https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zaključen projekt, ki mesti Gornja Radgona in Bad Radkersburg znova zbližuje

23.12.2014 ob 13:00  

Že vrsto let, praktično od osamosvojitve Slovenije, še posebej v dobrem zadnjem desetletju, mesti Gornja Radgona in avstrijska Radgona (Bad Radkersburg) odlično sodelujeta.


Mesti Gornja Radgona in Bad Radkersburg imata poleg bogate skupne zgodovine tudi edinstveno lego, saj mesti in s tem državi razmejuje samo reka. Gornja Radgona in Bad Radkersburg sta danes dve samostojni mesti, ki sta do prve svetovne vojne tvorili skupni mestni organizem, od takrat pa sta zaradi političnih okoliščin šli vsako po svoji poti. V združeni Evropi želita sedaj poudariti tako to, kar je obema skupno, kot tudi tisto, kar lahko s svojima komplementarnima naravama in raznolikimi dejavnostmi prispevata za nadaljnji, dolgoročni razvoj ponovno povezanih mest in širše regije. 

Mesti Gornja Radgona in Bad Radkersburg  sta se tik pred koncem letošnjega leta, s končanjem projekta Skupaj ─ skupni urbani in krajinski prostorski razvoj obrežij reke Mure ─ znova zbližali ter z njim poudarili skupne korenine ter kulturno vrednost območja nekoč enega mesta. Na slovenski in avstrijski strani meje so prepričani, da je projekt zgled sodelovanja, ki bi lahko bil vzor tudi regijam in državama, z njim pa sta mesti znova krajinsko-arhitekturno povezani in prostorsko zedinjeni, nove urejene proste površine pa bodo trajna dodana vrednost turističnemu območju in ponudbi, s čimer se bo povečala tudi mednarodna konkurenčnost tega območja.

V štirih izvedbenih projektih, vrednih dobra dva milijona evrov, pri čemer je evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 85 odstotkov, sta mesti dobili čezmejni prireditveni prostor s povezavami za kolesarje in pešce, prenovljeno območje pred nekdanjim avstrijskim carinskim uradom, obnovljen mestni park v Bad Radkesbrugu ter na novo oblikovan slovenski del mejnega prehoda kot vstopnega mestnega portala vključno z dostopom do reke Mure, počivališča, priveza, otroškega igrišča... Zraven pa sta mesti že prej dobili obnovljen mejni most čez reko. Ob tokratnem uradnem odprtju nove pridobitve na slovenski strani reke Mure, je župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, med drugim povedal, da je projekt slika prihodnje gradnje regij in da že pripravljajo idejne osnove za nadaljevanje, pri čemer načrtujejo tudi železniško povezavo med mestoma, novo pot čez Muro in še nekatere novosti, med njimi nadaljnjo ureditev obrežja, biosferni park in pot grado.

Z Rojkom se je povsem strinjal tudi župan mestne občine Bad Radkersburg, mag Josef Sommer, ki je dodal, da si mesti delita zgodovino, saj sta bili do konca prve svetovne vojne eno, po osamosvojitvi Slovenije pa v različnosti in suverenosti vse bolj prepoznavata to, kar ju združuje in povezuje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.