https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurske gospodarske družbe so lani ustvarile 20,9 milijona evrov dobička

29.05.2015 ob 7:30  

Po podatkih letnih poročil AJPES-a za poslovno leto 2014 so pomurske gospodarske družbe izboljšale vrednosti temeljnih kazalnikov poslovanja v primerjavi s preteklim letom. Krivulja končnega končnega poslovnega rezultata pomurskih gospodarskih družb se je po doseženem dnu ponovno obrnila navzgor.

 

Pomurske gospodarske družbe so izboljšale poslovni rezultat

AJPES je na podlagi podatkov letnih poročil pripravil podatke o poslovanju gospodarskih družb v Pomurju za poslovno leto 2014. Pomurska gospodarska zbornica pa je dodala komentar.

Pomurske gospodarske družbe so v letu 2014 občutno izboljšale končni poslovni rezultat in izkazale za 20,9 milijona evrov neto čistega dobička.

Ustvarile so za 9,5 odstotka višji obseg skupnih prihodkov. Obseg prodaje na domačem trgu se je povečal za 8 odstotkov, predvsem na tujih trgih (za 15,2 odstotka). Na domačem trgu so ustvarile 67 odstotkov, na evropskih trgih 29 odstotkov in izven Evrope le  4 odstotke prihodkov od prodaje.

 

Gospodarska moč regije se je okrepila

Povečal se je delež v ustvarjenih prihodkih, neto dodani vrednosti in zmanjšal delež v izgubah. Družbe so povečale število zaposlenih za 582 glede na leto poprej. V slovenskem merilu je Pomurska regija s 153.008 evri prihodkov na zaposlenega na petem mestu. Neto dodana vrednost na zaposlenega z 32.084 evri pomeni 8 odstotno povečanje glede na leto poprej, a smo še vedno na zadnjem mestu. Tudi po bruto plači na zaposlenega smo z 1.302 evri na predzadnjem mestu. Drugi najvišji čisti dobiček v zadnjem desetletju v višini 79,4 milijona evrov je izkazalo 1.136 družb (62 odstotkov) in so ga povečale za 36 odstotkov glede na leto prej.

Najbolj so poslovni rezultat izboljšale male družbe

Največ neto čistega dobička so ustvarile velike družbe, ki so tudi ustvarile največ čistega prihodka od prodaje (14 odstotkov). Največ zaposlenih je bilo v mikro družbah (32 odstotkov), ki so prav tako razpolagale z največ sredstvi (29 odstotkov). Najvišji pozitivni rezultat je bil dosežen v občini Gornja Radgona v višini 17,4 milijona evrov. Najslabši pa je bil v občini Lendava in sicer 9,8 milijona evrov izgube.

Pomurska regija je med vsemi dvanajstimi slovenskimi regijami po ustvarjenem neto čistem poslovnem izidu na osmem mestu

Pomurske družbe imajo že nekaj let ugodnejše kazalnike donosnosti kot v državi. Izboljšali so se kazalniki donosnosti kapitala in sredstev. Na 100 evrov kapitala se je ustvarilo 60 evrov neto dodane vrednosti (Slovenija 46 evrov), na 100 evrov sredstev pa 24 evrov neto dodane vrednosti (Slovenija 19 evrov). Še vedno je opazen precejšen razkorak pri temeljnih kazalnikih produktivnosti.

V Pomurju zaostajamo pri prihodkih na zaposlenega za 16,6 odstotka, pri neto dodani vrednosti na zaposlenega za 20,4 odstotka in pri bruto plači na zaposlenega za 12,6 odstotka.

Neto dodana vrednost na zaposlenega v pomurskem gospodarstvu je v letu 2014 znašala 32.084 evrov (Slovenija 40.324 evrov). Delavcem v gospodarskih družbah so bile izplačane bruto plače v višini 1.302 evrov (Slovenija 1.490 evrov).

Družbe so povečale svoj kapital in izboljšale razmerje med dolgovi in kapitalom. Ob koncu leta 2014 so tako imele pomurske družbe na 100 evrov kapitala 139 evrov dolgov (leto prej 149 evrov). 

V Pomurju so v letu 2014 pozitivno poslovali tudi samostojni podjetniki

Ti so ustvarili dohodek v višini 15,9 milijona evrov, kar je za 22,5 odstotka več kot leto poprej. Največ neto podjetnikovega dohodka in čistega prihodka so ustvarili podjetniki s področja gradbeništva in trgovine. Najvišji neto podjetnikov dohodek je bil dosežen v občini Murska Sobota in sicer 3,69 milijona evrov.

Pri kazalnikih donosnosti so tudi podjetniki v regiji dosegli večjo uspešnost kot podjetniki v republiki. Število zaposlenih pri podjetnikih je naraslo. V povprečju je delavec, zaposlen pri podjetnikih v Pomurju, mesečno prejel 934 evrov bruto plače, kar je za  368 evrov manj od zaposlenega v pomurskih gospodarskih družbah.

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.