https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Operativni program 2014-2020 potrjen, a odpira številna vprašanja o priložnostih za Pomurje

08.01.2015 ob 9:00  

Evropska komisija je potrdila operativni program Slovenije za izvajanje evropske kohezijske politike za obdobje 2013 – 2020. Pomurci se bomo potegovali za del od milijarde 260 milijonov evrov.


V Evropskem socialnem skladu za regionalni razvoj (ESRR) in Evropskem socialnem skladu (ESS) bo Sloveniji na voljo slabih 2,2 milijarde evrov, od katerih bo Vzhodna kohezijska regija, del katere so poleg Pomurske tudi Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Spodnjesavska, Jugovzhodna (Dolenjska z Belo krajino in Notranjsko) kraška regija, dobila milijardo 260 milijonov evrov. Zahodni kohezijski regiji bo na voljo 847 milijonov, v Kohezijskem skladu (KS), kjer bodo na voljo sredstva Sloveniji kot celoti, pa je na razpolago 895 milijonov evrov, poroča Pomurje.si.

Pri pripravi operativnega programa je vlada postavila ključne razvojne usmeritve, ki so zaposlovanje, raziskave, razvoj in inovacije, opazna pa je vsebinska razlika pri delitvi sredstev med regijama. Vzhodna regija, del katere je tudi Pomurje, bo imela 70 odstotkov iz ESRR in 30 odstotkov iz ESS, delež Zahodne regije pa je 60:40.

Katera področja bodo imela prednost na področju razvoja in inovacij ter gospodarstva, še ni znano, so pa sicer dane prednosti mehkim vsebinam pred infrastrukturo. Operativni program je razdeljen na 12 podukrepov in natančno razdeljuje sredstva za obe kohezijski regiji, ker pa metodologije, kako se bodo sredstva delila znotraj posameznih statističnih regij, še ni, so napovedi o tem, s kakšnimi sredstvi lahko računajo regije, prezgodnje.

Koliko bomo upoštevani po prenehanju pomurskega zakona?

Podeželje naj bi bilo ob predpostavki, da je Operativni program centralistično naravnan, dobro zastopano pri sredstvih namenjenih izboljšanju kakovosti vod in zraka, ki zajemajo tudi protipoplavno zaščito (v to so vključeni že odobreni projekti). Koliko prednosti (če sploh kaj) pa bomo Pomurci in druge manj razvite regije imeli pri črpanju sredstev, pa ostaja neznanka. Po prenehanju veljavnosti pomurskega zakona nam ostaja le še ugibanje, koliko bo pri izvajanju Operativnega programa upoštevan Zakon o skladnejšem regionalnem razvoju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.