https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomagajte žabam varno čez cesto

14.03.2015 ob 11:20  

V prihodnjih dneh bo na cestah v bližini voda znova povečan »žabji promet«.


V teh dneh so bodo čez ceste do bližnjih voda znova odpravile dvoživke. Žabe, ki večino časa preživijo na travnikih, vrtovih in gozdovih, se bodo v prihodnjih dneh znova množično selile k vodi, kjer opravljajo mrestenje. Voda je namreč bistvenega pomena za te dvoživke, ki pri tem, da pridejo do vode, lahko opravijo tudi več kilometrov dolge poti.

Ob Ledavskem jezeru v Kraščih in Ropoči so ob cestah že postavili zaščitne mreže (na eni strani je zaščitna mreža dolga okrog 1200 metrov, na drugi pa 800 metrov), v teh dneh pa bodo žabam pri varni poti do vode pomagli številni prostovoljci  pod okriljem Krajinskega parka Goričko, ki bodo dvoživke ročno prenašali čez cesto. Prvo tovrstno akcijo so ob jezeru v Kraščih izvedli leta 2003, zaradi uspešnosti pa jo zdaj ponavljajo skoraj vsako leto (izjema je le leto 2006), poroča Večer.

Rešijo več tisoč žab

Populacija žab skozi leta precej niha, kar je posledica vremenskih razmer, povprečje ročno prenesenih žab pa je okrog osem tisoč. Kako hitro žaba prečka cesto, je odvisno od vrste žabe, počasnejše so krastače, še posebej če pri prečkanju težje samice (zaradi jajčec) na hrbtu tovorijo še samca. Po opravljenjem mrestenju se večina vrst žab (izjema je zelena žaba) vrača v svoje bivalno okolje, vendar to selitev opravljajo posamično, zato nevarnost povoženja ni tako velika kot pri množični selitvi.

Akcija prenašanja žab čez cesto poteka na večih mestih v Pomurju, med drugim tudi na Petanjcih in Kančevcih, medtem ko na nekaterih mestih zaradi manj prometnih poti asistenca pri prenašanju žab ni tako množično organizirana.

Kot prostovoljec pri varnem prečkanju žabam lahko žabam pomagaš tudi ti

K sodelovanju tudi letos vabijo prostovoljce, ki se lahko prijavijo na elektronski naslov nadzornik@goricko.info. Prenašanje žab bo zaradi lažje udeležbe prostovoljcev in večjega števila selitev žab potekalo zvečer. Tudi dvoživk se ne prijemlje z golimi rokami, saj bi jim tako lahko škodili, zato so del opreme, ki naj jo prostovoljci prinsejo s sabo, gumijaste rokavice, vedro, škornji, topla oblačila, odsevni brezrokavnik in baterija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2015 ob 23:08 Ia,ia gost

      Rajši pokažite te žabe kot pa tote NIČVREDNE Politike...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.