https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Delavnice želja v vrtcu Moravske Toplice

10.12.2014 ob 7:10  

V mesecu novembru obeležujemo mednarodni dan strpnosti, zato so tudi v vrtcu Moravske Toplice v novembru  na temo strpnosti in sprejemanja drugačnosti, izvedli delavnice za starše in otroke.


Namen delavnic je bil staršem pri otrocih skozi izkušnjo pomagati razbiti stereotipe in sprejemati drugačnost ter razvijati sočutje, strpnost, prostovoljstvo, čut za pomoč drugim in spodbujanje nematerialnih vrednot. Vse to so cilji tudi njihovega programa v projektu Dvig socialnega in kulturnega kapitala v lokalni skupnosti, ki ga izvajajo pod okriljem Šole za ravnatelje.

V mrzlem četrtkovem popoldnevu so se otroci, starši in strokovne delavke vseh enot Vrtcev občine Moravske Toplice zbrali v skupnem prostoru vrtca Moravske Toplice. Njihova prva gostja je bila Aleksandra Pinterič iz zavoda Vista, avtorica otroške slikanice Hanina božična želja. Pred otroke je prikorakala z invalidskim vozičkom, na katerem je imela naložene slikanice z zgodbo o Hani. Otroci so opazovali voziček in pozorno poslušali predstavitev zgodbe o deklici na invalidskem vozičku, ki si je želela shoditi, njena želja pa se je izpolnila za eno noč - božično noč.

Nato se je na čisto pravem invalidskem vozičku, za katerega so otroci ugotovili, da je na električni pogon, pripeljala druga gostja Matejka Koštric. Matejka je zaposlena na partnerski šoli njihove mreže projekta, Osnovni šoli Franceta Prešerna Črenšovci. Otrokom je povedala, da je gibalno ovirana že od otroštva in da tudi njene noge ne ubogajo njenega prigovarjanja, tako kot pri Hani iz slikanice. Predstavila jim je, kako je hodila v šolo, se igrala, kaj vse lahko počne in s kakšnimi ovirami se srečuje.

Matejka je omenila, da rada pleše in to je pokazala v plesni delavnici z otroki in njenim soplesalcem Blažem. Hkrati sta se odvijali še ustvarjalna delavnica in delavnica iskanja želja, ki se jih ne da kupiti. V ustvarjalni delavnici so otroci z ilustratorko slikanice Hanina božična želja Klaudijo Sakovič izdelovali snežinke, s katerimi bomo v vrtcu okrasili novoletno jelko. V delavnici iskanja želja pa so otroci razmišljali o nematerialnih željah, kot so sreča, prijateljstvo, prijaznost … Svoje želje so narisali na kartonček, strokovne delavke pa so jim pomagale želje tudi zapisati. Kartončke so nato pritrdili na bele balone, napolnjene s helijem.

Starši so v času delavnic poslušali predavanje Aleksandre Pinterič o prepoznavanju in obvladovanju neprijetnih čustev pri otrocih. Skozi povratno informacijo so starši izrazili izredno zadovoljstvo s predavanjem in ga označili kot zanimivo in poučno.

Prav tako so otroci izrazili zadovoljstvo z delavnicami, še preden so doživeli vrhunec popoldneva. Matejka je za konec s svojim soplesalcem odplesala čudovito točko, ob kateri so se marsikomu orosile oči. Neučakanost pa je že vladala med otroci, ki so nestrpno pričakovali, da bodo svoje balončke z željami odnesli ven in jih spustili v nebo. Ker seveda ne gre vedno vse kot po maslu, so jim balončki malo ponagajali in niso hoteli poleteti s pretežkimi kartončki. Otroci so se hitro znašli, sneli kartončke z željami, balončkom prišepnili svoje želje in jih spustili v nebo. Otroci pevskega zbora vrtca Moravske Toplice pa so balončke na njihovo pot pospremili s pesmico Balonček (J. Humer) in se zadovoljni razšli.

Avtor: Monika Šlichthuber Jerebic, svetovalna delavka in koordinatorka projekta SKK

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.