https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prihodnji teden v Črenšovcih že deveti festival Jenamena

Črenšovci, 14.08.2015 ob 8:30  

Ves teden bodo obiskovalci deležni bogatega kulturnega in družabnega programa ter izvrstne domače kulinarike.


Včeraj so člani Kulturno-turističnega društva Črenšovci predstavili bližajoči se  Jenamena fest, ki bo letos potekal pod imenom Jenamena, kak smu inda špilali … Festival rokodelstva in domače obrti, ki ga v Črenšovcih prirejajo že deveto leto, bo tokrat potekal med 17. in 22. avgustom.

Jenamena, kak smu inda špilali …

Letošnji festival je posvečen predvsem godčevstvu, saj poleg mnogih stalnic, na letošnjem festivalu obeležujejo 15 let delovanja skupine Čerensa. Ob tej priložnosti bo sekcija KTD Črenšovci na torkovem etno večeru predstavila svojo prvo zgoščenko Vsaka ptica je vesela ter se predstavila z gledališkim prizorom Križno.

Sotiš in šamarjanka na invalidskem vozičku

Na mednarodnem folklornem festivalu Jenamena, pleše se mi, ki se na Jenamena odru tradicionalno odvija v sredo, se bo poleg domačih in tujih folkloristov tokrat s folklornim plesom predstavila Matejka Koštric z Blažem Šumakom, ki promovirata plese na vozičku. Tokrat bosta predvidoma zaplesala prekmurska plesa sotiš in šamarjanko.

Êdna nadaljuje svojo zgodbo na Jenamena odru

Poseben večer člani KTD Črenšovci napovedujejo za petek, ko bo oder pripadel glasbeni zasedbi Êdna, ki jo sestavljajo Tjaša Cigut, Kristjan Majcen, Luka Ščavničar, Jasmina Dajčman in Blaž Korez. Zgodba Êdne se je pričela pisati na lenskoletnem Jenamena festivalu, ko je Tjaša Cigut ob predstavitvi svoje zgoščenke Êdno takšo bi rad na oder povabila svoje prijatelje in navdušila občinstvo. Za letošnji nastop napovedujejo nadaljevanje lanskoletnega nastopa, ki pa bo obiskovalcem ponudil povsem nekaj drugega.

Kar štiri dni veselice

Zabava ob glasbi se bo na Jenamena festu pričela že v sredo, ko bodo za plesne ritme poskrbeli Polanski zvoki. V četrtek se bodo obiskovalci lahko zasukali ob glasbi skupine Tropik, v petek se bodo zabavali s Čuki, v soboto pa bodo vse obiskovalce zasukale Navihanke.

Jenamena stalnice

Ves teden se bodo v okviru Jenamena odvijale delavnice za otroke, ki se bodo letos odvijale že v dopoldanskem času, animacijski program s predstavami, dičijin senjon in drugimi aktivnostmi za otroke pa se bo odvijal tudi popoldan. Na etno glasbenih večerih se bodo predstavili domači pevci (Ljudske pevke upokojenke, moški vokalni kvintet Aeternum) in gostje, gledališki oder bodo zapolnili Kofetarji iz Lendave ter Macho in Mejke, manjkale pa ne bodo niti različne športne aktivnosti.

Vrhunec dogajanja v soboto

Sobota bo tudi letos ponudila presežek dogajanja, ko se bo na prireditvenem prostoru našlo za vsakega nekaj. Ljubitelji nogometa se bodo pomerili na meduličnem turnirju, na svoj račun pa bodo prišli tudi kolesarji, ribiči, šahisti, balinarji, ljubitelji tekmovanja v vlečenju vrvi in vsi, ki želijo svoje spretnosti pomeriti na Jenamena olimpijadi. Na senju se bodo predstavili številni rokodelci, v muzejskem kotu si bo možno ogledati stara glasbila in vozila, organizatorji pa obljubljajo, da se bo našlo še kaj.

Še nekaj novosti

Na letošnjem festivalu v Črenšovcih se bodo obiskovalci lahko spoznali z metodo EFC-tapkanja, ki jo bo predstavila Cvetka Horvat, otroci se bodo učili angleščine ob poslušanju pravljice v angleškem jeziku, ljubitelji likovne umetnosti, se bodo lahko pridružili rezbarski delavnici, svoje mesto pa bodo v okviru dogajanja dobili tudi bolniki s CVB, ki bodo izvajali svoje aktivnosti.

Izvrstna domača kulinarika

Tudi letos poleg ostalih dobrot ne bodo manjkali slavni Jenamena külji, ki jih bodo za ljubitelje sladkega letos postregli tudi z makom. Vsak večer bodo obiskovalcem brezplačno postregli domače pogače, ki jih bodo spekle črenšovske gospodinje, pogostili bodo otroke, v soboto pa bodo na posebnih koulaj na voljo domače jedi, ki so jih pripravljali nekoč in ki jih prekmurske gospodinje marsikje še dandanes postavijo na mizo.

Kot uvod v Jenamena tridnevno praznovanje domoljublja

Že danes pa se bo v Črenšovcih pričelo dogajanje namenjeno domoljublju. Ob 18.30 uri bo predsednik države Borut Pahor položil venec ob spomeniku Jožefa Klekla, ki ga bodo pospremili s krajšim kulturnim programom in druženjem. Jutri so bodo poklonili Slovenstvu z obiskom t.i. branikov slovenstva v vseh naseljih občine Črenšovci, ki jih bodo obiskali s kolesi, v nedeljo zvečer pa se bo v kulturni dvorani odvijala občinska proslava ob počastitvi praznika Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, kjer bodo tudi podelili priznanja letošnjim zlatim maturantom.

Podroben razpored dogajanja si lahko ogledate TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.