https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Prvo etapo avtoceste Gruškovje–Draženci gradi SGP Pomgrad

12.10.2015 ob 9:00  

Dela na drugi etapi avtocestnega odseka Gruškovje-Draženci naj bi bilo sarajevsko podjetje Euro - Asfalt pripravljeno opraviti za 46 milijonov evrov. Nekateri ob tem opozarjajo, da po tej ceni projekta ni mogoče izpeljati. Prva etapa gradnje pa je bila zaupana podjetju SGP Pomgrad.

 

S slovesnostno obeležitvijo se je minuli konec tedna pričela gradnja odseka avtoceste Draženci-Gruškovje. Družba za avtoceste še vedno ni izbrala izvajalca za gradnjo druge etape avtoceste med Draženci in Gruškovjem poroča spletni portal siol.net.

Za gradnjo ca. šest kilometrov avtoceste je najcenejšo ponudbo oddalo sarajevsko podjetje Euro - Asfalt, ki je dela pripravljeno opraviti za 46 milijonov evrov brez davka. Dars je prejel pet ponudb, odpiranje pa je potekalo že sredi avgusta. Ponudbe je med ostalimi oddal tudi konzorcij SGP Pomgrad, GGD Kranj, CGP Novo mesto in Kolektor Koling (51,4 milijona evrov), ki pa je bila dražja od italijanske Serenissima construzioni ter hrvaških podjetij GP Krk in Viadukt Zagreb ter cenejša le od Kostak Krško ter hrvaški podjetji Koteks in Geotehnika.

Dars je med ustreznimi ponudbami izbral ekonomsko najugodnejšo, in sicer po izdaji predhodnega soglasja nadzornega sveta k sklenitvi posla, o tem pa bo odločal še nadzorni svet.

Foto: arhiv pomurec.com

Pri ponudbi Euro - Asfalta se pojavljajo mnenja, da gre za dumpinško ceno, nižjo od dejanskih stroškov gradnje. Zato svarijo pred ponovitvijo zapletov z gradnjo predora Markovec, ko sta mariborski CPM in avstrijski Alpine Bau z najcenejšo ponudbo končala v stečaju še pred koncem projekta, zato se je odprtje predora zavleklo za več let.

Prva etapa gradnje je bila zaupana podjetju SGP Pomgrad. Gre za nekaj ca. sedem kilometrov dolg odsek, ki ga bo Pomgrad gradil v konzorciju z Gorenjsko gradbeno družbo, CGP Novo mesto in Cestnim podjetjem Ptuj. Vrednost projekta pa naj bi bila 56,2 milijona evrov. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.