https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na FRISK-u tudi o poslovnih neuspehih in množičnem financiranju

Murska Sobota, 06.12.2014 ob 9:00  

V sklopu festivala FRISK je v petek Jose Antonio Morales spregovoril o neuspehu in strahovih v poslu, na okrogli mizi pa so razpravljali o množičnem financiranju in začetkih poslovnih poti pri nas. 


Morales o poslovnih neuspehih in strahu na poslovni poti

V sklopu festivala je Jose Antonio Morales odkrito spregovoril o neuspehu in strahovih v poslu, s katerimi se je soočal tudi sam. Spregovoril je o začetkih poslovih poti, ki so težki, pa tudi padcih, ki kljub temu, da smo padli, imajo svojo energijo. Pred leti je z družino živel v New Yorku v ZDA, nato pa so se odločili za povratek v Prekmurje, čeprav ne on, ne žena nista imela pri nas zagotovljene zaposlitve. A pravi, da je pri nas lažje kot v Peruju ali v ZDA. Pravi, da je zelo pomembno, da se vprašamo, kam želimo iti. Govoril je tudi o ambicijah, vendar naj bi te bile take, da jih lahko izvedemo še danes. Spregovoril je tudi o napakah, ki so prav tako koristna izkušnja. Uspehe moramo po njegovem mnenju iskati v naši preteklosti oziroma preteklih dejanjih ter pogledati, kaj vse smo že naredili in ne kaj še nismo uspeli. Podal je tudi razliko med rastjo in izboljšavo. Slednja ima takoj negativni prizvok, nekaj že delamo narobe. Dotaknil se je še kreativnosti in strahu. Slednji je razlog za ustavitev rasti in se je potrebno z njim soočiti. Morales je v Slovenijo pripeljal konferenco »Fear and Fail«.Za svoj največji uspeh pa šteje družino.

O množičnem financiranju

V sklopu Friska je v petek potekala tudi okrogla miza o množičnem financiranju z naslovom Kaj je s tem kickstarterjem. O svojih poslovnih izkušnjah in financiranju so spregovorili Tomaž Zaman iz prekmurskega podjetja Codeable (slovensko-danska spletna platforma za outsourcing na področju WordPressa), Tadej Jevševar iz Chipolo (iskalnik stvari s tehnologijo bluetooth) in Marin Medak iz startup podjetja Oivo (polnilec za telefon, ki ga napolni tudi v ekstremnih razmerah).

Tomaž Zaman se sicer ni odločil za tovrstno financiranje ampak si je skupaj s poslovnim partnerjem iz Danske začetni kapital izposodil in pravi, da se šele sedaj po dveh letih lahko izposojeno vrača. V začetku so tudi sodelavci delali zastonj. Pri svojem poslu je izpostavil pomen komunikacije s strankami, ki cenijo pogovor. Poudaril je tudi, da je potrebno ločiti med osebnim in poslovnim ne-jem oziroma neuspehom.

Tadej Jevšar pa pravi, da so videli v njegovem izdelku priložnost tudi prijatelji in sorodniki. Za uspeh pravi, da ni recepta. Poleg tega, da projekt narediš kvalitetno, je pomembno tudi dejstvo, da se pojaviš ob pravem času. Tudi zato nekateri poskusijo večkrat.

Marin Medak pa je povedal, da je nujno potrebno prebrati pogoje, saj se na Kickstarter ne more prijavi vsak. Med drugim je nujno stalno bivališče v točno določenih državah, zato je potrebo poznati tudi ljudi od tam, ki so ti pripravljeni pomagati. Opozoril je tudi na dostavo izdelkov ter logistiko in z njo povezane stroške.

Na Kickstarterju uspešen tudi pomurski kefirko

Nekateri se za zagon podjetja ali podjetniške ideje odpravijo na banko. Nekateri pa kredita ne dobijo in poskušajo svojo poslovno idejo razviti na druge načine. Ena izmed možnosti je vse bolj priljubljena spletna platforma Kickstarter. Začetki kapital lahko na ta način pridobite s predstavitvijo ideje na omenjeni platformi za katero potrebujete video in fotografski material, potrebno pa je postaviti tudi mejo pri ceni izdelka. Financirajo jo zainteresirani za izdelek, ponudnik pa na koncu ponudi nagrado za zaupanje, končni izdelek. Med uspešne projekte na Kickstarterju se je pred kratkim uvrstil tudi naš pomurski projekt Kefirko, ki ravno zaključuje zbiranje sredstev. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.