https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Prlekiji so gostili najboljše orače

05.09.2015 ob 10:30  

Občina Sveti Jurij ob Ščavnici  je gostila že 59. državno tekmovanje oračev Slovenije in 21. državno tekmovanje biotehniških šol v oranju.

 

 

Tekmovanje, na katerem se med seboj pomerijo najboljši tekmovalci z regijskih tekmovanj po vsej državi, je potekalo na zasebnih poljih v Bolehnečicih in v Žihlavi, 4. in 5.septembra. Najboljši slovenski orači so se v petek pomerili v oranju ledine, v soboto pa nadaljevali z obdelovanjem strnišča s tekmovalnimi plugi.

V sklopu prireditve se je izvajalo tudi 21. Državno tekmovanje v oranju dijakov Biotehniških šol Slovenije, Državno tekmovanje oračev starodobnikov in Državno tekmovanje kmetic v spretnostni vožnji s traktorjem. Pokrovitelj državnega tekmovanja oračev Slovenije je mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Najboljša Pate in Sinic

Tekmovanja se je udeležilo 24 oračev iz devetih slovenskih regij. V tekmovanju s plugi krajniki se je pomerilo 15 oračev, z obračalnimi plugi pa 9. Po skupnem seštevku rezultatov petkovega in sobotnega tekmovanja je v oranju s plugom krajnikom zmago slavil Matej Sinic (Prekmurje), drugo mesto je zasedel Jože Zver (domačini), tretji pa je bil Marko Mežnarič (Prlekija).

V oranju z obračalnim plugom se je ponovno najbolje odrezal večkratni državni prvak Dolenjec Igor Pate, drugo mesto je pripadlo Anton Filak (Bela Krajina), tretje pa Matej Kostevc (Posavje). Ekipno je zmagala ekipa Prekmurja. V tekmovanju biotehniških šol je ekipno zmagala Biotehniška šola Rakičan, prvo mesto v kategoriji obračalni je pripadlo Matevžu Slejku (TŠC NG), prvo mesto v kategoriji krajnik pa Matjažu Nedogu (Biotehniška šola Rakičan).

Letos bo svetovno tekmovanje v oranju potekalo 3. in 4. oktobra na Danskem, iz Slovenije pa se ga bosta udeležila lanskoletna zmagovalca državnega tekmovanja, Jure Filak na plugu krajniku in Igor Pate na obračalnem plugu. Filak se bo svetovnega tekmovanja udeležil drugič, Pate pa že devetič. Zmagovalca letošnjega državnega tekmovanja bosta Slovenijo zastopala na svetovnem tekmovanju prihodnje leto, ki bo potekalo v Angliji.  

 

Tekmovanje je spremljal bogat spremljevalni program, saj si je bilo mogoče ogledati razstavo starodobnikov in moderne mehanizacije, predstavitve društev na stojnicah, predstavitev nasada koruze in prsti, ravo tako pa je bilo poskrbljeno za otroke.

Več fotografij včerajšnjega tekmovanja v galeriji spodaj ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.