https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Prekmurec v Katarju pomaga pri tkanju vezi med šejki in slovenskimi poslovneži

Katar, 19.01.2015 ob 7:00  

Jernej Buzeti iz Bakovcev je vodja Slovenskega središča na Svetovnem prvenstvu v rokometu.


Slovensko središče v Dohi, glavnem mestu Katarja, je prostor, kjer se pletejo poznanstva in pomembni poslovni sestanki. Vodja tega središča v deželi šejkov, nafte in zemeljskega plina je Prekmurec Jernej Buzeti. Omenjeno središče Rokometna zveza Slovenija organizira v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Uradom vlade Republike Slovenije za komuniciranje. Častni pokrovitelj "Slovenskega središča" je Borut Pahor.

Kako dobiti posel s šejki?

Buzeti, ki je prvič v arabskem svetu, je sicer že osvojil nekaj osnovnih veščin, kako prepričati šejke. »Pri poslovnem udejstvovanju je potrebno imeti veliko znanja in sposobnosti ter pri tem upoštevati kulturo poslovanja v arabskem svetu. Potrebno je biti izjemno pazljiv, potrpežljiv, prijazen, vztrajen. Trkati je potrebno na prava vrata, ki pa jih ni tako enostavno odpirati. Zraven tega pa tudi vsaka vrata, ki se odprejo, ni nujno, da so najboljša možnost za poslovno sodelovanje.« 

Na gradbiščih se dela 24 ur

O prvih vtisih iz glavnega mesta Katarja pa: »Doha je eno veliko gradbišče. Če verjamete ali ne – toda v Dohi se na gradbiščih dela 24 ur na dan. Gradi se povsod. In to je tisto, kar si vsi tisti, ki pridejo v Doho, najprej zapomnijo.«

Katarci imajo izjemno visoke plače

Sicer je Doha mesto, kjer dela in živi ogromno tujcev, saj je domačinov praktično samo dobrih 10 odstotkov, ki pa živijo izjemno dobro (zagotovljeno imajo npr. brezplačno zdravstvo, šolstvo in še marsikaj (elektrika, itd.). Katarci so tudi najbolje plačani ljudje v Katarju. Tako že od rojstva vsak prejema okrog 5.000 evrov nekakšne »preživnine«, ki pa se potem ko začne delati, primerno pretvori v plačo – slednja je seveda izjemno visoka.

Liter bencina stane 20 centov, avtomobili so cenejši za polovico

Ena od stvari, ki so jo je Buzeti do sedaj v Katarju vsekakor zapomnil, je cena bencina. Ta je namreč izjemno nizka. »Vsekakor se hitro nasmejiš, ko prideš na bencinsko črpalko, saj liter bencina stane okrog 20 centov. Tudi avtomobili so cenejši za do 50 odstotkov, če jih primerjamo s cenami, ki veljajo pri nas.«

Med gosti najbogatejši Katarci

V sklopu "Slovenskega središča" so in še bodo organizirani različni poslovni in družabni dogodki. Na dogodke so povabljeni zelo vplivni in cenjeni ljudje v Katarju. »Govorimo o izjemno pomembnih ljudeh v Katarju, in sicer njegovi ekselenci šejku Faisal Bin Qassim Al Thaniju, njegovi ekselenci šejku Khalifa Bin Jassem Bin Mohammed Al Thaniju, in drugih. Prizadevamo si namreč, da bi na eni strani z vsebinskim vidikom projekta pritegnili zanimanje čim širšega poslovnega omrežja v Katarju. In na drugi strani, da bi v povezavi s slovenskimi poslovneži, ki prihajajo v Katar vzpostavili tako imenovano »stičiščno točko« kjer lahko pride do prve naveze poslovnih stikov in še marsičesa drugega,« pojasnjuje Buzeti. 

Pomurskih podjetnikov ni 

Poleg nekaterih slovenskih državnih uradnikov, je v Katarju številčna tudi gospodarska delegacija. Tako se je bodo udeležili najvišji predstavniki podjetij, kot so Gorenje, Riko, Halcom, Telekom Slovenije, Petrol, Union hoteli, HIT, NLB, Evrosad, Bluemarine, Amicus in drugi. Predstavnika kakšnega izmed pomurskih podjetij v delegaciji ni. 

Odprta vrata za posle s šejki

V Katarju, državi miljarderjev, kjer se ogromno investira, je to za slovenske poslovneže izjemna priložnost. Predvsem na področju športa. »Šport v tem delu sveta in posebej v Katarju povezuje in »odpira vrata«. Naša podjetja bodo lahko izkoristila to druženje tudi za promocijo Slovenije in predstavitev naše kulture in vrednot, ki so pomemben sestavni del slovenskih proizvodov in storitev, ki jih tržijo. Podjetja, ki se prvič podajajo v ta predel sveta, pa bodo dobila vtis na licu mesta, kakšen investicijski »boom« doživlja Katar in kakšne priložnosti se v zvezi s tem pojavljajo in nudijo. Še posebej v zvezi z izgradnjo infrastrukture, povezane s SP v nogometu,« o možnostih za posle še dodaja Buzeti.  

    Fotogalerija