https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Horvat: »Dejanje Madžarske mora obravnavati tudi Državni zbor«

26.09.2015 ob 7:30  

Potem ko so Madžari v sredo na meji s Slovenijo pričeli postavljati ograjo iz bodeče žice pri mejnih prehodih Pince in Dolga vas, ter ob tem, da ni slutiti, da bi se zaradi begunske krize umirile strasti med Hrvaško in Srbijo, se je odzval tudi podpredsednik NSi in predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat.


Sporočilo, ki ga je namenil javnosti, objavljamo v celoti:

»Madžarska je brez vsakršnega obvestila začela postavljati na meji s Slovenijo ograjo z bodečo žico, čeprav sta obe državi polnopravni članici Evropske unije in šengenskega sporazuma, zato gre pri tem dejanju Madžarske za svojevrsten precedens, katerega mora obravnavati tudi Državni zbor Republike Slovenije. Kot predsednik Odbora za zunanjo politiko sem danes (op. včeraj) zjutraj, tudi zaradi vse bolj napetih odnosov med Hrvaško in Srbijo, ki na gospodarskem področju negativno vplivajo na Slovenijo, izrazil zahtevo in pobudo za sklic nujne seje treh odborov Državnega zbora Republike Slovenije - Odbora za zunanjo politiko (OZP), Odbora za zadeve Evropske unije (OZEU) in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo (ONPJULS).

Poteze Madžarske na meji s Slovenijo namreč ne pomenijo zgolj kršitve dogovora, ki je bil med članicami EU sklenjen na zadnjem izrednem vrhu EU, temveč predstavljajo in vlivajo strah med ljudmi, ki živijo ob meji z Madžarsko. Razumem, da Madžarsko skrbi novi val beguncev, vendar ocenjujem, da bi upravljanje begunskega vala bilo boljše, če bi ga izvajali skupaj in usklajeno ter v duhu zadnjega izrednega vrha EU.

Pričakujem, da bo seja treh odborov zaprta za javnost, saj je treba v takšnih razmerah postaviti državo pred strankarske interese. Pričakujem tudi, da bo begunska kriza države članice EU in države kandidatke še bolj povezala in ne generirala nepotrebnih konfliktov.«

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.