https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Na Občini in Komunali zavračajo očitke svetnikov SDS

19.02.2015 ob 8:30  

Včeraj smo poročali tem, da mestni svetniki iz vrst SDS občini MS in Komunali očitajo zavajanje pri pojasnilih o dvigu cene oskrbe s pitno vodo in o oblikovanju cene odvajanja komunalne odpadne vode. Na občini vse očitke omenjenih svetnikov zavračajo.

 

Mestna občina Murska Sobota zavrača vse očitke navedene v sporočilu za javnost MO SDS. Kot pojasnjujejo, je bilo gradivo za sprejem sklepov o oblikovanju cene storitev javne službe odvajanja komunalne odpadne vode ter oblikovanju cen storitev oskrbe s pitno vodo na območju  Mestne občine Murska Sobota od sklica seje javno objavljeno na spletni strani Mestne občine Murska Sobota, z njim so bili seznanjeni vsi svetnice in svetniki, prav tako je bilo gradivo obravnavano  na vseh ustreznih odborih. Gre namreč za metodologijo obračunavanja cen, ki velja tudi v vseh ostalih slovenskih občinah.

Na očitke odgovarjajo tudi v JP Komunala Murska Sobota. Pojasnilo direktorja mag. Draga Šiftarja objavljamo v celoti:

»Izvajalec gospodarske javne službe (v nadaljevanju: izvajalec GJS) oskrba s pitno vodo na območju Mestne občine Murska Sobota je cene storitev oskrbe s pitno vodo oblikoval v skladu z veljavno uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih služb varstva okolja (Uradni list RS, št. 87/2012 in 109/2012 - v nadaljevanju uredba MEDO) in jih uveljavil 1. februarja 2013. Ker so do takrat zaradi sprejete odločitve Vlade RS o zamrznitvi cen komunalnih storitev, veljale cene storitev oskrbe s pitno vodo iz leta 2007, je bilo potrebno izvesti preračun cen. V elaboratu je izvajalec GJS izvedel razmejitev prihodkov od prodaje storitev na vodarino in omrežnino. Preračun veljavnih cen je bil narejen v skladu z 29. členom uredbe MEDO. V letu 2012 je znašala poraba vode 1.461.591 m3. Za izračun predračunske cene vodarine v elaboratu je izvajalec GJS v letu 2013 načrtoval porabo vode v višini 1.508.931 m3 in stroške v višini 528.059,44 EUR. Predračunska cena vodarine je tako znašala 0,35 EUR/m3.

Cena omrežnine se je določila na letni ravni in se uporabnikom obračunavala glede na zmogljivost priključkov, določena s premerom vodomera, v skladu s preglednico iz uredbe MEDO (npr. DN ≤ 20 ali faktor 1). Mestni svet mestne občine Murska Sobota je predlagani elaborat potrdil s ceno vodarine v višini 0,35 EUR/m3 in  omrežnine za faktor 1 v višini 4,6383 EUR/mesec.

Zaradi ugotavljanja razlike med potrjeno ceno in obračunsko ceno, ki sledi iz uredbe MEDO, je izvajalec GJS oskrbe s pitno vodo v letu 2014 izdelal elaborat in ugotovil, da cena vodarine in omrežnine odstopa za več kot 10 %, zato ga je predlagal pristojnemu organu lokalne skupnosti v sprejem in potrjevanje cene. V elaboratu, ki ga je obravnaval Mestni svet mestne občine Murska Sobota se je izkazalo, da je dejanska količina porabe vode v letu 2013  znašala 1.384.701 m3, dejanski stroški pa so bili za 29.707,72 EUR manjši od načrtovanih. Tako je obračunska cena znašala 0,3599 EUR/m3. Ob tem velja izpostaviti dejstvo, da so bili stroški vodnih povračil bistveno manjši zaradi upoštevanja presežka preteklih let in drugačnega načina obračuna.

V praksi to pomeni, da so občani za porabljeno pitno vodo v prejšnjem obračunskem obdobju plačevali manj kot so znašali dejanski stroški, zato je v poslovanju izvajalca GJS nastala izguba. Nastala razlika, izguba oziroma dobiček, se v skladu z veljavno uredbo MEDO morata upoštevati kot strošek oziroma prihodek v naslednjem obračunskem obdobju.

V letu 2015 znašajo načrtovani stroški 580.640,28 EUR in so višji na račun stroškov vodnih povračil in prenesene izgube. Stroški vodnih povračil so višji za 63.130,29 EUR, izguba pa znaša 39.832,83 EUR. Ob načrtovani količini porabe pitne vode v višini 1.336.323 m3 znaša predračunska cena 0,4345 EUR/m3.

Pri izračunu omrežnine smo morali upoštevati razliko v številu vseh priključkov, saj je izvajalec GJS oskrba s pitno vodo moral upoštevati določilo uredbe na podlagi izdanega mnenja Ministrstva za kmetijstvo in okolje, da je potrebno v večstanovanjskih stavbah za vsako stanovanje upoštevati omrežnino za vodomer DN20, ne glede na dimenzijo priključka večstanovanjske stavbe.  Do sedaj je bila omrežnina uporabnikom obračunana glede na velikost vodomera na katerega je bila priključena stavba. Znesek omrežnine se je med uporabnike porazdelil po kriteriju števila stanovanj v stavbi.

V letu 2013 je bilo evidentiranih 4.833 priključkov kot obračunska količina, po podatkih za leto 2015 pa se je v elaboratu načrtovalo 4.711 priključkov brez večstanovanjskih stavb in 7.812 priključkov s stanovanji v večstanovanjskih stavbah.

Zaradi uskladitve obračuna omrežnine v skladu z metodologijo in mnenjem MKO znaša omrežnina za priključek s premerom DN 20 kot potrjena cena v višini 5,7662 EUR/mesec. Tako se ugotavlja razlika med predračunsko in potrjeno ceno ter dejansko obračunano ceno, ki je višja za 21,78 %, ob načrtovanih stroških v višini 806.464,15 EUR. Dodatni razlog za odstopanje je tudi zmanjšanje števila priključkov večjih dimenzij, ker so po uvedbi cen v letu 2013 uporabniki množično pričeli zmanjševati dimenzije svojih vodomerov z namenom zmanjševanja stroškov. Prihodki od omrežnine so namensko zbrana sredstva in predstavljajo prihodek proračuna občine in so namenjena za investicije in investicijsko vzdrževanje vodovodne infrastrukture.

Pri storitvi odvajanje odpadne vode je bila spremenjena izključno cena omrežnine iz razloga, ki je naveden že pri spremembi cen storitve oskrbe s pitno vodo. Izvajalec GJS odvajanja odpadne vode na območju Mestne občine Murska Sobota je moral uskladiti ceno storitve z veljavno uredbo MEDO,  ker so navedeni razlogi predstavljali odstopanje več kot 10 % med potrjeno in obračunsko ceno.«

 


Pismo mestnega odbora SDS Murska Sobota lahko preberete na povezavi:

Svetniki SDS prepričani, da so bili zavedeni, občani pa opeharjeni

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.