https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Črenšovcih se bodo poklonili »Živim in mrtvim« žrtvam druge svetovne vojne

Črenšovci, 08.09.2015 ob 12:30  

V ta namen bodo v petek na slovesni prireditvi odkrili spomenik »živim in mrtvim«, žrtvam pa se bo s položitvijo venca in nagovorom poklonil tudi predsednik republike Borut Pahor.

V Parku spominov ob črenšovski cerkvi že stoji spomenik v čast padlim v I. svetovni vojni. Kot je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil predsednik programskega odbora Tedna duhovnosti in kulture 2015 Jožef Horvat, je med občani že vrsto let tlela želja, da se na podoben način spomnijo tudi vseh, ki so utrpeli neizbrisne posledice v II. svetovni vojni. V ta namen so se v programskem odboru Zavoda svete družine ob 70. obletnici konca vojne odločili, da poiščejo imena tistih, ki so izgubili življenje v obdobju vojne oziroma po njej, in se spomnili tudi tistih, ki so na kakršen koli način utrpeli posledice vojne.

Zbirali imena žrtev vojne

V zadnjih mesecih so se tako lotili iskanja čim več imen tistih, ki so bili žrtve vojne. Kot je pojasnil župnik Ivan Krajnc, so vire imen našli v treh oblikah, in sicer v kroniki, v knjigi Umrli v boju za sovobodo, velik del pa so prispevala tudi pričevanja krajanov, ki so spregovorili o svojcih, ki so izgubili življenje v vojini oziroma po njej. Vsem umrlim v spomin, živim pa v opomin bodo tako postavili obeležje, ki bo postavljeno v parku med cerkvijo in župnijskim domom. Kot je še povedal župnik Krajnc, so doslej zbrali 94 imen žrtev vojne, nekaj imen pa še preverjajo. Imena ne bodo zapisana na spomeniku, ker številka ni dokončna in uradno priznana, bodo pa pozneje postavili spominsko ploščo z imeni.

Spomenik kot preplet smrti in življenja

Spomenik imenovan »Živim in mrtvim« ob 70-letnici konce druge svetovne vojne je delo akademskega slikarja in kiparja Štefana Hauka. Izdelan je pretežno iz oblikovnega betona, armiranega železa, prodnega kamna iz Mure in mozaičnega kamna. Simbolizira grozote, ki so se dogajale, in smrt, po drugi strani pa ponazarja, kako iz tega vznikne novo življenje in upanje. To simbolizira tudi preplet črnih in rdečih »niti«, ki povezujejo oba motiva.

Čast padlim bo izkazal tudi predsednik Pahor

Spomenik bodo slovesno odkrili v okviru prireditve Teden duhovnosti in kulture, ki se med 5. in 13. septembrom odvija v župniji Črenšovci. Osrednja prireditev z odkritjem spomenika se bo odvijala v petek, 11. septembra ob 17. uri v Parku spominov ob črenšovski cerkvi. Kot je pojasnila scenaristka prireditve Marjetka Tikvič, bo slavnostni govornik ob odkritju spomenika predsednik RS Borut Pahor, ki bo ob spomeniku tudi položil venec. Prireditve se bo udeležil tudi namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder, častni vod Enote za protokol Slovenske vojske pa bo izstrelil častne salve. Spomenik bosta odkrila domači župnik Ivan Krajnc in župan občine Črenšovci Anton Törnar, blagoslovil pa ga bo škof dr. Peter Štumf.

Predstavniki vasi bodo v spomin, opomin, zahvalo in spravo prinesli zemljo iz vseh krajev črenšovske občine, 70 otrok bo prineslo 70 belih vrtnic, kulturnemu programu pa bo ob 18. uri sledila sveta maša in družabno srečanje.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.