https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

V Radenski zaskrbljeni zaradi trošarine na brezalkoholne pijače

Radenci, 04.12.2014 ob 11:00  

Zakon o posebni trošarini na sladke brezalkoholne pijače bi Radensko obremenil za skoraj 1,5 milijon evrov. Bojijo se tudi, da bi zaradi zmanjšanega dobička posledično morali odpuščati.


Z novim zakonom Radenska skoraj ob ves dobiček

Predlog Zakona o posebni trošarini na brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja oziroma sladil, ki ga je v minulih dneh objavilo Ministrstvo za finance, bo podjetje Radenska d.d. Radenci, če bo potrjen v parlamentu, obremenil  v višini 1.450.000 EUR letno. To predstavlja 5 % čistih prihodkov od prodaje oz. skoraj celoten dobiček iz poslovanja, ki ga je  družba dosegala v preteklih letih.

Posledično tudi odpuščanja?

Podjetje Radenska d.d. Radenci deluje v okolju, kjer ima poseben lokalni pomen na področju SV Slovenije. Trenutno je zaposlenih 207 ljudi, vendar so v podjetju upravičeno zaskrbljeni, da bodo s predvidenim davkom na brezalkoholne pijače zaradi padca prodaje teh pijač in posledično zmanjšanja prihodkov od prodaje sledila tudi odpuščanja zaposlenih. In to je tisto, kar si na področju z veliko stopnjo brezposelnosti še najmanj želijo.

Koncesije že sedaj občutno višje kot  drugje v Evropi

Predvidena trošarina bo dodatno breme industriji brezalkoholnih pijač, ki se v zadnjih letih že tako spopada s padcem prodaje te kategorije živil. V Radenski je tako prodaja brezalkoholnih pijač v zadnjih petih letih padla za 40 %. Seveda je pomembno omeniti, da je ta ista industrija že obremenjena z občutno višjimi koncesijami za rabo vode za polnjenje naravne mineralne vode in brezalkoholnih pijač v primerjavi z drugimi državami EU.

Po napovedih s strani trgovskih verig se zaradi davka ne bo zvišala cena proizvodov na policah. Torej so pričakovanja, da  se bo na ta način ˝zajezila˝ debelost slovenske populacije, popolna iluzija. V primeru, da se bo cena teh proizvodov na polici oziroma v trgovini rahlo dvignila, se lahko obeta odliv kupcev v tujino, v sosednje države, kjer tovrstnega davka nimajo. 

Direktor Hojnik: Problem javnega zdravja bi mogli reševati bolj kompleksno

»Radenska ponuja širok spekter proizvodov v segmentu brezalkoholnih pijač, prilagojenih okusom potrošnikov in svetovnim trendom. Na podlagi lastnih izkušenj lahko trdimo, da reformulacije izdelkov v smislu zmanjševanja vsebnosti sladkorja v pijačah, s katero vlada nagovarja industrijo pijač, ne bodo dosegle svojega namena. Tak primer so konkretno funkcionalne vode Radenska Plus z zelo nizko vsebnostjo sladkorja ter funkcionalnimi dodatki kot sta L-karnitin ter biotin, s katerimi kljub močnim oglaševalskim aktivnostim nismo uspeli prepričati potrošnikov, da je manj sladko lahko tudi koristno. Prepričani smo, da se problem javnega zdravja, na katerega se sklicujejo predlagatelji zakona, mora reševati bolj kompleksno, ne pa na tako diskriminatorni način in sicer z obdavčitvijo samo enega dela industrije, ki pri svoji proizvodnji uporablja sladkor. Potrošniki bodo svojo željo ali potrebo po sladkem zagotovo ˝potešili˝, posledično pač z uživanjem drugih živil, ki vsebujejo sladkor ali pa bodo odšli po nakupih teh pijač tja, kjer tega davka ni,« je poudaril Milan Hojnik, direktor družbe Radenska d.d. Radenci.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.12.2014 ob 13:48 gost

      larifari vse tou fküper

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.