https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Andrej Pešec o odvisnostih - skritih pasteh našega življenja

Murska Sobota, 03.11.2014 ob 8:19  

V sredo, 29. oktobra, je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti potekalo predavanje pod naslovom »Skrite pasti življenja«, kjer je Andrej Pešec na podlagi svoje življenjske zgodbe govoril o odvisnostih – breznu, v katerega je padel tudi sam. Na podlagi lastne izkušnje je razmišljal o vzrokih, vrstah odvisnosti, aktualnih pasteh in tudi rešitvah, ki so vsaj njemu prinesle izhod iz teh težav. 

 

Odvisnosti so bolezni modernega časa. Globoko lahko vklenejo posameznika ter ga včasih pripeljejo tudi v pogubo, razen če ne poišče, najde pomoč, ter se odločijo živeti drugače. Andrej Pešec je z namenom, da pokaže svetel in pravilen odnos do življenja, ter da bi dal upanje nekaterim, ki imajo trenutno podobne težave, odkril lastno življenjsko izkušnjo z zasvojenostjo.

 

Naštel je nekaj primerov, ki nas po njegovi izkušnji in razmišljanju oddaljujejo od bistva življenja. Naštel je dolgo vrsto prepovedanih drog (od kokaina, heroina, marihuane), pri čemer je slednjo prikazal kot zelo škodljivo, kljub nekaterim trditvam ali ugotovitvah, ki kažejo nasprotno. Odprl je razpravo, kako nesmiselno je poseganje tudi po takšnih vrstah, kot je alkohol, ki nam po njegovem mnenju zamegli predstavo o življenju, nas prikrajša za bistvo, ki je lepše, hkrati pa posegamo po njem nekateri kar iz navade. Še preden se zavemo, smo lahko odvisni, prav tako od cigaret, v zvezi s katerimi je spomnil na že splošne vrste statističnih dokazov - izredno škodljivost kajenja za zdravje.

 

Osvetlil je tudi pogoste odvisnosti, za katere marsikdo niti ne pomisli, da spadajo v to kategorijo, učinek na človeka pa imajo enak – od njih je odvisna naša sreča in nesreča. Vse naše potlačene potrebe in želje projiciramo v njih, bistvo, ki pa predstavlja posamezniku zaresen problem, pa ostaja nerešljivo. Naj naštejemo samo nekaj: športne stave, odvisnost od odnosov, sladkarij ali druge vrste hrane, dela, iger na srečo, perfektnega izgleda in podobno.

Pešec se je posebej dotaknil športnih stav, ki so moderna oblika zasvojenosti, razložil negativne plati ukvarjanja z njimi in posledice, od finančnih, do psihičnih. Omenil je tudi, da bi naše delo moralo biti takšno, ki je družbeno koristno in tako tudi izpolnjuje posameznika – kar pa športne stave po njegovi  trditvi niso. Tudi profesionalni šport, kot je povedal, skriva v sebi veliko pasti ter posamezniku škodi, saj dovoljuje uporabo prepovedanih poživil, prehranskih dodatkov, ki na koncu vodijo v izgorelost.  Poudaril je sicer, da je šport v osnovi zdrav, če se pri tem posluša lastno telo. Med zasvojenostjo je omenil tudi spolnost, kjer je po njegovem današnja mladina preveč usmerjena v spolne užitke, ki prav tako lahko preidejo v odvisnost.

 

V sklopu predavanja je govoril o vzrokih za vse odvisnosti, ki so pravzaprav tista »vrata«, na katera moramo ob morebitnih odvisnostih potrkati, če se želimo ozdraviti. Pogosto, v velikih primerih imajo svoj izvor v našem otroštvu, kasneje pa potlačena čustva, kot so jeza, bolečina, zavist in podobno, »gasimo« z opojnimi sredstvi.

Med rešitvami je ponudil zdrav odnos do življenja, prave vrednote, samokontrolo, spoprijemanje s težavami v življenju, kot koristne pa izpostavil tudi osebno higieno, zdravo prehrano, ki naj bi po njegovem mnenju bila vegetarijanska, ter značilnosti, kot so resnicoljubnost, samozadostnost in sodelovanje.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.