https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Židan želi povečati delež lokalne hrane v slovenskih bolnišnicah

17.04.2015 ob 7:00  

Minister za kmetijstvo Dejan Židan se je sestal s predstavniki vodstev slovenskih bolnišnic. Tema pogovora je bila uveljavljanje načela kratkih verig. Projekt se je že dobro prijel v slovenskih šolah, sedaj pa želijo delež lokalne hrane povečati tudi v bolnišnicah. Vodstva bolnišnic so projektu naklonjena.


V slovenskih šolah je po podatkih ministrstva že 38 odstotkov surovin lokalnega izvora. Ta delež želijo povečati tudi v slovenskih bolnišnicah, kjer je poraba hrane prav tako velika, poroča STA. Predstavniki bolnišnic so na včerajšnjem sestanku izrazili projektu veliko naklonjenost. Opozorili so, da so bolnišnice veliki kupci, zato mora biti velik tudi dobavitelj ter na zakon o javnem naročanju, ki se ga morajo držati.

V kratkem bodo organizirali še sestanek na operativni ravni. S predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstva za zdravje naj bi ses sestali z odgovornimi za nabavo v bolnišnicah in spregovorili o možnosti uresničitve projekta.

Židan je še pojasnil, da se s tem kmetovalcem in zaposlenim v prehrambeni industriji zagotovi delo, lokalna hrana pa je tudi bolj sveža, okusna in zdrava. Država javnim zavodom po besedah Židana ne more predpisati, da naj nabavljajo le lokalno hrano. Lahko pa država k temu pripomore s priporočili ter s takšno prilagoditvijo predpisov, da predstojniki zavodov lahko poiščejo in kupijo lokalne surovine. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2015 ob 12:29 solata gost

      Dejan zanimive in dobre predloge imaš. Zatakne se v praksi, ker imamo preveč toge zakone in druga predpise. Večkrat bi radi bili bolj papeški od papeža. Na eni strani se propagira, da je potrebno nabavljati domačo hrano. Na drugi strani pa je en kup birokratskih ovir in gora papirijade. Tudi cene so večkrat motiv za nakup poceni uvožene hrane, ker država na drugi strani na javne zavode pritiska, da morajo varčevati na vseh koncih in krajih. Dejan, če boš uspel to vse v praksi dobro izpeljati si CAR.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2015 ob 12:50 gost

      DEJAN___------___ POLNO OBLJUB;a žal NIČ!!!!!!!!!!!!! Tij se držijš svojega stoula , kak pijan plouta!!!!!! Velikokrat si pokazal kaj premoreš v govoru in kaj v dejanju !? Eden od tvojih večjih projektov je VEBERIJADA!Moral bi zapustiti koalicijo ! Pa kaj si obečaval goričkim kmetom , glede divjadi ? Sploh te od daleč niso videli , ne pa da bi bil zraven !!!!!! goflja--- ---

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.04.2015 ob 17:39 Deja vu gost

      Misli eno, govori drugo, dela pa tretje, adijo pamet....

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.04.2015 ob 18:16 gost

      Židan je znan po tem, da eno javno govori, drugo pa v ozadju dela. Pozanimajte se koga od svojih SD komunistov je zaposlil v službah svojega ministrstva (poleg lastne žene). Pa kako je kot minister kar mimo razpisa dodelil Panviti (firmi kjer je bil prej direktor) možnost izgradnje namakalnih sistemov (zriktal jim je tudi državni denar za izgradnjo) na državnih zemljiščih (od sklada kmetijskih zemljisc, ki je pod njim). Kje so organi kot KPK in ostali, da dovoljujejo takšno koruptivno obnašanje ministra. Židan je ščitil svojega strankarskega vojščaka Vebra, čeprav je ta prekoračil svoja pooblastila-drugače povedano Židan podpira kršenje predpisov, ki veljajo za ministre in nas navadne smrtnike. Razumljivo, saj tudi sam krši svoje pristojnosti kot minister-in s tem ustvarja koristi drugim (in verjetno s tem tudi sebi). Čista definicija korupcije, pa se nič ne zgodi. Zakaj? Ker je v krogu rdečih nedotakljivih.... Vendar ne več dolgo!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.04.2015 ob 19:22 ms gost

      Un meglo odavle .Naj še zrikta več pejnez za bioplinarne kere propadajo in bodo še propadle .Tisto v Motvarjevcaj pa podrejti .

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.04.2015 ob 21:29 jozo gost

      Zadnjič san v Špari köpöval česnek .Na izbiro je bil slovenski in španski .Španski je bila kg 3,80 € Slovenski pa kg 4,21 €.Ampak ne bi me motilo če bi dražji bil kaj debelejši od falejšega za to sem vzel falejšega ,ker je bil lepši in debelejše stroke je imel .In za kaj bi kupovali #domače # ka je drago in predrago.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.04.2015 ob 23:43 TOVARNA SLADKORJA ORMOŽ gost

      Židan,če bi svojo meglo ka jo okoli trosiš lejko prodal, te bi bil drugi Bill Gates.Briši iz Prekmurja pa takšne zgodbice pripoveduj otrokom v vrtecih.SRAMOTA

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.04.2015 ob 10:11 znanec gost

      Naj nekaj napravi, ne pa razlaga kaj si on želi...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.04.2015 ob 7:23 gost

      Nesposobnež

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.04.2015 ob 15:20 gost

      Žerjav je za njega gospod žerjav...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.