaležno dejal Kavaš.

FOTO: svet24.si, srcki.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.10.2014 ob 11:34 gost

      TU V SLOVENIJI VEČ NI BOLJŠEGA ŽIVLJENJA...

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.11.2014 ob 8:51 Stewen gost

      SRČEK - Bolni srček Klavdije se je v nedeljo. 2.novembra, dotaknil tudi njenih sokrajanov, torej Hotižanov, ki so v dopoldanskem času zrali lep znesek evrov, potrebnih za stroške, povezane z zdravljenjem in potovanjem obeh staršev v izrael, kjer je najboljši kirurg za male srčke. Še so dobri ljudje,ki se znajo ob pravem času odreči nekaj evrom, da tako lahko pomagajo. Dobro je storiti v tem predadventnem času - dobro

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.11.2014 ob 12:48 Zvezdica gost

      Lahko dobim kje podatke da bi denarni znesek neposredno nakazala družini?

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.