https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Predsednik RS Borut Pahor odprl sejem AGRA 2015

23.08.2015 ob 7:00  

Včeraj, 22. avgusta, se je v Gornji Radgoni pričel že 53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Sejem bo trajal vse do četrtka naslednjega tedna.


Sejem Agra 2015 je odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je bil tudi slavnostni govornik. Predsednik Borut Pahor je med drugim povedal, da se niso uresničile napovedi s preloma tisočletja, da naj bi ta sejem in podobne sejemske prireditve izgubili svoj čar in postali presežni, in to zato, ker ne ta ne drugi sejmi niso zgubili tistega, česar pravzaprav nobena nova tehnologija ne more dati, to je omogočiti pravega človeškega stika.

Kot je nadaljeval, mu je sredi 90. let na robu seje DZ Feri Horvat dejal, da je, če se je namenil delati državno politiko, čas, da začne obiskovati radgonski sejem, ker je pravo mesto za to, da nekdo, ki ga zanima državna politika in želi prevzeti odgovornost zanjo, poskuša razumeti pomen kmetijske politike širše, kot se to zdi v javnosti. »Mislim, da je to tudi glavno sporočilo tega sejma, da je zato tako obiskan in od tod izvira njegov pomen tudi danes. Namreč, njegova sporočilna vrednost tako strokovni javnosti kot najširši javnosti, da je Slovenija v nekem smislu posebna dežela v tem, da polovica prebivalstva živi na podeželju in polovica v mestih, da se mi kot država ne trudimo, da bi to razmerje spremenili v prid urbanega, da tudi želimo, da tako ostane in da od tod izvira nenadomestljiva vloga in s tem naloga države, da poskrbi za to, da ta polovica, ki ostaja na podeželju, in skrbi zanj, tako v socialnem, kulturnem kot tudi nacionalnem smislu, uživa vsaj približno enako kakovost življenja, kot ga tista, ki živi v urbanem okolju,« je povedal Pahor.

Na slovesnosti pa so spregovorili tudi: Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Stanislav Rojko, župan občine Gornja Radgona, Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter podpredsednik vlade RS, Fernand Etgen, Minister za kmetijstvo, vinogradništvo in varstvo potrošnikov Velikega vojvodstva Luksemburg in predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo EU.

Na letošnjem sejmu razstavlja 1785 razstavljavcev iz 30 držav. Zvrstilo pa se bo več kot 150 strokovnih, poslovnih stanovskih in družabnih dogodkov. Poseben poudarek sejma je namenjen mednarodnemu letu prsti in industrijski konoplji, ekološkemu kmetijstvu in prehrani, lokalni prehranski oskrbi, gozdu in lesu kot nacionalnemu bogastvu ter kmetijski tehniki za varno in okolju prijazno kmetovanje. Novost pa so tudi vzorčni nasadi s praktičnimi prikazi in nasveti za ohranjanje avtohtonih slovenskih sort semen.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.08.2015 ob 19:45 gost

      škoda časa za razpravo !!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.08.2015 ob 9:47 radenci gost

      Ajdi Pahorček ne seri pa ne nakladaj in ne hvali tü nikoga ker to je samo krinka .Ovači vam pa je malo mar za kmetijstvo .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.