https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurske ženske z mreženjem proti begu možganov

09.01.2015 ob 7:30  

Do zdaj se je v Pomursko mrežo žensk povezalo že 60 pomurskih žensk z namenom medsebojnega spodbujanja in pomoči.


Lidija Šömen, direktorica Zavoda za socialni razvoj Murska Sobota opisuje, kako se mlade izobražene ženske izseljujejo iz regije, zaradi česar se »uvaža« ljudi od drugod. Posledice tega so bili številni konkretni ukrepi, da so lahko ti ljudje potem zaživeli v skupnosti. Zavod za socialni razvoj in Ljudska univerza Murska Sobota sta bila vodilna partnerja v projektu Women, namen tega projekta je preprečevanje bega možganov mladih izobraženih žensk iz nerazvitih regij.

Lidija Šömen še pravi, da ženske sicer manj podpiramo ena drugo in, da moški to obvladajo veliko bolje. Slednje vpliva ne samo na življenje posameznice, ampak tudi na zaposlitvene razgovore, kjer je potrebno imeti tudi druge veščine, ne samo bleščeči življenjepis. Pomurska mreža žensk je ideja, ki je nastala vzporedno z drugimi povezovalnimi mrežami, s katerimi pa se pomurske ženske niso mogle tako dobro identificirati, poroča Večer. Trenutno je Pomurska mreža žensk samo neformalno združenje, v katero se lahko vključijo tudi moški. Pomurska mreža žensk vključuje zelo različne ženske; brezposelne, študentke in druge s področij javnega in zasebnega sektorja.

Projekt pomurska Mreža žensk izpostavlja tudi odlične ženske zglede, kot je najbolj ženski prijazno podjetje (to je postal Dom starejših občanov Dosor Radenci), ključna ženska je postala Samanta Baranja za spodbujanje rabe romskega jezika v predšolski vzgoji, najboljše žensko start up podjetje pa je postala čokoladnica Passero v Tešanovcih.

Pomurska mreža žensk se trudi z ozaveščanjem, kako so lahko podjetja ženskam prijaznejša oz. privlačnejša za mlade ženske. Zanimanje za številne delavnice, ki so jih na to temo izvedli, je bilo sicer manjše od pričakovanj. Šömnova poudarja, da se očitno še nihče ne zaveda, kakšne posledice bo prinesel beg možganov mladih izobraženih žensk.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2015 ob 17:26 gost

      samo bi rad vedel , k čemu vas je potrebno spodbujati in pri čem vam je potrebno pomagati ? po slikah sodeč ste v izredno dobri kondiciji sposobne marsičesa in ne kličite nepotrebnega k sebi , kajti še preveč rad pride ! mislimo samo pozitivno, tako se tudi obnašajmo in ne rabimo NOBENIH MREŽ ! ljubezen seks itd....

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.