https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V soboški knjižnici razstava o vsestransko aktivnem in velikem Slovencu Pavlu Kunavru

Murska Sobota, 29.11.2014 ob 7:05  

V petek so v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota v sodelovanju z Društvom za razvoj idej – Stopaj in Triglavskim narodnim parkom odprli spominsko razstavo o Pavlu Kunavru (1889-1988). Ob tej priložnosti je potekala okrogla miza, na kateri so življenje in delo tega velikega in vsestransko aktivnega Slovenca predstavili njegov sin, dr. Jurij Kunaver (doktor geomorofoloških znanosti, univerzitetni profesor na Oddelku za geografijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani v pokoju), ki je tudi lastnik razstavljenega gradiva, Boris Kham (profesor fizike na Gimnaziji Jožeta Plečnika v Ljubljani v pokoju in amaterski astronom), Stane Peterlin (biolog in upokojeni naravovarstvenik), Jože Mihelič, nekdanji sodelavec Triglavskega narodnega parka in dolgoletni prijatelj družine Kunaver ter Ana Kustelj iz Triglavskega narodnega parka.


»Človek je dolžan vse, kar lepega in dobrega ve, izročiti naprej mladim.« Pavel Kunaver

Pavel Kunaver se je rodil  v Ljubljani leta 1889. Poročen je bil s Henrieto Scharz, Slovenko iz Dunaja in z njo imel štiri sinove (Beno, Mitjo, Jurij in Aleš). Bil je predmetni učitelj geografije, zgodovine in slovenščine ter pedagoški svetnik. Bil je tudi  planinski in poljudno znanstveni pisatelj ter amaterski slikar,  fotograf, alpinist, jamar in krasoslovec, skavt in tabornik, astronom, zagovornik varstva narave in še kaj. Napisal je 36 knjig ter več sto strokovnih in poljudnih člankov. Njegovo življenje je zaznamovala ljubezni do gora, krasa in jam ter zvezd oziroma astronomije.

Naravo ter doživetja in vtise povezane z njo je zelo rad prenašal na mlade kot vodja številnih skavtskih in taborniških taborov. Velja tudi za enega prvih borcev za varstvo naravne dediščine, zlasti Škocjanskih jam pred onesnaženjem Reke, Postojnske jame in za ohranitev Planinskega in Cerkniškega polja v njuni sedanji obliki. Nasprotoval je izrabi Triglava in  okolice za smučarski turistični center ter izrabi voda Bohinjskega jezera, Kamniške Bistrice in Soče za  hidrocentrale.

Velja tudi za pionirja astronomije v Sloveniji. Svoje astronomsko znanje je širil med šolsko mladino.  S področja astronomije je napisal osem poljudnih knjig ter številne strokovne in poljudne članke.

Leta 1970 je prejel Žagarjevo nagrado in  naziv pedagoški svetnik.  Že leta 1912 pa je bil odlikovan  s Srebrnim križcem za zasluge s krono  za reševanje dijakov na Stolu. S tem pa seznam nagrad in priznanj za njegovo delo še daleč ni končan.

 

15. obletnica opazovanja popolnega Sončevega mrka v Budincih

Stopaj - društvo za razvoj idej obuja letos ob 15. obletnici popolnega Sončevega mrka v Občini Šalovci spomin na prireditev opazovanja mrka v vasi Budinci. Doživljanje in opazovanje popolnega mrka je povezano s Pavlom Kunavrom, ki je leta 1961 organiziral in vodil odpravo dijakov na opazovanje mrka v Dalmacijo. 

V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Murska Sobota in dijaki Gimnazije Murska Sobota.

Spominska razstava o Pavlu Kunavru je bila prvič odprta februarja 2013 v Infocentru Triglavska roža Bled, sedaj pa se s predstavitvijo življenja in dela tega velikega Slovenca ter z namenom ozaveščanja o pomenu ohranjene narave širi po celi Sloveniji. V murskosoboški knjižnici si jo lahko ogledate vse do 13. decembra.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.