https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

3M

Vabilo na Prešernov dan v Varaždin

2.2.2015  

Slovensko kulturno društvo Nagelj iz Varaždina v nedeljo, 8. februarja 2015, organizira v Hrvaškem narodnem gledališču proslavo Prešernovega dne, državnega praznika Republike Slovenije.

Proslava bo potekala v Hrvaškem narodnem gledališču Varaždin, vabljeni pa so vsi meščani Varaždinske in Međimurske županije ter ostalih obmejnih področjih Hrvaške in Slovenije. Pričetek bo ob 15.15. uri v preddverju gledališča z razstavo fotografij „Moja Slovenija 2“ članov Slovenskega doma kulturno-prosvetnega društva Bazovica z Reke.

Program se nadaljuje ob 16.00. uri v veliki dvorani gledališča z nastopom ženske in moške klape Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja, mešanim pevskim zborom in folklornimo skupino iz Reke in Zagreba, ansambla Sudar Percussion iz Zagreba, nastopom Hrvaškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave ter Mladinske skupine SKD Nagelj iz Varaždina.

Po svečani prireditvi nadaljujemo s kreativno delavnico SKD-a Istra iz Pulja in razstavo ter degustacijo tradicionalnih slovenskih jedi članov kulinarične delavnice Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja.

Letošnja prireditev Prešernovega dneva bo posebej svečana, saj Slovensko kulturno društvo Nagelj organizira proslavo Prešernovega dne v okviru evropskega projekta 3M Mura-Media-Minority. SKD Nagelj je na iniciativo Barbare Antolić Vupora, podpredsednice društva, kot tudi predsednice Sveta slovenske nacionalne manjšine Varaždinske županije in predsednice Hrvaško-slovenskega društva prijateljstva, partner v projektu od januarja leta 2014. Projekt 3M Mura-Media-Minority sofinancira Evropska unija.Osnovni cilj projekta je spodbujati in zagotavljati podporo izmenjav v kulturnih in socialnih temah in območjih za izboljšanje kakovosti vsakodnevnega življenja, storitev in izmenjavo informacij na slovenskem in hrvaškem območju reke Mure ter širše. Na začetku je projekt vodila Ana Županić, nato pa jo je zamenjala Tatjana Novak. Prispevek k uspešnemu projektu sta prispevala tudi nekdanji predsednik ter aktualna predsednica Slovenskega kulturnega društva Nagelj, Igor Šerdoner in Martina Lesjak.

Slovensko kulturno društvo Nagelj je bilo ustanovljeno leta 2008. Danes ima okrog 100 članov. Glavne dejavnosti Društva so organizacija kulturnih dogodkov, negovanje kulturne dediščine in ohranitev slovenske identitete. Vsako leto organizira praznovanje posvečeno enemu od največjih slovenskih pesnikov, Francetu Prešernu.