https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

“Odzivajmo se na otrokova dejanja z razumevanjem”

Beltinci, 18.12.2014 ob 7:30  

Imago terapevtka dr. Tadeja Milivojevič Nemanič je v Beltincih v gasilskem domu predavala o razvijanju otrokove samostojnosti in odgovornosti. Pogovarjali so se o tem kakšen naj bi bil odnos staršev do otrok in za kaj vse že lahko otrok poskrbi sam.



"Otroci zmorejo biti odgovorni za svoje čute, čustva in potrebe,"
pravi terapevtka dr. Tadeja Milivojevič Nemanič, ki je predavala o tem, da morajo starši razumeti svoje otroke tako, da jim prisluhnejo in da so jim vzgled. Otrok sam ve, kdaj je lačen, žejen, kdaj ga zebe ali mu je prevroče. Otrok sam se je sposoben zavedati svojih potreb in čustev, vendar moramo paziti pri njihovih nenavadnih željah. Starši morajo svoje otroke jemati resno ter uzreti potrebo z njihovega stališča. Otrokov svet je namreč popolnoma drugačen od sveta odraslih, zato morajo starši spoznati otrokov svet.

Pomembno pri razumevanju otroka in razvijanju njegove samostojnosti je zavedanje staršev osebne in družbene odgovornosti. Najprej morajo starši biti odgovorni sami do sebe, da so lahko družbeno odgovorni in da lahko na ta način pomagajo svojim otrokom do pravilnega razvoja. "Družbena odgovornost je odgovornost za druge in do drugih. Osebna odgovornost je odgovornost za svoje življenje, občutke, čustva, ravnanje, za lastne vrednote in integriteto," izpostavlja terapevtka dr. Tadeja Milivojevič Nemanič.

Velikokrat so starši zaskrbljeni za svojega otroka po nepotrebnem in mu onemogočajo, da otrok sam zase sprejme odgovornost, čeprav s tem pridejo tudi padci ali "slabše ocene v šoli," kot pravi terapevtka. Šola mora biti otrokova odgovornost in želja, da sam nekaj naredi, starši so tu zato zgolj, da jim priskočijo na pomoč, ko opazijo, da se začne zatikati in prihaja do težav. Ob tem morajo starši najprej vprašati otroka ali potrebuje pomoč in se ne vsiljevati ali prelagati odgovornost nase.

Imago terapevtka dr. Tadeja Milivojevič Nemanič je še posebej poudarila znan citat S. Coveya: "Naj vam je všeč ali ne, vi ste vodja družine in izpolnjujete 4 vloge: ste zgled, skrbnik odnosov, organizator in učitelj." Predavanje je teklo v smeri, da je starš na začetku vzgojitelj in učitelj, kasneje, z odraščanjem otroka, pa se mora spremeniti v spremljevalca in svetovalca.

Da bi otrok tako najbolje razumel potrebe staršev, se zavedal samostojnosti in odgovornosti pa je nujno, da starši postavijo meje. Pri tem je terapevtka dr. Tadeja Milivojevič Nemanič povedala preprosti primer, pri katerem se je tudi malo pošalila: "Če se otrok igra v dnevni sobi ravno v času, ko morate dnevno sobo počistiti, mu povejte neposredno, da mora sedaj pospraviti igračke, ker boste čistili sobo. Naj mu je to všeč ali ne, otrok se bo tako zavedal, da ni nič narobe naredil, ampak da ima samo tečno mamo. Bolje to, kot pa da ga zavajate  z izgovorom, da mora pospraviti, ker se to ne spodobi, saj bomo imeli obiske. Ki jih v bistvu sploh ne bomo imeli."



Predavanje je terapevtka dr. Tadeja Milivojevič Nemanič zaključila, da je najlažje biti z otrokom, ko je vse v redu. Vendar morajo starši ob svojem otroku najbolj trdno stati na tleh takrat ko je najbolj hudo. "Samo če bomo starši poslušali otroke, se bodo oni naučili poslušanja," je še povedala terapevtka. Sledila je kratka razprava in vprašanja obiskovalcev.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.