https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bivalna enota v Stročji vasi praznuje prvo leto delovanja

15.05.2015 ob 14:00  

Minilo je že leto dni od  odprtja bivalne enote Stročja vas, ki je namenjena predvsem bivanju starejši z demenco.  Bivalna enota sprejema 24 stanovalcev, ki so  razdeljeni v dve gospodinjski skupini po 12 stanovalcev.  V vsaki skupini imajo 8 enoposteljnih  in 2 dvoposteljni sobi. Vsaka soba ima svojo kopalnico z wc-jem in izhod na teraso.


Središče celodnevnega dogajanja je kuhinja z jedilnico in dnevni prostor obenem pa se  imajo stanovalci  možnost  umakniti v sobo,  na teraso ali pa se sprehoditi okrog bivalne enote. Zelo radi posedijo tudi zunaj in opazujejo naravo.

Tekom celega dne jih poskušajo vključiti v gospodinjske aktivnosti (lupljenje sadja, zelenjave, priprava lažjih obrokov, pometanje,  brisanje prahu, zlaganje perila).  Zelo radi se družijo ob dobri kavici,  petju,  gledanju tv,  molitvi in klepetu.  Enkrat na teden pa imamo tudi pevsko in plesno skupino,  v kateri se sprostijo in zabavajo,  ob tem pa se prebudijo marsikateri mladostniški spomini.

Pozitivna stran bivalne enote je stalnost timov, saj zaposlene stanovalci dobro poznajo in jim zaupajo.  S stanovalci se trudijo vzpostaviti okolje,  katero je čim bolj podobno življenju doma,  zato jih vključujejo v tiste aktivnosti,  katere so zmožni opravljati in imajo za to tudi željo. Držijo se mota, da  delajo skupaj z njimi in ne za njih.

Velik poudarek pa dajejo tudi vključevanju svojcev,  saj se zavedajo,  da so prav oni najbolj pomembni za njihove stanovalce,  zato jih lahko obiščejo  ali pokličejo ob katerem koli času.

Čez celo leto so imeli kar nekaj prireditev. Zelo dobro so sodelovali z sosednjim vrtcem, kateri so zaposlenim in njihovim stanovalcem popestrili urice.  Imeli so  nastope raznih skupin (lutkovna predstava, pevci, tamburaši, folklora,…). Čez celo leto pa so se tudi odvijali pikniki (koruzni, kostanjev, peka palačink, langašev).  Enkrat na mesec pa je za stanovalce organizirana sveta maša ob večjih praznikih pa tudi spoved.  Sedaj v mesecu maju, pa imajo tudi vsak dan šmarnice, katere skoraj vsi stanovalci redno obiskujejo.  Pridno pa tudi skrbimo za okolico in vrtiček.

Kadar  stanovalec praznuje rojstni dan,  se zberejo vsi skupaj,  mu čestitajo,  zapojejo in seveda skupaj z njim tudi kaj sladkega pojedo.

Zapisali: Nina Matko in Andreja Makovec

                                                                                                           

    Fotogalerija