https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predstavitev dosežkov projekta Rešujmo skupaj

Murska Sobota, 27.03.2015 ob 14:45  

MO Murska Sobota je skupaj s projektnimi partnerji iz Slovenije in Madžarske izvedla projekt čezmejnega sodelovanja z imenom Rešujmo skupaj. V sklopu projekta so vzpostavili operativno sodelovanje na področju reševanja na obmejnem slovensko – madžarskem območju ter prispevali k boljši opremljenosti in večji usposobljenosti gasilcev, reševalcev in potapljačev. V petek je v Murski Soboti potekala predstavitev dosežkov projekta. Ob zaključku projekta so predstavili izvedene aktivnosti v sklopu projektu od leta 2010 do zaključka, pri gasilskem domu Murska Sobota pa so predstavili še opremo partnerjev.

 

Projekt ocenjen kot zelo uspešen

Na konferenci so predstavniki partnerjev in Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko predstavili izvajanje projekta in številne dosežke projekta. Kljub začetnim težavam s financiranjem in s tem povezanimi zamudami pri izvajanju projekta, ocenjujejo projekt kot zelo uspešen. Zaključil se bo z zadnjo izdobavo največje investicije v okviru projekta, to je nove gasilske avtolestve v Murski Soboti.

V projektu je sodelovalo več kot 2.500 udeležencev

Predstavnik vodilnega partnerja, Mestne občine Murska Sobota, Stanislav Wolf, je predstavil celoten projekt in ga ocenil kot zelo uspešnega. V njem je sodelovalo več kot 2.500 udeležencev.

Enako ga je ocenil dr. Mitja Slavinec, predsednik Potapljaškega društva Murska Sobota. Izpostavil je tudi pomen vezi, ki so se vzpostavile in sodelovanje, ki bo te rezultate nadgradilo v prihodnje. Poleg izobraževanj in usposabljanj je izpostavil še nabavo opreme za mobilno reševalno postajo, ki lahko služi kot dober zgled drugim potapljaškim reševalnim enotam.

Predstavnik madžarskega partnerja Szabolcs Göncz pa je dejal, da je bilo pomembno tudi  medsebojno učenje. Na eni izmed vaj v  Sakalovcih (vaja ob gozdnem požaru), so se slovenskim in madžarskim gasilcem pridružili še avstrijski.

Ob zaključku projekta je nastala še slikanica za osnovnošolce z naslovom Vem, zato lahko pomagam, v kateri na otrokom primeren način predstavijo, kako ravnati  ob nesrečah. V prihodnje jo želijo prevesti še v madžarski jezik.

Doseženi rezultati projekta:

-       vzpostavitev enotnega sistema obveščanja, aktiviranja in alarmiranja

-       3 preizkusi sistema obveščanja , aktiviranja in alarmiranja

-       3 pripravljeni enotni načrti vaj zaščite in reševanja ob nesrečah

-       4 kartirana vodna telesa

-       6 skupnih vaj in usposabljanj sodelujočih v projektu

-       4 zagotovljeni in nabavljeni sklopi opreme za delovaje sil za zaščito in reševanje

-       10 izvedenih delavnic za povečanje usposobljenosti sil za zaščito in reševanje

-       3 poročila o izvedenih preizkusih sistema obveščanja, aktiviranja in alarmiranja.

Vrednost projekta je 1,4 milijona evrov

Partnerji v projektu so MO Murska Sobota (vodilni partner), Gasilstvo Szombathely, Potapljaško društvo Murska Sobota, Gasilska zveza Murska Sobota in Razvojni center Murska Sobota. Projekt v višini 85 odstotkov financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, Republika Slovenija in Madžarska v višini 10 odstotkov, razliko pa zagotavljajo projektni partnerji sami. Skupna vrednost projekta je malo manj kot  1,4 milijona evrov. 

Ena izmed večjih aktivnosti v sklopu projekta je bila vaja na OŠ I Murska Sobota, o kateri si lahko preberete tukaj:

http://www.pomurec.com/vsebina/26850/FOTO:_Zagorelo_na_OS_I_Murska_Sobota,_na_pomoc_je_priskocilo_kar_250_gasilcev_in_resevalcev_

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2015 ob 18:37 gost gost

      Še eden uspešnih projektov bivšoga župana, s šterim se hvali Jevšek. :(

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2015 ob 20:53 ss gost

      To je verjetno napisal Štihec!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.