https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Filovci niso le lončarska vas, "ptičar" Simon podira stereotipe

Filovci, 16.02.2011 ob 20:35  

Ko že mislimo, da smo videli vse, se najde vedno znova nekdo, ki nam pokaže nekaj novega in zanimivega. Eden takih je tudi Simon iz Filovcev.

Filovci, vas znana predvsem po lončarstvu, skriva za naše kraje precej eksotično vrsto podjetništva. Simon Berden, ki se ukvarja z vzrejanjem in prodajo najrazličnejših ptic, ima na svojem dvorišču kar nekaj lastnoročno narejenih kletk, v katerih ima več kot 50 različnih vrst papig in drugih vrst ptic, kot so npr. pavi, race in golobi, ki jih pri nas ni mogoče najti.

V svoji zbirki pernatih živali pa le tem družbo delata še dve veverički; navadna rjava in albino veverica, za kateri Simon pravi, da sta zaenkrat le še za njegovo osebno zadovoljstvo, saj dvomi, da bi v primeru parjenja lahko mladiče enostavno prodal. 

Prva je bila skobčevka

Berden pravi, da je že od majhnega imel rad živali, še najbolj pa seveda ptice. In tako je z leti zrasla želja, da si bo tudi sami kupil prvo ptico. S to željo je tako v njegov dom prišla skobčevka, ki je znana kot najbolj primerna za začetnike, ki si želijo imeti ptice.

Kmalu so se skobčevkam pridružile še druge vrste raznoraznih papagajev, pavi, race, golobi in pa tudi bolj eksotične ptice. Tako je trenutno v njegovi zbirki najdražja papiga vrste Veliki Aleksander, ki stane nekje med 100-120 evri, zrase do približno 510-595 mm, je značilne zelene barve in prihaja iz Indije.

Najljubša mu je vrsta Gouldova Amadina, ki, kakor pravi, mu je tako ljuba zaradi "spektakularnosti od vseh vrst eksotov". Ta vrsta prihaja iz Avstralije, zato jo ni najenostavneje vzrejati v naših krajih, saj so zunanje razmere kar precej neugodne večino leta, vendar Simon ohranja voljo in jih ima na toplem v hiši pod lučjo, ki daje umetno dnevno svetlobo, vse v upanju za dovolj dobre razmere za razmnoževanje.

Uspeh na razstavah ostaja želja

Filovski "ptičar" pravi, da bi imel čimveč uspehov na razstavah, kamor hodi. Hkrati si želi v bližnji prihodnosti tudi lepše urediti prostore, kjer so trenutno ptice, vendar mu za to primanjkuje denarnih sredstev. 

Berdenove pernate ljubljenčke si je možno tudi ogledati, k nekaterim je tudi možno priti v kletko, verjetno pa je najbolj zanimivo to, da je možen tudi vstop v pravo malo džunglo, kjer se ne sliši drugega kot zvokov, ki jih spušča veliko različnih vrst ptic in papagajev, ki med obiskom letajo tik nad glavo. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      17.02.2011 ob 11:06 lepi

      Kakšna pa je tu računica? Razen do ljubezne do ptičov ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. skrbina
      17.02.2011 ob 15:52 skrbina

      nej so tudek vas ge so snemale film strici so mi povedali ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. nina85
      17.02.2011 ob 17:02 nina85

      jeee, ta bela podgana pa je kar simpatična, zakaj pa je med ptiči?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Iophiniac
      20.02.2011 ob 9:21 Iophiniac

      @lepi: hja to pa je že drugo, ampak mislim da brezzveze tu razpravljamo o tem, ker itak najboljše to ve samo Simon sam. @skrbina: tudi med drugim ja @nina85: ni podgana, temveč veverica o kateri je govora tudi v članku

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.