https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Potepanje po deželi ob Atlantskem oceanu, kjer zahaja sonce

16.01.2015 ob 7:05  

V četrtek je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekalo potopisno predavanje o Maroku – deželi, kjer zahaja sonce. Ker sta Mojca Podletnik in Gregor Domanjko člana Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, sta predstavila tudi značilne maroške ptice.


Maroko, kraljeva dežela ob Atlantskem oceanu

V organizaciji Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekalo potopisno predavanje o Maroku z naslovom Maroko, kraljeva dežela ob Atlantskem oceanu. Mojca Podletnik in Gregor Domanjko sta pripovedovala o svojem potepanju po deželi zahajajočega sonca in predstavila kraje, ki sta jih obiskala. Kraljevina Maroko obiskovalce navduši s svojo raznovrstnostjo tako v kulturi in naravi. Kulturni presežki se kažejo v arhitekturi stavbne dediščine islamskih vladarjev in osrednjih delov kraljevih mest, ljubitelje narave pa prevzame pestrost različnih življenjskih okolij, od visokogorskih vrhov Atlasa do puščav do mokrišč ob Atlantskem oceanu.

 

V 12 dneh sta z najetim avtomobilom prevozila 2.511 km

Mojca in Gregor sta potovala po Maroku 12 dni in z najetim avtomobilom prevozila 2.511 km. Pravita, da sta potovala na stari način z zemljevidi in brez navigacijskih naprav, kot je tudi v teh krajih najpametneje, saj so oznake kategorij cest v Afriki lahko zelo varljive in nepredstavljive. Njuna prva postojanka je bilo rdeče kraljevo mesto Marakeš, kjer sta si ogledala vse glavne znamenitosti kot so glavna živopisana znamenita mestna tržnica, pa medino in lepo ohranjeno obzidje, ki jo obdaja, mošejo Koutoubia, riad, Sadijske grobnice narejene iz dragega kamna in cedrovine, palačo Bahia  s katero so nekoč želeli Maročani narediti vtis na Francoze, palačo El Badi in druge. Nato pa sta se podala z avtom za zahod dežele in si ogledala tudi njeno notranjost. Vozila sta se skozi številna manjša mesteca, ki imajo kot pravita veliko vulkanizerjev in avtomehaničnih delavnic, kar ju glede na stanje cest niti ni čudilo. V sliki in besedi sta predstavila maroške posebnosti kot so arganovo drevo, iz katerega plodov izdelujejo zelo dragoceno arganovo olje, pa mogočne cedre, palme, mandljevce, brinovce, gozdove črničevja itd. Na vzhodu države sta si ogledala puščavsko in polpuščavsko pokrajino. Posebej zanimivo je bilo med drugim predstavljeno mestece Ait Benhaddou, ki ne bi bilo nič posebnega, če ga pred desetletji ne bi odkrili filmarji in posneli tu številne znane filme kot so Jezus iz Nazareta, Gladiator, Nebeško kraljestvo in drugi. Danes je mesto ena izmed najbolj obiskanih turističnih točk v državi. Njuna pot pa je poleg ogleda vseh glavnih maroških znamenitosti po celi državi obsegala še opazovanje ptic.

 

Številne ptice na njihovi selitveni poti ob obalah zahodne Afrike

Njun namen je bil tudi opazovanje značilnih maroških ptičev. Zato sta se ob poti ustavljala in si ogledala številne za Maroko značilne ptičje vrste. Mokrišča in estuariji rek so življenjsko pomembni za številne ptice na njihovi selitveni poti ob obalah zahodne Afrike, obenem pa so bivališča redkih in v svetovnem merilu ogroženih vrst ptic, kot so klavžar, afriška uharica, maroški pogorelček, afriški ščinkavec, afriška sraka, sinji lebduh in drugi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.