https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Makovec Brenčičeva obiskala Rome in predstavnike manjšin

16.09.2015 ob 14:09  
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), dr. Maja Makovec Brenčič, je prvi dan obiska Pomurja namenila obisku romske skupnosti v Vanči vasi in pogovoru o položaju narodnih manjšin, tako Madžarske v Sloveniji, kot slovenske v Porabju.
 

 
Obiska ministrice dr. Maje Makovec Brenčič in državne sekretarke dr. Andreje Barle Lakota so se v romskem naselju razveselili in jima pripravili celo otvoritveni trak, ki sta ga prerezali pred vhodom v romski inkubator v družbi Slavka Cenerja, predstavnika romske skupnosti. Ministrica je v pogovoru s predstavniki romske skupnosti izpostavila, da je MIZŠ v minulih letih na področju izobraževanja Romov naredilo več premikov, ki pomembno prispevajo k večjemu vključevanju Romov v družbo, ki jih seveda ne bi bilo brez sodelovanja romske skupnosti. Dejala je, da sta uvedba romskega pomočnika in vzpostavitev romskega inkubatorja primera dobrih praks, ki ju prepoznava tudi Evropa. 
 
Pomembnost romskih inkubatorjev
 
Projekt romskega pomočnika na nekaterih šolah z romskimi učenci se izvaja od leta 2008. Trenutno imamo v Sloveniji 22 romskih pomočnikov in so pomemben med romskim učencem, družino in naseljem, od koder prihaja, ter med šolo in strokovnimi delavci na šoli. Ministrica je izpostavila tudi velik pomen romskih inkubatorjev v romskih naseljih, ki so namenjeni različnim oblikam dela, poleg izvajanja različnih oblik obšolskih aktivnosti za romske otroke ter mladino, tudi za širše romsko družino. Eden izmed takih inkubatorjev (sicer jih je osem), je tudi v Vanči vasi, kjer potekajo različne aktivnosti ob sožitju z romsko skupnostjo.
 
 
 
Premiki so tudi na področju predšolske vzgoje, zlasti z izgradnjo vrtčevskih prostorov znotraj romskega naselja in izvajanja kurikula za vrtce, kar je spodbudilo vključevanje Romov v predšolsko vzgojo ter vzpostavilo povezavo med romskimi starši, otroci in vrtci. Okrepilo se je tudi izobraževanje odraslih, kjer je do sedaj vključenih že preko 1800 odraslih. Ob koncu srečanja je ministrica dejala še, da smo na MIZŠ veseli, da so pomen romskih inkubatorjev prepoznala tudi druga ministrstva. Skupaj si bomo prizadevali, da romski učenci šolanje zaključijo na najvišji ravni.
 
Srečanje s predstavniki madžarske narodne skupnosti in slovenske manjšine v Porabju
 
Vladni obisk ministrice se je nato nadaljeval v Lendavi, v kulturnem centru Banffy, kjer so se predstavniki ministrstva in Urada za narodnosti, srečali s predstavniki Madžarske narodne skupnosti v Prekmurju in slovenske manjšine v Porabju. Ministrica Makovec Brenčič je v uvodu dejala, da jo veseli, da smo lahko del programa vladnega obiska v Pomurju namenili tudi pogovoru o položaju obeh manjšin. Delovno srečanje, na katerem sta bili prisotni tudi obe veleposlanici, Ksenija Škrilec in Edit Szilagyine Batorfi, je potekalo v duhu dobrih medsosedskih odnosov in medsebojnega razumevanja ter spoštovanja manjšinskih politik obeh držav. Pogovarjali so se o stanju na področju dvojezičnega šolstva v Prekmurju in stanju na področju narodnostnega šolstva v Porabju.
 
 
 
Ministrica je poudarila, da podpira izmenjavo gostujočih učiteljev na področju dvojezičnega in narodnostnega šolstva, saj ti pomembno prispevajo k dvigu jezikovnih kompetenc. Izpostavila je pripravo novega Programa sodelovanja v izobraževanju, znanosti in kulturi med Republiko Slovenijo in Republiko Madžarsko, ki ga sicer koordinirata zunanji ministrstvi obeh držav ter ob tem dejala, da si bo prizadevala, da bi čim prej prišlo do podpisa omenjenega programa. Ob zaključku je ministrica dejala še, da si bomo na ministrstvu prizadevali za nadaljevanje dobrih praks in sodelovanje še okrepili z novimi priložnostmi in aktivnostmi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.09.2015 ob 15:30 gost

      tadva , ravno sodita k tej populaciji ljudi !!!! to je dobra praksa !

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.09.2015 ob 16:36 loli gost

      Mater kak purdije ujčkajo svoji k svojim

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.09.2015 ob 18:11 gost

      Domov si jih naj pela cigane.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.09.2015 ob 21:19 gost

      Čejih ne bi ujčkali in ščitili, bi jih že iztrebili.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.09.2015 ob 12:57 gost

      Naj kar tu ostane pri SVOJIH

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.09.2015 ob 13:43 DelR gost

      Med top 3 najbole antipatičnimi osebami, kere so me včile na faksi. No če se to smatra zato, kda maš 1 vora pa pol predavanj, nindir 13 kednov, pa od toga ajde nindir približno polovici tij ostali pa drugi (gostje, vaje pa asistenti/). Pa še te vidiš, ka tudi, če se predmet fajn zove- Mednarodno poslovanje, ka nega repa pa glave.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.09.2015 ob 16:25 pek gost

      Večijno takšij hodi okoli brazilcov ker jih natepavlejo z tejmi zamazanimi koceni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.