https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prometna kača v prleški prestolnici

18.06.2015 ob 10:00  

V tem šolskem letu okoli 5000 slovenskih šolarjev sodeluje v igri Prometna kača, v kampanji, ki spodbuja otroke, da v šolo kolesarijo, hodijo ali za prihod v šolo uporabijo trajnostne načine prevoza, kot sta javni prevoz in souporaba avtomobila.


V Sloveniji se igra izvaja že vse od leta 2008. V letošnjem letu je priključenih že 37 šol, ki v kampanji Prometne kače vidijo dodano vrednost za svoje učence in seveda posredno njihove starše.

Enostavna, a učinkovita igra

Otroci dva tedna lepijo nalepke na transparent vsakič, ko v šolo potujejo s trajnostnimi transportnimi sredstvi (hoja, kolesarjenje, javni prevoz, souporaba avtomobila). Vsaka šola na začetku kampanje določi svoj cilj, otroci pa morajo do konca kampanje napolniti transparent Prometne kače z nalepkami. Otroci prejmejo nagrado, ko dosežejo določeno / vmesno točko na transparentu. Nagrada je lahko na primer, da jim ni treba narediti domače naloge ali da dobijo dodatnih 15 minut časa za igro. Ko otroci dosežejo glavo kače, prejmejo še večjo nagrado za doseganje svojih ciljev, na primer: ogled znamenitosti s kolesom ali peš, postavitev nove kolesarnice itd. Tri tedne po koncu igre se rezultate kampanje ovrednoti in analizira.

Ljutomerska šola dosega visok delež trajnostnih prihodov v šolo

Ena izmed uspešnejših in vodilnih šol na področju trajnostne mobilnosti je tudi Osnovna šola Ivana Cankarja Ljutomer, ki se tokrat predstavlja kot dober primer šole, ki že vrsto let deluje v smeri spodbujanja aktivne mobilnosti tako pri učencih kot pri zaposlenih. V tem šolskem letu je Občina Ljutomer obnovila in uredila pot do šole ter jo povsem zaprla za avtomobile. Projekt Posodobitve varne poti v šolo financira občina Ljutomer, ki podpira poleg infrastrukturnih projektov tudi projekte mehkih vsebin, kot so izvajanje Prometne kače. Občina s finančnimi sredstvi tako zagotavlja izvajanje Prometne kače tudi takrat, ko ni nacionalne ali evropske podpore.

Sedaj učenci lahko prihajajo v šolo le peš, s kolesom ali organiziranim šolskim javnim prevozom. Tako dosegajo 94 % vseh trajnostnih prihodov. S Prometno kačo pa želijo kljub dobremu rezultatu, ki je obrodil sadove z vključitvijo v kampanjo že pred tremi leti, doseči 100% trajnostnih prihodov.

Nacionalna kontaktna točka, ki jo vodi Razvojna agencija Sinergija, si je ogledala izvajanje igre na njihovi šoli, prav tako pa so zabeležili DeLuxe aktivnosti, kot je izvedba kolesarskega poligona, opravljanje teoretičnega dela kolesarskega izpita in mini kolesarski poligon za najmlajše kolesarje, na podlagi katerega pridobivajo znanje in zmožnost predvidevanja v prometu ter se učijo obnašanja na cesti.

Eden izmed pomembnejših motivatorjev na šoli je učiteljica Marjeta Kuhar, ki je koordinatorica Prometne kače na OŠ Ljutomer. Je gonilna sila kampanje in neustrašna navdušenka nad trajnostno mobilnost. Zaradi nje je Prometna kača tako uspešna na šoli.

Šole se lahko za več informacij o tem, kako in kdaj naj se pridružijo kampanji, obrnejo na svojo nacionalno kontaktno točko. Kontaktni podatki so na voljo na www.trafficsnakegame.eu/slovenia.

Kampanjo lahko sledite na  Facebook-u (https://www.facebook.com/prometnakaca1) ali na Twitter-ju (https://twitter.com/prometnakaca).

 

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.06.2015 ob 21:47 Adam gost

      Kača nas prav vse zapeljuje!!! Bravo, bravo, bravo in do konca in še naprej bravo!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.06.2015 ob 21:55 Waterloo gost

      Vsak diktator je enkrat našel svoj konec. Tudi diktatorica Olgica bo enkrat prišla do svojega Waterlooja.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.06.2015 ob 7:58 Eva gost

      Spet matanje peska v oči, tokrat najmlajšim. V Ljutomeru in okolici ni 50 m poštene kolesarske steze, učenci pa naj v šolo kolesarijo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.