https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Opozicija zapustila sejo in bo zahtevala sklic izredne seje

Murska Sobota, 28.12.2010 ob 15:23  

Murskosoboški svetniki opozicije (LDS, SDS, SD) so zavrnili predlog sestave Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIAZ), kot ga je predlagal župan Anton Štihec s svojo Modro listo. Opozicijske stranke so sejo zapustile in tako se je zaradi nesklepčnosti le-ta končala.

Že sam začetek seje je nakazoval, da bo dogajanje zelo burno, saj so stranke SDS, LDS in SD dosegle, da so se z dnevnega reda črtale štiri točke, med drugim tudi predlog odloka o proračunu za leta 2011 in nekaj kadrovskih zadev. Tako je na seji ostala ena in edina resna točka - imenovanje komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki pa tudi v drugo ni dobila epiloga.

Pravniki potrdili skladnost vseh predlogov

V peti točki dnevnega reda je tako najprej župan Anton Štihec predstavil dogajanja v času od prve do druge seje, v katerem je bilo kar šest koordinacij, zadnja na predbožični dan, ki pa se je niso udeležili svetniki SDS, LDS in SD. Ker omenjene stranke premorejo polovico glasov v mestnem svetu, to je trinajst, je župan označil, da držijo odločitev v šahu. Nato je Štihec predstavil pravno mnenje Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko in pravno mnenje dr. Gregorja Viranta, dr. Rajka Pirnata in dr. Senka Pličaniča, ki so potrdili, da je predlog skladen s proporcialnostjo in s poslovnikom, ter še enkrat predstavil argumente, zakaj zagovarja prav tak predlog, kot ga predlaga.

V nadaljevanju je pravno mnenje treh enakih pravnikov, vendar pridobljeno s strani stranke SDS, predstavil še Marko Martinuzzi, ki je potrdil, da so vsi predlogi, vključno z županovim, skladni po mnenju strokovnjakov, zato je predlagal srednjo pot, ki bi bila sprejemljiva za vse.

Namesto demokracije diktatura, šerif in pravni seminar

Nadalje so svoje mnenje podali še nekateri svetniki, tako se je recimo mag. Marjan Gujt spraševal, če imamo v občini namesto demokracije diktaturo, saj se župan obnaša kot šerif, Goran Miloševič pa se je najprej opravičeval, da so na prejšnji seji naredili napako, saj se je po večih mnenjih pokazalo, da so vsi predlogi skladni, razlike med njimi pa so minimalne.

Ker pa se v SD zavedajo odgovornosti, kot je povedal Miloševič in ker si želijo vzpostaviti zakonito delovanje mestnega sklada, so podali svoj predlog, v katerem so se odpovedali enemu članu v komisiji in predlagali KVIAZ s sestavo po dva člana Modre liste, SDS in LDS, ter po en član SD, Desus in SLS. Župan je na to Miloševiču odgovoril, kako se lahko odpoveduje enemu članu, ki pa njim niti ne pripada. Oglasil se je še Jože Casar, ki je svetnike opozoril, da pri razvoju občine ne bo pomagal niti poslovnik niti pravna mnenja, hkrati pa izrazil upanje, da bo pravnega seminarja hitro konec.

Opozicija zapustila sejno dvorano po tretjem županovem predlogu od napovedanih trinajstih

Sledilo je glasovanje o županovem predlogu, ki je bil zavrnjen že na prvi seji in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Zato je župan podal drugi predlog, ki pa se je razlikoval le po tem, da je namesto LDS dva člana v komisiji imela SD. O takšnem predlogu, ki ni podprt z večino, po mnenju dr. Mitje Slavinca nadalnja debata ni bila potrebna, zato je zagrozil z obstrukcijo in zahtevo za sklic izredne seje v roku petnajstih dni z eno samo točko.

To je župan razumel kot ultimat in izsiljevanje, a je nato vseeno prišlo do glasovanja o drugem predlogu z upanjem, da bo kot tretji predlog župan podal predlog SD-ja. Tako je bil tudi drugi predlog zavrnjen, župan pa je podal tretji predlog, v katerih manjše stranke niso prikrajšane o kadrovskih imenovanjih. Ker tudi ta predlog ni bil po godu opozicije, je le-ta protestno zapustila sejno dvorano. V njej je ostalo le dvanajst članov, zato je zaradi nesklepčnosti župan sejo prekinil.

FOTO: Karlo Vratarič

- Preberite tudi:

Kdo bo popustil pri KVIAZ-u: Župan ali opozicija?

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Eden
      28.12.2010 ob 15:38 Eden

      vaj kak se trgajo za to. Očitno jin dišijo položaji vsen povprek.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. prekmurjerepublika
      28.12.2010 ob 18:02 prekmurjerepublika

      se strinjan, tej ka so zgubili na volitvaj so pa si nevoščlijivi 100 na voro!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. sotrpin
      28.12.2010 ob 18:44 sotrpin

      Če, je gdo zgubil na volitvah ,so to občani M.SOBOTE ,ko so volili modro listo in čas bo to pokazal dragi občani.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. sabotaza
      28.12.2010 ob 19:13 sabotaza

      Dragi sotrpin, izgubili smo ko smo podprli SDS,SD,LDS! To niso ljudje, izgubili so na volitvaj,pa le vztrajajo in delajo po svojem! Ne vem če so gluhi in so pozabili na besede in na volitve! Sramota!!! Občani MS VSTANTE IN POVEJTE DA NAJ TI SVETNIKI ODSTOPIJO, KATERI NE DELAJO ZA KORIST OBČANOV MS!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. PREKMUREC
      28.12.2010 ob 20:30 PREKMUREC

      Pa ka je te vaš župan vztrajo pri takšnih predlogih? Pa naj bi dal predlog ka bi bil izvoljivi. Vse je tou čudno ali kak san pravo, zaj de cena dosta vejkša za trgovce.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. vinci
      29.12.2010 ob 8:40 vinci

      Prava oznaka "šerif". Če nede po njegovo nede nikak. Pa čakajte malo, ka pa tak dobroga dela naš župan (razen zavajanja). Sobota več niti nej konkurenčna Kukeči.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. lepi
      29.12.2010 ob 10:16 lepi

      Kak san že pravo: nej samo šerif druže Šerif mo ga zval z njegovin "demokratičnin" načinon dela. Lepau vas prosen tak kak če be bila občina njegova in samo on be mel praf! pa ge živemo? v SFRJ? nej odalučele smo se za demokracijo (vladavino ljudstva) ge se tude tak odaluča. dober župan pa zan krmarite in tak pelate občino ka je najbaukše za ljudstvo, te pa gleda ka de samo njeme ugajalo! Pa naj je druže šerif jackson pa naj da razne predloge na glasovanje pa de mel kviaz pod strejo! ale nej ka njeme je nej v prid. šalb....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. prekmurjerepublika
      29.12.2010 ob 19:49 prekmurjerepublika

      eh vejpa ne lapajte če nemate pojma o kon se ide!!! župan je meu nege 13 predlogov glede komisije(KVIAZ). opozicija pa si je zmislila svoj predlog, keroga je župane nej samo vsilila

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. prekmurjerepublika
      29.12.2010 ob 19:56 prekmurjerepublika

      nadaljujemm................nej samo vsilila, ampak je grozila, ka če njihov predlog ne da kak naslednjega v obravnavo, ka zapistijo sejo!!! glede na to ka smo v demokratične ureditvee ma "opozicija" pravico dati svoj predlog, nema pa kaj vsiljevati župani, ka ga more date takoj v obravnavo!! dejstvo je, ka bi opozicija lejko počakala, in bi župan dao po 13 lastneh predlogaj ( če seveda ti ne bi bili sprejeti) v obravnavo še njihovega!!ž ampak se je vidlo, ka opozicija ščej takojšnjo sprejetje njihovega predloga, ker so se bojale ka bi mogoče ovače sprejele keri drug predlog in posledično tej 3 stranke v prihodnje ne bi mogle manipulerate z drugimi!!! se popolnoma strinjan z županon, ker glavni predstavniki teh opozicijskih strank so nej gli zaupanja vredni!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.