https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mineralna voda Radenska Naturelle potrdila svojo kakovost

22.11.2014 ob 8:00  

Z znanstveno priznanimi metodami testiranja genotoksičnosti dokazali nesporno kakovost in ustreznost naravne mineralne vode Radenska Naturelle.


Rezultati študije, ki so jo pred nedavnim izvedli na Nacionalnem inštitutu za biologijo pod vodstvom prof. dr. Metke Filipič, so pokazali, da naravna mineralna voda Radenska Naturelle ni genotoksična in torej ne vsebuje karcinogenih snovi.

V študiji sta bila uporabljena Ames-ov test na bakterijah in in vitro test mikrojeder na sesalskih celicah, ki sta glede na znanstveno mnenje Evropske agencije za varno hrano (EFSA) merodajna za testiranje genotoksičnosti hrane. Ugotavljanje morebitne genotoksičnosti za embalirane vode sicer sploh ni zakonsko predpisano, niti na ravni Evropske unije, če pa se že uporablja, pa morajo biti testi izbrani in izvedeni v skladu z mednarodnimi priporočili in standardi. Testiranje genotoksičnosti embalirane vode z Allium testom (na čebuli) zagotovo ni tisto, na podlagi katerega bi lahko sklepali o vplivu na človeka, čeprav podjetje Dana prav na podlagi tega nemerodajnega testa nagovarja širšo javnost in svojo naravno mineralno vodo označuje z ˝nižjo stopnjo genotoksičnosti˝ in ˝kot organizmu prijazno voda˝ v primerjavi z ostalimi vodami na slovenskem tržišču.

»Na Nacionalnem inštitutu za biologijo imamo na področju genetske toksikologije dolgoletne izkušnje, kar dokazujejo tudi številne mednarodne reference. Testiranje embaliranih vod smo izvedli z ustreznimi testi genotoksičnosti na osnovi mednarodno priznanih protokolov ter pri strogo nadzorovanih laboratorijskih pogojih. Rezultati so bili nedvoumno negativni,« je rezultate študije komentirala prof. dr. Metka Filipič z Nacionalnega inštituta za biologijo.

»Radenska kot vodilni proizvajalec embaliranih vod na slovenskem trgu skrbno bedi nad kakovostjo svojih proizvodov, kar poleg prejetih nagrad za kakovost tako doma kot v tujini, dokazujemo z rezultati zakonsko predpisanih parametrov po Pravilniku o naravni mineralni vodi, izvirski vodi ter namizni vodi ter rezultatov številnih, tudi neodvisnih študij doma in na tujih trgih. Rezultati te zadnje študije so dokaz več, da se zavedamo naravnega bogastva in da z njim že več kot 140 let skrbno ravnamo,« je poudaril Milan Hojnik, direktor družbe Radenska d.d. Radenci.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.