https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Jevšek je razrešil podžupanjo MO Murska Sobota, Jasmino Opec

02.06.2015 ob 9:33  

Potem ko so murskosoboški mestni svetniki na zadnji redni seji preložili glasovanje o podaji soglasja k odškodninski tožbi Komunale zoper nekdanje nadzornike, je bila zaradi bližajočega se zastaralnega roka sklicana dopisna seja. Ker za sprejetje sklepa ni bil dosežen pogoj sklepčnosti, saj se k glasovanju prijavilo le 13 članov mestnega sveta, za izpolnitev pogoja veljavnosti odločanja pa je potrebno najmanj 14 članov mestnega sveta, predlagani sklep ni mogel biti sprejet. Med drugimi glasovnice ni oddala (in s tem glasovala proti) tudi podžupanja, Jasmina Opec.

Župan MO Murska Sobota je danes na občane in občanke MO Murska Sobota naslovil odprto pismo, v katerem podžupano razrešuje s funkcije podžupanje. Odprto pismo Jevška o razrešitvi podžupanje navajamo spodaj v celoti.

 

»Spoštovane občanke in občani!

Obljubil sem vam drugačno politiko. Politiko sodelovanja in spoštovanja. Politiko, ki bo dobra za vse. Obljubil sem vam konec politike, ki je dobra zgolj za določene.

Politiki moramo prevzeti odgovornost za svoja ravnanja. Če politik z javnim denarjem nerazumno tvega, potem mora biti v primeru oškodovanja javnih sredstev pripravljen tudi prevzeti odgovornost. Ni prav, da račun, za nerazumna tveganja politike, plačajo občani.

Podelitev posojila s strani Komunale leta 2012 nogometnemu klubu Mura je takšen primer. Iskati način, kako pomagati nogometnemu klubu je bila pravilna odločitev. Le pot, oziroma način nista bila pravilna. Rezultat tega so kazenski postopki zoper številne osebe, trije uslužbenci davčnega urada so izgubili delovna mesta, Komunala je utrpela škodo v višini najmanj 187.000 € in nogometni klub je propadel.

Torej, če želimo obrniti nov list, potem ne morem dopustiti, da breme napačne odločitve v zvezi s podelitvijo posojila nogometnemu klubu poravnajo občani. Zato sem predlagal mestnemu svetu, da poda soglasje k uveljavljanju odškodninske odgovornosti tudi zoper bivše nadzornike Komunale, ki so sporno posojilo tudi odobrili. 

Ne gre za maščevanje, kot želijo določeni to prikazati. Gre za to, da moramo začeti iskati odgovornost za odločitve, ki so nas kot skupnost prizadele. Pri tem ne more biti kompromisov. Pri tem je možna samo načelnost, da se odgovorne pripelje pred sodišče, ki naj s tehtanjem dokazov odloči o odgovornosti za škodo, ki smo jo utrpeli kot lokalna skupnost, kot ljudje.

Na seji mestnega sveta je glasovalo 13 članov mestnega sveta, od tega je bilo ZA predlagani sklep 11 članov, proti ni bil nihče, 2 člana pa se o tem nista opredelila. 13 članov, ni oddalo glasovnice. Ker za sprejetje sklepa ni bil dosežen pogoj sklepčnosti (vsaj 14 svetnikov bi moralo oddati glasovnice), predlagani sklep ni mogel biti sprejet. Zato Komunala zoper bivše nadzornike, ni mogla vložiti odškodninskega zahtevka. 

Menim, da  so svetniki, ki niso oddali glasovnice, ravnali narobe. Tokrat ni šlo zgolj za običajno glasovanje, glasovali so tudi o drugačni politični kulturi, kjer se ne delimo na naše in vaše. 

Spoštujem različna mnenja. Tudi okrog uveljavljanje politike, ki bo dobra za vse. Razumem, da je določenim bližja politika, ki je dobra zgolj za določene. Ampak takšni, ne morejo biti del moje ekipe.

Jasmina Opec, podžupanja  je ena izmed tistih svetnic, ki ni oddala glasovnice. Od podžupanje pričakujem, da bo vedno postavila javne interese na prvo mesto ter se z vsemi močmi borila za blaginjo vseh njenih občank in občanov. Menim, da je bilo nedopustno, da podžupanja ni podprla prizadevanja javnega podjetja, ki je v lasti občanov, pri poskusu povrnitve škode. Načelnost in integriteta v tem konkretnem primeru, drugega kot glasovati ZA, preprosto nista dopuščali. Kompromisa tu ne more biti.

Tako sem izgubil potrebno zaupanje v Jasmino Opec in po tehtnem razmisleku sprejel odločitev o njeni razrešitvi s funkcije podžupanje. Iskreno se ji zahvaljujem za opravljeno delo in ji želim obilo uspeha pri njeni nadaljnji karieri.

Zame bi bilo enostavneje pogledati vstran. Ampak tega preprosto ne morem storiti. Obljubil sem vam drugačno politiko.«

Vaš župan,

Aleksander Jevšek

Foto: arhiv pomurec.com, murska-sobota.si

    Fotogalerija