https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prenova kotlovnice »Postružnikova, Ljutomer« odličen primer mikro-daljinskega ogrevanja

27.01.2015 ob 7:05  

Strnjena blokovska cona Postružnikova ulica, Stari trg in Glavni trg, je pridobila eno najmodernejših kotlovnic in je odličen primer mikro-daljinskega ogrevanja v pomurskem  prostoru, saj omogoča dolgoročno veliko zanesljivost obratovanja ob bistveno nižjih stroških in minimalnemu vplivu na okolje. Iz dosedanjih dveh dotrajanih kotlovnic, ki sta oskrbovali omenjeno cono, je nastala kotlovnica, opremljena z napravami najnovejše tehnologije s stališča optimalne, predvsem pa racionalnejše proizvodnje in distribucije toplote ter njenega vodenja in upravljanja.

 

O uspešni energetski prenovi smo se pogovarjali z direktorjem podjetja M-energetika d.o.o. Murska Sobota Franjom Karlovčecem.

Kako je potekala prenova stare kotlovnice?

V kotlovnici Postružnikova 4 je bila izvedena celovita prenova energetskega postrojenja. Vgrajena je nova, tehnično najmodernejša oprema, ki je dimenzionirana glede na optimirane moči toplotnih porabnikov. Pri načrtovanju prenove je bilo zelo pomembno pravilno dimenzioniranje SPTE in plinskih kaskadnih kotlov z izhodiščem, da bo kotlovnica obratovala neprekinjeno tudi v nočnem režimu.

Namen je bil, da veliko večino toplotne energije proizvede SPTE in da se energija v času obratovanja SPTE akumulira v hranilniku toplote. Na ta način se izognemo izrazitim jutranjim toplotnim konicam, kar pomeni cenejše obratovanje kotlovnice. V kotlovnici je nameščena oprema plinskih kogeneracij, 2x 20 kWe in plinski kaskadni kotli, moči 3 x 135 kW. Soproizvodnja toplotne in električne energije (tehnologija SPTE) predstavlja enega najučinkovitejših načinov pretvorbe primarne energije.

Kaj so s prenovo kotlovnice pridobili uporabniki – stanovalci?

Projekt celovite prenove kotlovnice Postružnikova 4 predstavlja tudi primer odličnega sodelovanja med stanovalci, upravljavcem in investitorjem. Stanovalci blokovskega naselja so bili soočeni z visokimi stroški ogrevanja, zastarelostjo, slabšo zanesljivostjo in nizkimi izkoristki opreme, nova investicija pa bi zahtevala velik finančni vložek stanovalcev. Stanovalcem je investicija s strani izvajalca, t.i. »prenova kotlovnice na ključ« omogočila brezplačno prenovo ogrevalnega sistema (vložek stanovalcev je bil 0 EUR), učinkovito rabo energenta in znižanje stroškov ogrevanja, visoko zanesljivost in varnost sistema, obratovanje brez stalne človeške prisotnosti, sodoben način pridobivanja energije ter dolgoročno upravljanje s strani usposobljenih strokovnjakov. Okolici in občini Ljutomer pa je z uporabo čistejših virov prenova prinesla zmanjšanje obremenitev za okolje. Stanovalci in izvajalec so sklenili dolgoročni pogodbi za 15 let za najem kotlovnice in dobavo toplotne energije ter tako vzpostavili dolgoročni partnerski odnos.

Ali so tudi drugod v regiji priložnosti za izvedbo podobnih projektov mikro-daljinskega ogrevanja?

Uspešno zaključen pilotski projekt v večstanovanjskih zgradbah potrjuje, da je bila naša odločitev pravilna. Upamo, da bomo tudi v prihodnje sodelovali pri tovrstnih projektih. S tem želimo spodbujati učinkovito rabo energije z uporabo zemeljskega plina kot energenta v napravah SPTE, kot tudi ostale alternativne vire energije. Mikro-sistemi daljinskega ogrevanja, t.j. povezovanje kotlovnic v strnjeni blokovski coni, prinašajo z ekonomskega vidika veliko prednost za vse stranke.

Prvič, individualne kotlovnice so v lasti etažnih lastnikov, ki pa danes težko sami zagotovijo visoka finančna sredstva za prenovo večinoma dotrajanih, energetsko potratnih in ekološko spornih kotlovnic. Drugič, mikro-sistemi imajo bistveno nižje naložbene stroške. Gradnja večjih sistemov daljinskega ogrevanja s centralno kotlovnico je v času spodbujanja in izvajanja energetskih sanacij večstanovanjskih in drugih stavb ekonomsko vprašljiva.

Zato je odgovor na vaše vprašanje pritrdilen – v regiji so zagotovo številne podobne situacije, kjer bi lahko ogrevalne sisteme strnjenih naselij oz. večjih objektov sanirali na zgoraj opisani način.

Vabimo lastnike stanovanj, upravljavce, lastnike industrijskih objektov ter druge zainteresirane, da se obrnejo na naše strokovnjake in si pridobijo informacije o možnosti prenove  ali postavitve novega ogrevalnega sistema še pred naslednjo kurilno sezono.

Kontakt za informacije in ogled referenčne kotlovnice Postružnikova 4, Ljutomer:

M-ENERGETIKA d.o.o., Plese 2, 9000 Murska Sobota, M: 041 318 001, info@m-energetika.si www.m-energetika.si .

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.