https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Romi hitreje kličejo zdravnika na dom in uporabljajo več zdravil

29.12.2010 ob 0:58  

Projekt Sastipe – Zdravje je prvi, ki v Pomurju in v širšem prostoru obravnava neenakosti v zdravju pri romski populaciji. Cilj projekta je zmanjševanje razlik v zdravju in socialne izključenosti Romov skozi promocijo zdravja.

Foto: Ciril Jazbec

Pri svojem delu z Romi zdravniki opažajo, da ti v primerjavi z večinskim prebivalstvom v manjši meri upoštevajo priporočila o zdravem načinu življenja, uporabljajo več zdravil, in to pogosto neustrezno, pogosteje kličejo zdravnika na dom, največkrat pa tudi ne razumejo pomena medicinskih izrazov, ki jih najdejo na izvidih ali v navodilih za uporabo zdravil. Zato so se v Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota odločili izvesti projekt Sastipe - Zdravje, v katerem so prav tem temam namenili posebno pozornost, rezultat pa sta zbornik Sastipe - Zdravje ter romski slovar medicinskih izrazov Slovar medicinakro, ki sta luč sveta ugledala v letu 2010.

Zelkova: Zdravniki imajo včasih premalo časa za razjasnjevanje izrazov

"Zdravniki imamo včasih zares premalo časa, da bi natančno pojasnili nekatere medicinske izraze. Zgodilo se je na primer, da smo bili klicani na dom k Rominji, ki je namesto holesterol na izvidu prebrala hospitalizacija in se tega tako prestrašila, da je zahtevala obisk zdravnika na domu. Ko smo ji potem pojasnili razliko med tema besedama, kakšna večja intervencija ni bila več potrebna," enega od primerov opisuje asist. mag. Erika Zelko, dr. med. spec., vodja projekta ter soavtorica zbornika in urednica slovarja.

Nastal je dokument o življenjskem slogu Romov

Cilj projekta je zmanjševanje razlik v zdravju in socialne izključenosti v romski populaciji skozi promocijo zdravja. »Z izvedenimi aktivnostmi smo uspešno izvedli raziskavo z zdravjem povezanega vedenjskega sloga in percepcije zdravja, na podlagi katere je pripravljen strateški dokument za zmanjševanje razlik v zdravju v romski populaciji. Preko terenskega dela na področju promocije zdravja med romsko populacijo smo uvedli inovativni pristop.Konkreten rezultat projekta pa je dokument o življenjskem slogu Romov, strategija za zmanjševanje razlik med romsko populacijo,  vzpostavljena mreža Romov – koordinatorjev, kateri so motivirani za nadaljnje delo na področju promocije zdravja,« pravi Ninna Kozorog, študentka 6. letnika medicine, ki zadnji dve leti skupaj z Jurico Ferenčino sodeluje pri projektu.

Rezultate projekta je Ministrstvo za zdravje RS vključilo kot osnovo za aktivnosti na področju izboljšanja zdravstvenega stanja Romov. Ciljna populacija so odrasli prebivalci romske skupnosti, romske družine, lokalni romski koordinatorji. V septembru 2010 je krovni projekt Sastipe dobil tudi podprojekt »Življenjski slog Romov Goričkega«, ki ga sofinancira LAS Goričko in v okviru katerega bo izvedena cela vrsta akcij, ki bodo poskušale Romom približati zdravniški sistem in osnovno terminologijo.

V središču goričke občine

Projekt je sofinanciran v okviru Javnega poziva za zbiranje predlogov izvedbenih projektov za Letni izvedbeni načrt Lokalne akcijske skupine LAS Goričko za območje občin Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina za leto 2010.

V Sloveniji po uradnih podatkih živi 7.000 Romov, po neuradnih pa okrog 10.000, vendar se je pri popisu prebivalstva iz leta 2002 za Rome opredelilo le 3.246 oseb. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. sotrpin
      29.12.2010 ob 12:24 sotrpin

      Zadnje leta je kar dosti,raznih projektov za rome in to predvsem zato,ker se tu da priti do precejšnih denarnih sredstev in to razna združenja koristijo za svoj zaslužek.Kaj od vsega tega imajo romi,pa itak ni važno,denar je na njihov račun je mogoče dobiti in končno je to tudi cilj vseh teh ,ki izvajajo te projekte.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. ChuckNorris
      29.12.2010 ob 17:48 ChuckNorris

      To je tvoja osebna izkušnja?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.