https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uspešno čezmejno sodelovanje pri projektu »Dobra voda za vse«

Ljutomer, 02.03.2015 ob 11:00  

V četrtek, 26. februarja, so v Hotelu Stela v Ljutomeru predstavili projekt »Dobra voda za vse«, ki se izvaja v okviru Evropskega teritorialnega sodelovanja Slovenija-Hrvaška 2007-2013. En od ciljev projekta je opredeliti najustreznejši način odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda na območjih razpršene poselitve. Ta dan se je kot del projekta odvijala tudi delavnica z naslovom »Vizija in strategija razvoja območja med Muro in Dravo«.


Območje Pomurja, Spodnjega Podravja in Međimurja povezujejo številne skupne geografske, kulturne, razvojne in okoljske značilnosti, predvsem pa geografska lega med porečji reke Mure in Drave. Za doseganje zadostne stopnje trajnostnega demografskega in gospodarskega razvoja obmejnega območja je med drugim potrebno zagotoviti ustrezno skupno trajnostno upravljanje z vodami, še posebej ustrezno zbiranje in čiščenje odpadnih voda in zaščita vodnih virov območja.

Projekt »Dobra voda za vse« se izvaja v obdobju od 1. 1. 2014 do 17. 6. 2015, v njem pa sodelujejo slovenski in hrvaški partnerji: Međimurske vode d.o.o. Čakovec (vodilni partner), Hrvatske vode Međimurska priroda, Ekoremediacijski center (ERM center) s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Ekoremediacijski tehnološki center - ERTC, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota (CZR), Občina Križevci, Občina Ljutomer, Občina Razkrižje in Občina Središče ob Dravi.

Vrednost projekta je 835.145,71 evrov, od tega je sredstev ESRR (evropska sredstva za regionalni razvoj) 709.873,86 evrov.

Splošni cilj projekta je predvsem ustvarjanje pogojev za trajnostni razvoj čezmejnega območja, ki temelji na ohranjanju in varovanju okolja in zmanjševanju ekoloških tveganj s skupnim upravljanjem voda in odpadnih voda. Med specifičnimi cilji projekta pa lahko izpostavimo izboljšanje okoljske ozaveščenosti na čezmejnem območju in ublažitev okoljskega tveganja in zmanjševanje okoljskega onesnaževanja s skupnim načrtovanjem in spremljanjem naravnega vira - vode na čezmejnem območju.

Ureditev Gajševskega jezera in info center v Ljutomeru

Med končnimi rezultati so med drugim oblikovana strategija zaščite vodnih virov s konceptom trajnostnega razvoja čezmejnega projektnega območja, razvojni načrt upravljanja z Gajševskim jezerom in pojezerjem z uporabo ekoremediacij (projektna dokumentacija za ureditev Gajševskega jezera) ter novi info center v Ljutomeru.

Namen INFO centra Dobra voda za vse je zagotoviti organizacijski in operativni okvir za delovanje čezmejne podporne mreže partnerjev z obveščanjem in izobraževanjem, povezovanje strokovnjakov ter organizacij in institucij s področij trajnostnega razvoja in rabe naravnih virov za potrebe projektnega sodelovanja, krepitev pozitivnega odnosa do okolja in povečanje angažiranja ljudi ter institucij na področju trajnostne rabe naravnih virov, s posebnim poudarkom na upravljanju, trajnostni rabi in varovanju voda s ciljem razvoja trajnostnih dejavnosti v prostoru.

Prav tako je namen info centra podpora dobrih praks s področja lokalnega in regionalnega razvoja s poudarkom na trajnostni rabi naravnih virov z organizacijo seminarjev, delavnic in e-obveščanja, razvoj novih pristopov in tehnologij ter inovativnih pristopov na področju trajnostne rabe naravnih virov v sodelovanju z Univerzo, Inštituti, Zavodi in mednarodnimi organizacijami in vključevanje mladih v aktivno sodelovanje na področju promocije, raziskav in pedagoških dejavnostih kot podpora občinam, društvom in posameznikom za trajnostni razvoj lokalno-regionalnega okolja.

Delavnica

Kot del projekta so pripravili tudi delavnico z naslovom »Vizija in strategija razvoja območja med Muro in Dravo«. Uvodoma je udeležence delavnice pozdravil zunanji sodelavec Skupine Fabrika d.o.o. Klaus Dieter Požgan, zbrane je nagovoril tudi direktor občinske uprave Tomislav Zrinski.

V nadaljevanju je več o projektu povedala Biserka Mavrin-Veinovič (Medimurske vode), Tea Erjavec iz ERTC je predstavila strategijo zaščite vodnih virov s konceptom trajnostnega razvoja čezmejnega projektnega območja, o ERM pristopih in trajnostnem razvoju pa je predavala prof. Ddr. Ana Vovk Korže iz ERM centra UM FF.

Udeleženci delavnice so podali ideje glede strategij upravljanja na področju zaščite vodnih virov, ter oblikovanja skupne Vizije in strategije razvoja projektnega območja s projektnimi partnerji. ERM center UM FF in Skupina Fabrika pa sta med drugim predstavila spletne strani projekta in mreže partnerjev Info centra Dobra voda.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.