https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

FOTO: Mladi raziskovalci na 49. srečanju na Gimnaziji in SPTŠ

19.5.2015  

Včeraj so se na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota (SPTŠ) na 49. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), zbrali mladi, inovativni raziskovalci, ki jim strast do znanosti ni tuja, in njihovi mentorji.


Na državno tekmovanje se je na podlagi rezultatov regijskega izbora iz pomurske regije uvrstilo 27 nalog. Srečanje na državni ravni poteka dvokrožno, in sicer v prvem krogu strokovne komisije pregledajo naloge ter najboljših 6 posameznega področja povabijo k zagovoru, avtorji pa se potegujejo za zlata in srebrna priznanja. Naloge, ki niso uvrščene, prejmejo bronasto priznanje. Iz Prekmurja in Prlekije  je tako 12 nalog bronasti, avtorji 15 nalog pa so povabljeni na zagovore. Mlade raziskovalce so na srečanju s spodbudnimi besedami nagovorili predsednik ZOTKS dr. Mitja Slavinec, podžupanja Jasmina Opec, ravnatelj SPTŠ Ludvik Sukič in glavni tajnik ZOTKS Jožef Školč.

Mladi raziskovali 20 različnih področij

V sklopu projekta Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije so mladi iz osnovnih in srednji šol letos pripravljali raziskovalne naloge s kar 20 različnih področij. Skozi proces priprave raziskovalnih nalog nadgrajujejo in dopolnjujejo v šoli pridobljeno znanje, se interesno usmerjajo v različna področja znanosti ter se učijo raziskovalnih metod. Na Srečanju mladih raziskovalcev so mladi izkoristili priložnost za razpravo o s strokovnjaki, prav tako so javno predstavili rezultate svojega raziskovanja.

Kot ugotavljajo na ZOTKS, je število nalog, ki so se letos uvrstile na zaključni del državnega tekmovanja, je večje kot lani, poleg tega pa je letos po mnenju komisij tudi kvaliteta nalog na zelo visokem nivoju in tematsko zelo razgibana.

 


Na 49. Srečanju 238 raziskovalnih nalog

Na območju celotne Slovenije vsako leto poteka 16 mestnih in regijskih srečanj, na katerih se zbere več kot 2.500 mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol, ki predstavijo približno 1.200 nalog, pri katerih jim pomaga več kot 1.000 mentorjev.  V 1. krogu državnega tekmovanja je sodelovalo 738 osnovno- in srednješolcev s 491 nalogami, izmed katerih se je na zaključno 49. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije letos uvrstilo 238 raziskovalnih nalog, ki jih je pod mentorstvom 317 mentorjev izdelal 401 osnovno- in srednješolec.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.