https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://bolleblu.si/
http://www.zniders.com/

LOKALNO

Lendava: Razgledni stolp Vinarium generator nadaljnjega razvoja turizma v Lendavi

Lendava, 13.08.2015 ob 7:00  

Vodstvo občine Lendava in organizatorji prireditev so včeraj predstavili dogajanje v okviru Festivala Vinarium-Lendava, ki turistično-kulturne dogodke, ki se bodo v Lendavi odvili v avgustu in v začetku septembra, povezuje v celovito zgodbo. Poleg že tradicionalnega Bogračfesta, Lendavske trgatve in mednarodne konference, tokrat z naslovom Kultura in turizem, je letos v ospredju otvoritev 53,50 m visokega razglednega stolpa, ki predstavlja velik doprinos k nadaljnjemu razvoju turizma v Lendavi in regiji.

 

Mednarodna konferenca Kultura in turizem

Petek, 28. avgust

Vsako leto občina Lendava organizira mednarodno konferenco. Letošnja je poimenovana Kultura in turizem. Na njej bodo kulturni in turistični predstavniki iz različnih držav osvetlili primere dobrih praks iz različnih okolij. Letošnja konferenca, namenjena strokovni javnosti, bo v znamenju predavateljev iz madžarskega Pécsa, ki je bil leta 2010 Evropska prestolnica kulture, avstrijskega Gradca in Đurđevca na Hrvaškem. Letošnja častna pokroviteljica konference je ministrica za kulturo Republike Slovenije, mag. Julijana Bizjak Mlakar, na konferenci pa bo sodeloval tudi nekdanji predsednik republike in častni občan Lendave dr. Danilo Turk.

Na sami konferenci je predviden tudi podpis pogodbe za razstavo Mirója v Lendavi.

Bogračfest 2015

Sobota, 29. avgust od 9. do 23. ure

Bogračfest je največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji in že od leta 2005 privabi v Lendavo na tisoče obiskovalcev. Zadnja leta se te tradicionalne kulinarične prireditve v Lendavi udeleži več kot 100 tekmovalnih ekip, obiskovalci pa lahko uživajo v vrhunski kulinarični ponudbi in pokušanju odličnih lendavskih vin.

Od leta 2011 je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča. Prireditev z laskavim nazivom vsako leto privabi tekmovalce iz več držav; tako tekmovalne ekipe, ki pripravljajo slastne bograče iz istih sestavin, prihajajo iz Slovenije, Madžarske, Avstrije in Hrvaške. Tekmovanja se lahko udeležujejo domače in tuje fizične ter pravne osebe, posamezniki in društva, ekipe pa so sestavljene iz kuharja in dveh pomočnikov. 6-članska ocenjevalna komisija bo budno spremljala in ocenjevala tekmovalce in nato zvečer razglasila zmagovalce v kategorijah »Mojster bograča« in »Najlepše urejeno tekmovališče«.

Obiskovalci bodo na 4 info točkah lahko kupili žetone za degustacijske bograče, tam pa bodo prejeli tudi vse informacije o prireditvi in načrt tekmovališča, ki ga bo sestavljalo 100 tekmovalnih mest v starem mestnem jedru. Kot vsako leto, se tudi letos obeta bogat spremljevalni program, mdr. bo poskrbljeno za animacijo otrok v mestnem parku, za zabavni program na glavnem odru, kjer bodo ob 20.30 razglasili tudi rezultate tekmovanja. Obiskovalcem bo na voljo tudi 8 kulinaričnih otokov s komercialno ponudbo, poleg hrane pa bo na 4 kulinaričnih otokih moč poskusiti tudi odlična lendavska vina.

Otvoritev stolpa Vinarium Lendava

Sreda, 2. september

Razgledni stolp Vinarium Lendava, ki je zgrajen na griču v Lendavskih goricah, bo s svečano otvoritvijo 2. septembra predan uporabi. Stolp okrogle oblike, visok 53,50 metra, s pritličjem in devetimi etažami, je projektiral Oskar Virag, univ.dipl.inž.arh., iz arhitekturnega biroja Vires d.o.o. Tlorisna velikost stolpa znaša dobrih 293 m3, sam stolp pa ima jekleno strukturo z armirano-betonskim pritličjem, na vrhu pa je zastekljen razgledni prostor, od koder seže pogled na pokrajino štirih držav: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo.

Stolp, ki so ga gradili od januarja do julija letos, bo lahko naenkrat sprejel do 50 obiskovalcev, ti pa se bodo lahko nanj povzpeli po 240 montažnih stopnicah ali s pomočjo dvigala. V pritličnem delu bo za obiskovalce na voljo gostinski lokal, vključno s spominki in informativno točko, ob stolpu pa bo v hiškah na voljo še lokalna kulinarična in vinska ponudba.

Vrednost gradnje je znašala 1.741.643,37 EUR, projekt pa je sofinancirala tudi Evropska unija in sicer z 950.775,32 EUR. Projekt Razgledni stolp na turistični cesti Lendavske gorice je bil prijavljen na VII. razpisu: Javni poziv za predložitev vlog za sofinanciranje operacij iz naslova prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi« razvojne prioritete »Razvoj regij« operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013 za obdobje 2013-2014.

 Video:

Razgledni stolp Vinarium Lendava je tudi prvi gradbeni projekt v Sloveniji, kjer se je uporabil t.i. model B I M. Gre za Informacijski model objekta ali Building information modeling (BIM)in  predstavlja nov sodoben proces načrtovanja, gradnje, vzdrževanja do razgradnje objektov na koncu njihove življenjske dobe. Predstavlja integriran proces vseh udeležencev projekta na skupnem digitalnem modelu po načelih trajnosti in popoln nadzor nad informacijami skozi ves življenjski cikel objekta. S trajnostnimi pristopi v načrtovanju in gradnji objektov povečujemo varčno rabo energije in virov z najmanjšimi možnimi negativnimi vplivi na okolje in ekosisteme. V sklopu BIM-a so celoten projekt gradnje snemali 24 ur na dan in zanimiv ter izčrpen video kolaž o sami postavitvi stolpa bo kmalu dostopen tudi na spletni strani vinarium-lendava.si, ki bo sicer osrednja informacijska spletna točka samega stolpa. Na spletni strani bodo na voljo vse informacije o stolpu in njegovi ponudbi.

Projekt atraktivnega razglednega stolpa, ki predstavlja unikatno turistično infrastrukturo v Prekmurju in širše, bo obogatil turistično ponudbo in povečal število obiskovalcev v Lendavi, kar bo imelo pomemben učinek na nadaljnji razvoj turizma in lokalnega gospodarstva. V okviru projekta pridobljena infrastruktura bo javna turistična infrastruktura in kot turistični produkt vključena v ponudbo občine in širše regije. Projekt neposredno prinaša tudi nova delovna mesta.

»Razgledni stolp kot atraktivna turistična znamenitost, ki bo nedvomno povečala število domačih in tujih gostov, predstavlja tudi platformo za nov zagon Lendave kot turistične, kulinarične in kulturne destinacije. Razgledni stolp ne simbolizira zgolj prijateljstva narodov štirih držav, ki jih lahko uzrete z vrha stolpa, ampak prinaša realne temelje za poglobitev ne samo čezmejnega sodelovanja, ampak  tudi sodelovanja na lokalni in regionalni ravni. Stolp kot osrednja, nova točka turistične ponudbe v mestu pa predstavlja tudi stičišče vseh lokalnih ponudnikov s področja turizma, kulture, gospodarstva. Verjamem, da bodo vsi ti deležniki z novo zgodbo, ki jo prinaša razgledni stolp, prepoznali priložnost za sinergijo in izjemen potencial za razvoj ne samo Lendave, ampak širšega območja. Ne nazadnje tudi sam stolp s svojo simboliko pletenja nakazuje povezovanje in dopolnjevanje v enovito zgodbo,« je poudaril lendavski župan mag. Anton Balažek.

 S tem projektom se namreč občina vključuje v širšo turistično iniciativo Pomurja in čezmejnega prostora (Avstrija, Hrvaška, Madžarska) ter aktivno nastopa pri oblikovanju skupnih turističnih produktov. Projekt prispeva tudi k ureditvi okolju prijaznega lokalnega prometa za turiste in lokalno prebivalstvo. Stolp naj bi letno obiskalo okoli 30 do 40 tisoč obiskovalcev.

Sicer pa je ob stolpu, od same svečane otvoritve do Lendavske trgatve, predvideno pestro dogajanje, ki bo obogateno tudi s kulinarično in vinsko ponudbo.

Lendavska trgatev

Sobota, 5. september

Tradicionalna, že 36. Lendavska trgatev bo tudi letos postregla s pestrim programom, ki bo s svojo bogato povorko predstavitve domačih običajev naznanila pričetek trgatev v lendavski občini.   Etnološko – kulinarična prireditev, ki vsakič pritegne več tisoč obiskovalcev, se bo pričela ob 11. uri s povorko, ki se bo vila po Glavni ulici do parkirišča pri hotelu Elizabeta. Tudi letos so k sodelovanju povabljena kulturna društva, turistična društva in krajevne skupnosti. tudi letos odvijala na različnih lokacijah v mestu. Pester program ob že omenjeni povorki dopolnjujeta še bogata ponudba lokalne kulinarike in odličnih lendavskih vin. Na glavnem odru pri hotelu Elizabeta se bodo predstavila kulturna društva, folklorne skupine, tamburaši, citrariji in drugi. Celodnevno dogajanje se bo zaključilo na glavnem odru z zabavno-glasbenim programom, z Mejaši in skupino Weekend band.

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   13.08.2015 ob 7:51 gost

   čaki, čaki..a vi resno mislite bo ta stolp (čeprav je lep, se strinjam) bil GLAVNI razlog ki bo privabil turiste v regijo?A se vi hecate?

   7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   13.08.2015 ob 8:37 car Lazar gost

   Zakaj se tega niso spomnili že prej,pa bi bila Lendava ob svetovni prestolnici bograča še svetovna prestolnica turizma.

   4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   13.08.2015 ob 8:44 Suzi gost

   Strah te prime,ko vidiš kakšni so prevzeli vodenje turizma v Lendavi;na čelu z njihovim ljubljenim Vodjem;

   6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   13.08.2015 ob 10:42 Dečko gost

   Lendava pa turizem.. Sanjajte naprej! Isto sranje kak Muza v sobote.

   2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   13.08.2015 ob 10:50 kodila gost

   Ti ko zraven sediš, kolikokrat te je že zaj....? Še vedno mu držiš štango ?

   4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   13.08.2015 ob 13:23 Turist gost

   Ko bodo turisti videli okolico hotel Lipe iz razglednega stolpa in opazili največje onesnaževalce okolja LEK,BIOPLINARNA,trenutno NAFTA sameva, a pogled na njo pove vse,dvomim,da se bodo vrnili v lepo turistično okolico Lendave !?

   1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   13.08.2015 ob 16:45 gostja gost

   Sami sebi verjamejo pa si punijo... zabiti,,,.

   5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   13.08.2015 ob 17:13 ss gost

   Barabe vogrske, ime ste ukradli turistični kmetiji Vinarim iz Bogojine.

   5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   13.08.2015 ob 17:24 gost gost

   Gost ss imaš popolnoma prav, svojih idej sploh nimajo. Cela zgodba je namreč kopirana in sestavljena iz ukradenih tujih idej.

   3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   13.08.2015 ob 19:08 gost jaz gost

   .Samo še tou je falilo vogron do sreče. Naj jo majo. Leži de jin.

   3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   13.08.2015 ob 19:13 gost

   Bolj kot žaljenje na nacionalni osnovi (tu mislim na gost-ss ) me zanima kdo tu pričakuje 30-40 tisoč gostov.Mislim da so to popolnoma nerealna pričakovanja.Vsem ki vas pa rit peče glede tega stolpa pa priporočam dobro kremo.

   3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   14.08.2015 ob 8:47 gost

   Kakšna nakladanja "Velikega Vodje".40-tisoč turistov letno??Malo morgen!!Tako oslarijo si lahko zmisli le neprišteven.In ubogi ti,ko bodo reševali(plačevali)županove zablode.Balažek bi moral za morebitni polom projekta z vsem svojim premoženjem.Pa saj mu ne bi smelo biti težko,ko tako prepričljivo stoji za svojimi zablodami. Revčeki tisti,ki so po njegovi komandi mogli ta stolp prevzeti;še bo zanimivo...

   5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   15.08.2015 ob 11:51 hotiza gost

   Ha,ha kak se šerif troušta kelko turistov de prišlo za volo stolpa .Pa ka un mijsli ka je to Parjis ?Te stolp de v izgubaj in leto dve bo köp rjavoga železa 100 %

   3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
   19.08.2015 ob 18:15 gost

   ko bodo gori začeli nastopati razni Zečiči in podobni pol veš da je samo vrpašanje časa kdaj se bo zaprlo....

   0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.