https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

»Najboljša preventiva je neuporaba pirotehničnih sredstev«

Murska Sobota, 18.12.2014 ob 8:30  

V sredo je na PU Murska Sobota potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili prizadevanja pomurskih policistov, s katerimi želijo v času božično-novoletnih praznikov vplivati na zmanjšanje kršitev in telesnih poškodb zaradi neprevidne, nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov. Tudi letos sodelujejo v preventivnih aktivnostih, ki potekajo na državni ravni pod sloganom Namesto petarde raje pamet v roke, ki poteka v okviru izvajanja projekta oziroma akcije Bodi zvezda, ne meči petard.  O posledicah nepremišljene uporabe piroehničnih sredstve so spregovorili dr. Milan Nemeš, specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, Boris Rakuša, policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije in Tamara Zupe predstavnica Društva za zaščito živali Pomurja.


 

Lansko leto dve poškodbi otrok s pirotehničnimi sredstvi

Po besedah tiskovne prestavnice PU Murska Sobota, Suzane Rauš, so v obdobju 20.11.2013 do 10.1.2014 na PU Murska Sobota zabeležili 29 prijav uporabe pirotehničnih sredstev, 10 kršitev Zakona o eksplozivih in pirotehničnih sredstvih, dve telesni poškodbi otrok, ki sta utrpela opekline obraza in rok, štiri poškodovanja premoženja (kontejnerjev) ter zasegli 1430 kosov petard.

Zdravljenje je dolgotrajno, drago in boleče

Dr. Milan Nemeš, specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Murska Sobota je povedal, da to sicer vsako leto ponavljajo, vendar le s ponavljanjem dosežejo zmanjšanje števila poškod. Ugotavljajo, da je sicer hujših poškodb manj kot pred 10 let a še vedno so. Hude poškodbe povzročajo trajno invalidnost, kar je še toliko hujše pri mlajših ljudeh. Največkrat so prizadeti prsti in roke, kjer gre za lažje poškodbe, dosti hujše pa so poškodbe globljih struktur mehkega tkiva, pogoste so amputacije prstov, rok, opekline, poškodbe oči in ušes, ki lahko vodita v slepoto in gluhost. Zdravljenje je dolgotrajno, drago in boleče. Po operacijah in prevezah je potrebna še rehabilitacija. Najboljša preventiva je po besedah Nemeša neuporaba, v vseh drugih primer so poškodbe možne. Objestna in neprimerna uporaba pirotehničnih sredstev trajno zaznamuje življenje poškodovanca, pogosto tudi mimoidočih ali naključno prisotnih ljudi. Na prehodu iz leta 2012 v 2013 so obravnavali tri hujše poškodbe, od tega dva otroka stara 10 let. Leto pozneje, na prehodu iz 2013 v 2014 pa so obravnavali dve poškodbi otrok, starih 11 in 9 let, ki sta razstavila petardo in vžgala vnetljivi prah ter se ob tem poškodovala.

»Največ naredimo če tega ne kupimo in ne pokamo«

Tamara Zupe, predstavnica Društva za zaščito živali Pomurja, pa je opozorila, da moramo pred hrupom in pokanjem pirotehničnih sredstev ustrezno zavarovati tudi živali, ki so za hrup še bolj dovzetna od nas. Posebej je izpostavila, da naj psov ne puščamo na verigi, se z njimi v tem času ne sprehajamo ali jih puščamo v uticah. Moramo poskrbeti, da bodo na varnem in skušajmo hrup čim bolj omiliti. Ne smemo pozabiti tudi na hlevsko živino, ki jo lahko zavarujemo vsaj tako, da zapremo vsa vrata in okna, da bo hrupa čim manj. V času silvestrovanj imajo največ klicev zaradi izgubljenih živali, ki so zaradi hrupa zmedene in pogosto pobegnejo.

Številne akcije za zmanjšanje uporabe pirotehničnih sredstev

Boris Rakuša,  policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije, pa je povedal, da je še vedno v veljavi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih sredstvih iz leta 2008. Ta določa, da pirotehničnih izdelkov kategorije 1 ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, mlajšim od 14 let, izdelkov kategorije 2 ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, mlajšim od 16 let, izdelkov kategorije P 1, T 1, baterij ter kombinacij kategorije 3 do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontan kategorije 3 do 750 g neto mase eksplozivnih snovi pa ne fizičnim osebam, mlajšim od 18 let. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le v času od 19. do 31. decembra.Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le v času od 26. decembra do 2. januarja. Hkrati teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Opozoril je tudi na problem domače izdelave pirotehničnih sredstev, ki ni dovoljena. Poostren bo nadzor posedovanja prepovedanih pirotehničnih sredstev na cestah proti Avstriji, Madžarski in Hrvaški. Za kršitelje je predvidena globa od 400 do 1200 evrov. Policisti ozaveščajo o pirotehničnih sredstvih tudi osnovnošolce po slovenskih šolah. Po mestu pa nas opozarjajo s plakati.

Na socialnem omrežju Facebook so odprli profil »Bodi zvezda, ne meči petard«, na katerem poteka tudi nagradni kviz namenjen otrokom v okviru odvračanja od nevarne uporabe pirotehničnih izdelkov. 

Do konca leta bodo policisti samostojno in v sodelovanju z inšpekcijskimi službami (Finančno upravo RS – Upravo za carino in Tržnim inšpektoratom RS) izvajali nadzore mest, za katera jim je poznano, da bi se na njih lahko izvajala nezakonita trgovina in preprodaja teh izdelkov.

VIDEO: V katere kategorije spadajo posamezni pirotehnični izdelki:  https://www.youtube.com/watch?v=tr-PkooVGcA 

 

VIDEO: Varna uporaba pirotehničnih sredstev: https://www.youtube.com/watch?v=zV9-ObQhZn0#t=11

 

VIDEO: Kakšne  so lahko posledice uporabe pirotehničnih sredstev: https://www.facebook.com/video.php?v=821569221235680&set=vb.818156484910287&type=2&theater

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2014 ob 7:03 tadej b. gost

      Milan Nemeš ni doktor znanosti, ampak zdravnik kirurg, tako da tisti dr. pred imenom ni na pravem mestu, pravilno je milan Nemeš dr.med., spec., tako da za znanstveni naslov še bodo fantje morali malo v šolo hodit, ne si pa kar sami pred imena pisati dr in podobne nazive

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.12.2014 ob 7:41 mihaela gost

      se popolnoma strinjam, saj so eni pravi bedci...samozvani doktroji znanosti .....

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2014 ob 9:36 slika gost

      ne gre se za napisan članek, ampak tisti naziv pod tem sivim bledim možakarjem, ki se nikakor ne piše pred njegovim imenom, ja tako samozvani doktorji znanosti, ki to niso...

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2014 ob 11:19 gost

        A misliš "pred simpatičnim možakarjem" pa si res ne daš dopovedati, da si tega naziva v zgornjem čalnku ni pripisal on sam, temveč avtor prispevka. Zato ne komentiraj o "samozvanosti" in osredotoči na neznanje avtorja prispevka.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.12.2014 ob 11:31 leon gost

      če bi ga bilo kaj v hlačah, mislim tega lepotca z očali, bi sam povedal to da to ni njegov naziv, ampak vseeno je lepo biti frajar v medijah

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.12.2014 ob 11:56 gost

      ajde ne bluzite loleki eni, ka pa ma zdaj tou veze. gda idete k doktori njemi tudi ne pravite doktor medicine specialist ampak njemi kak vsi ostali pravite gospoud doktor. če je zdaj nekši avtor članka mimo vseko je nej tej doktor kriv za tou. ge bi razmo ka bi ga napadli, če bi si naziv dao pred ime san v kakšni literaturi ali v dokumeti nej pa v nekšon članki na lokalnon mediji pa se te predstavlo on san za neka ka je nej. ite v bolnico pa njemi poglednite ka ma na vrataj napisano. avtorca članka je verjetno tou nej šla preverit in se joj verjetno niti ne senja ka pomejni naziv dr. in ge more v keron primeri biti pri imeni. tak ka ite v rit budale prepotentne.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.12.2014 ob 11:58 mićo gost

      milči je pa že pravi frajar, biti dohtor, imeti 30 let mlajšo ženo, pri 60.letih postati oče, malo delati, dosta zaslužiti, še več filozofirati to pa res nemore vsak, on pa fredi miler sta CARA

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.12.2014 ob 12:41 gost

      gda se ti pa kaj zgodi te boš pa v bolnico đouko pred ten milčijon pa ga proso ka ti naj pomaga. vüpan ka ti te napotnico za specialista fredija milera napiše.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.12.2014 ob 15:27 pogrebnik gost

      Ta Raušova dela sploh še kaj drüjgoga ali samo stolec segrejvle ?Vej pa nema saki den kaj za poročati javnosti .Nevejm no mijslin ka vsaj dobro plačo dobij

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.12.2014 ob 7:53 gost

      vsi vemo da milči ni za nujne in ne nujen primere, ja pač na plačilni listi ter veliko gobezda, od nejga pa nič, toliko o tem

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.