https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Park prekmurske reformacije: spomin na preteklost, motivacija za prihodnost

Moravske Toplice, 08.11.2014 ob 9:00  

Evangeličanska cerkvena občina Moravske Toplice je v petek zvečer svečano odkrila spominsko tablo v novem Parku prekmurske reformacije pred evangeličansko cerkvijo v Moravskih Toplicah.


Spominsko tablo sta odkrila inšpektor Slovenske evangeličanske Cerkve Johann Laco in inšpektor cerkvene občine Moravske Toplice Vitez Franc. Blagoslovila pa sta ga škof Geza Filo in častni škof domači duhovnik Geza Erniša. Svečanost je bila posvečena pomembnih dogodkom iz zgodovine: 450 obletnici izida Trubarjeve Ordninge ter 430 obletnici izida Dalmatinove Biblije. V prihodnje bodo postavili še spominska obeležja posvečena prekmurskim protestantskim piscem in duhovnikom ter formo viva.

Po odkritju spominske table so dogodek počastili s priložnostnim klavirskim koncertom in predavanjem v cerkvi. Gostja večera je bila znana pianistka, prof. Adriana Magdovski iz Maribora, ki  je s skladbami predstavila vrhunskega protestantskega skladatelja Jochana Sebastiana Bacha. Dr. Natalija Ulčnik je spregovorila na temo Prekmurski knjižni jezik in prekmurski protestantski duhovniki in pisci. Zapel pa je zbor Cantante.

Geza Erniša je povedal, da koraki velikih ljudi velikokrat niso razumljeni, vendar zgodovinska resnica vedno pride na površje, čeprav velikokrat z zamudo. Park prekmurske reformacije je spomin na preteklost, ki jo je treba spoštovati in ohranjati in iz nje črpati moč za prihodnost. Prihodnosti pa moramo dati priložnost, da se uresniči. Veliki možje iz preteklosti so nam po besedah Erniše vzbudili nacionalno zavest; človek se ne sme bati povedati resnice.

Tudi Geza Filo je povedal, da se ob otovoriti Parka prekmurske reformacije spominjamo preteklosti in ta naj bo motivacija za prihodnost. Poudaril je pomen reformacije v Prekmurju, ki se je obdržala zaradi političnih razmer v preteklosti le pri nas, ki smo bili pod madžarsko upravo. S tem se spominjamo tudi naših pomembnih mož, Štefana Küzmiča in ostalih. Po njegovih besedah je novo odprti park pomemben za slovenski prostor ter most med Ljubljano in Prekmurjem.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2014 ob 20:50 pištek gost

      Luterani se znajo ite pa jin vse štima. Pr papincaj pa sakši den nekšna afera. Zadnja v Lendavi ka je šče konzul šo do škofa. Papinci malo si zgled zemte po luteranih.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.