https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Prleško gostüvaje na 8. Večeru folklore v Ljutomeru

Ljutomer, 10.12.2014 ob 7:05  

V soboto, 6. decembra, je Folklorna skupina Leščeček (KD Slavko Osterc Veržej) v Kulturnem domu Ljutomer pripravila 8. Večer folklore z naslovom »Srečno hodi ti nevesta«.


Folklorna skupina Leščeček deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej in umetniškim vodstvom Marka Rusa. Člani skupine se trudijo ohranjati pevsko in plesno dediščino svojih prednikov in ob tem tudi zelo uživajo. V letošnjem letu so se jim pridružili številni novi člani.

Za njimi je zelo uspešno leto, saj so se plesalci uvrstili na Državno srečanje odraslih folklornih skupin, kjer so prejeli tudi zlato priznanje. Vokalna skupina Leščeček, ki deluje znotraj sekcije, je v letošnjem letu dobila novo kostumsko podobo, ki so jo predstavili v mesecu maju. Prav posebej pa bo letošnje leto vsem ostalo v spominu tudi zaradi gostovanja v Turčiji, kjer so se udeležili 42. Mednarodnega festivala kulture in umetnosti v Arhaviju.

Zgodba letošnjega folklornega večera prikazuje tradicionalno prleško poroko. Nevesto in ženina so pospremili do oltarja, zaplesali, ter nadaljevali »gostüvaje« še vso nedeljo. Leščečki so zgodbo predstavili v 4 delih oz. spletih: »Mladga fanta pod odejo«, »Zapiraje«, »Gostüvaje« in »Drugi den«. Na odru sta se jim pridružila tudi Ljutomerski oktet in Folklorna skupina KUD Beltinci.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.