https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Z Modrim Janom aktivni tudi v Radencih

Radenci, 05.03.2015 ob 8:00  

Preverili smo tudi, kako pridni so bili v okviru Ekoprojekta Modri Jan v Pomurju radenski osnovnošolci.


V Radencih je v projektu skupno sodelovalo 51 učencev 8. in 9. razredov. Kot nam je pojasnila Zdenka Šiplič, ena od mentoric projekta, so se za sodelovanje v projektu Modri Jan, ki ga organizirajo Dravske elektrarne Maribor, odločili, ker je OŠ Radenci že od vsega začetka vključena v sistem eko šol, poleg tega pa se tematika zelo sklada z okoljem, v katerem delujejo, saj so Radenci turistični kraj, ki je zelo povezan z vodo (tako mineralnimi vrelci kot tudi reko Muro). Pri tem je izrazila zadovoljstvo, da so učenci pri projektu lahko inovativni in da spodbuja njihovo ustvarjalnost, poleg tega pa so v projekt lahko vključili tudi starše in ostale učitelje, ki so jim pomagali zbirati gradivo za izvedbo aktivnosti v okviru projekta.

Razstava kot rezultat pridnega dela učencev

V sklopu več aktivnosti, ki so jih izvajali, so se podali na učno pot ob reki Muri, jo spoznali, doživeli in posvojili. Kot so nam zaupali učenci 8. in 9. razredov, so spoznavali zgodovino življenja ob reki Muri, pri čemer so pridobili zanimive informacije, kot tudi izrazito zmanjšanje števila mlinov in brodov na reki, delo t.i. büjrašev, pri tem pa zbrali mnogo starih fotografij o življenju ob Muri nekoč.

Del aktivnosti so posvetili tudi pridobivanju energije iz različnih naravnih virov, kot so veter, biomasa in druge načine pridobivanja energije ne da bi pri tem škodovali naravi.

Posebno pozornost so namenili tudi raziskovanju živalskega in rastlinskega sveta. V okviru tega so se sprehodili ob Muri ter raziskovali življenjski prostor ob njej, pri čemer so posebno pozornost namenili predvsem ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam. Ogledali so si dokumentarni film Mura – zibelka življenja ter ob koncu aktivnosti pripravili raziskovalni esej.

Osmošolci so pristopili tudi k izvedbi ankete med učenci, ali podpirajo gradnjo hidroelektrarne na reki Muri ali ne. Rezultat ankete je pokazal, da jih večina podpira gradnjo. Po delavnici, na kateri jim je predavatelj Simon Balažic predstavil učinke HE na Muri, so številni učenci sicer spremenili mnenje, a so se strinjali, da o izgradnji hidroelektrarne na reki Muri vendarle morata odločati politika in stroka.

Nagrado bi uporabno vnovčili

Kot so nam zaupali radgonski osnovnošolci, bi v primeru osvojene nagrade, ki je razpisana v okviru projekta, le-to vnovčili za vzpostavitev t.i. učilnice na prostem in snemanje filma o neokrnjeni naravi ob Muri, da bi reko približali tudi tistim, ki njenih lepot ne morejo uživati.

Z Modrim Janom ustvarjalni tudi mlajši učenci

Ob obisku šole pa je našo pozornost pritegnila tudi razstava fotografij in stripov na šolskem hodniku. Kot so nam pojasnili na šoli, so ti izdelki prav tako plod dela tamkajšnjih osnovnošolcev v okviru projekta Modri Jan, so pa delo rok mlajših učencev. Najmlajše pa smo ob našem obisku presenetili prav pri ustvarjanju risbic o reki Muri. Pridne roke vrtčevskih otrok so risale Muro, mline in brode, več učencev pa se je kratkočasilo z igranjem družabne igre o reki Muri, ki so jo izdelali s pomočjo vzgojiteljice in njene pomočnice.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.