https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Med petdeseterico družb z najboljšo bonitetno oceno tudi Elrad International

07.04.2015 ob 7:10  

Bonitetni hiši i in Dun & Bradstreet sta tudi letos pripravili seznam 50 najbolje ocenjenih slovenskih družb. Na seznamu najdemo tudi Elrad International iz Gornje Radgone.


Letos se je izbor končal z objavo seznama t.i. 50 veličastnih, še lani pa so trem družbam podelili nagrado rating leta. 

Po poročanju STA seznam po abecednem redu sestavljajo Aerodrom Ljubljana, Akrapovič, Bijol, BTS Company, Danfoss Trata, DeweSoft, Difa, Edit, Efaflex Inženiring, Elrad International, Esotech, Fotona, GG Bled, Inotherm, Iskra zaščite, Janus Trade, JUB-H, Julon, Knauf Insulation, Kolektor Group, Količevo karton, Konus Konex, Krka, Lisca, L-Tek, Lumar IG, Magneti Ljubljana, Medex, Metrel, Metronik, Mitol, Noži Ravne, Omco Feniks, Oplast, Pekarna Pečjak, Pipistrel, Plastika Skaza, Podgorje, Predilnica Litija, Roletarstvo Medle, Savatech, Saxonia-Franke, Schenker, Simobil, Siliko, Sogefi Filtration, Starman, Tab, Ups Adria (S) Ekspres in Xlab.

Gre za družbe, ki so po višini lastniškega kapitala v najvišjem razredu in imajo najugodnejši faktor tveganja. Lani je imelo po merilih omenjenih bonitetnih hiš najboljši rating 4,4 odstotka vseh slovenskih družb, kar je 0,4 odstotka manj kot leto prej. Osmim odstotkom družb so rating zboljšali, 11 odstotkom znižali, pri ostalih pa je ostal isti.

Dve tretjini družb je iz predelovalne panoge. Trgovina na debelo in na drobno je glede na skupno število slovenskih družb zastopana skromno. Presenetljivo malo je tudi družb iz sektorja storitev. V zadnjih letih se na lestvico prebijajo družbe, ki se ukvarjajo z logističnimi storitvami še poroča STA.

Če izločimo nekaj odstotkov najbolj zadolženih slovenskih družb, je povprečno slovensko razmerje v virih sredstev 56 odstotkov dolžniškega in 44 odstotkov lastniškega kapitala. Družbe iz omenjenega seznama pa imajo v povprečju 28 odstotkov sposojenega denarja in 72 odstotkov lastnih sredstev.

Foto: investpomurje.eu 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.