https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

FOTO: Slovenski kmetje izrazili nezadovoljstvo nad stanjem domačega kmetijstva

Murska Sobota, 18.10.2015 ob 7:00  

17. 10. 2015 je potekal protestni shod Slovenskih kmetov, ki so pred Kmetijsko gospodarsko zbornico Slovenije izrazili nevzdržno stanje v domačem kmetijstvu. Nekaj sto glavo množico so  nagovorili predstavniki različnih kmetijskih združenj ter sindikatov. Govor je imel tudi Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Slovenije.



Protest je potekal v večih Slovenskih mestih, kjer je osrednjo vlogo imela Ljubljana ter Murska Sobota. Kmetje so predvsem želeli opozoriti na vse nižje cene pridelkov, ki jim povzročajo izgubo, medtem ko maloprodajne cene ostajajo enake. Cene mleka so letos padle za 21%, svinsjkega mesa za 12% ter kmetijskih pridelkov za 9,3%. Med drugim so pozivali potrošnike naj se v trgovinah odločajo za nakup domačih izdelkov.

Ob govoru Dejana Židana je prišlo do nekaj žvižgov ter nestrinjanj. Navzoče je pozval, da mu naj pri boju za boljši jutri stojijo ob strani, saj lahko pridejo do ugodnejših rešitev le, če sodelujejo, hkrati pa izrazil nemoč pri določanju cen zaradi politike EU.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.10.2015 ob 10:18 gost

      ŽIDAN ODSTOPI!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.10.2015 ob 11:50 KMETIJA NOV ZAČETEK gost

      Mene pa motijo tisti kmetje kI so ZAPOSLENI in že tako prejemajo plače (ali pa tudi PENZIONISTI ki majo velke penzije), pa poleg toga se te še idejo kmete, ka te samo subvencije dobijo oz. kasejrajo in tako odžirajo kruh tistim pravim kmetom, ki jim je to edini vir prihodka!!! Tako, da država ima tukaj kar nekaj možnosti tem, ki so zaposleni ali imajo penzije in obdelujejo zemljo, lahko oz. bi morala država obvezno odvzeti subvencije ali jih pa dodatno redno obdavčiti!!! Upam da minister Židan to prebereš pa boš ukrepal!!!!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.10.2015 ob 11:53 KMETIJA NOV ZAČETEK gost

      Drugače pa podpiram vas ostale kmete, da s tem shodom kaj dosežete!!!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.10.2015 ob 12:12 gost-poper gost

      Kapo dol ten ka so zaposleni pa še doma delajo in obdelujejo zemljo.Kelko pa je tistj penzionistof (delafcof) ka bi že lejko bili v penziji pa šče izda sidijo po pisarnaj pa vlečejo naše pejneze.Marš vö znjimi pa naj dajo plac mladin ke nemrejo dobiti služb.Mislin ka v tun primeri že davno mogel keri drugi minister ukrepati .

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.10.2015 ob 12:58 gost

      Kako lahko zavidate nekomu, ki poleg službe še vsako popoldne do noči trdno dela doma? Saj lahko vsak poskusi za kak teden zdržat tak tempo, pa bomo potem brali komentarje!? Poskusi delat ti vsad dan po 12 dan v službi ( ne pozabi na delo ob vikendih) pa boš veliko več zaslužil kot kmet!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.10.2015 ob 13:11 še res je gost

      gost - KMETIJA NOV ZAČETEK - 18.10.2015 ob 11:50 jaz se pa popolnoma strinjam s tabo, točno tako bi moglo bit kot si napisal, imam tudi sam soseda, ki hodi v službo poleg tega so straši tudi v penziji pa poleg tega obdeluje/jo še zemljo, pa to samo zato da kasira/jo toto subvencijo, pa naj dodam da so vsi cela familija samo pohlepni na denar, drugače pa ti kot sosedu nebojo dal niti 0,5kg krompirja zastonj...

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.10.2015 ob 19:15 gost-poper gost

        še res je,ka ti tudi v trgovini 0 ,5 kg krunplof ne dajo kšenki.Če bi pa gda šou tumi sosidi kaj pomogel bi sigurno dobo več kak 0,5 kg

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.10.2015 ob 21:00 tumi sosidi gost

        Če bi pa gda šou tumi sosidi kaj pomogel , tumi sosidi bi pomogel za bog-plati ka bi ti nakladal kak trpi , pa kak se nikaj ne splača , pa . . . .. ; te ka se je pa tan najbole slino pa je največji prekmurski prisklednik kot v prejšnjem sisitemu tudi sedaj , ... žal je res !!

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.10.2015 ob 19:56 gost

      Z mirnimi in demokratičnimi protesti ne boste nič dosegli, treba "oštro", kot je rekel tisti gorenjski kmet, živali in gnojnico pred parlament.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.10.2015 ob 21:56 hek gost

        "Kmetje so predvsem želeli opozoriti na vse nižje cene pridelkov, ki jim povzročajo izgubo, medtem ko maloprodajne cene ostajajo enake." kelko ge znan se cene določajo na trgi in nej v parlamenti ta ka ne ven ka ščejo s ten doseči ....

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.10.2015 ob 22:41 Kmet gost

      Ta protest je nabiranje političnih točko za ŽIDANA....., to se lahko zgodi samo v Sloveniji......, minister podpira protest kmetov za kmete pa ni naredil nič... Pametni kmetje bi ga spodili s protesta, ne pa da mu na koncu govora ploskajo. Kmetje bedake se delate sami iz sebe in nasedate Kučanu, Meolicu.....

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.10.2015 ob 10:37 vervlito gost

      HINAVSKI LAŽNIVEC ŽIDAN PODPIRA PROTESTE!!! Se mu je dokončno skisalo?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.10.2015 ob 18:23 gost

      Prav Židan je tukaj lopov...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.10.2015 ob 19:43 gost

      PO slikah traktorjev ne vidim razloga da bi štrajkali .Saj ni treba imet za vsaki priključek traktor. Če bi imeli mesečno 700 eurov dohodka si noben ne bi mogel privoščit traktor za 40-50 jurjev.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.10.2015 ob 0:01 tržno gospodarstvo gost

      Zadnji komentar je najboljši. Res imajo eni kmetje za vsak priključek svoj traktor. Traktorje pa take, da komaj z lestvijo gor pride. Ko so mastno kasirali za izgubo sladkorne pese, se je pričelo tekmovanje, kdo na vasi bo imel večjega. Traktor seveda. Naj se enkrat končno kmetje zavedajo, da smo v tržnem gospodarstvu. Kdo želi in ima znanje in pogum naj se gre kmetijstvo, kdor pa ne ,naj proda vse skupaj. Končno je tako tudi v gospodarstvu. Si podjetnik in če ne gre zapreš in propadeš. Preveč so še kmetje z eno nogo v zgodovini. S tako malo zemlje na kmetijo se ne more iti klasičnega kmetijstva. Premalo je dodane vrednosti. Tudi nikjer v razviti Evropi nimajo tako malo namakalnih sistemov, kot v Sloveniji. Potem pa eno samo jamaranje, če je kakšno leto malo manj dežja. V današnjem razvitem svetu preživijo samo tisti, ki se najbolj prilagodijo tržnim razmeram. Na kmetijah je tudi veliko premalo dodane vrednosti. Edino po traktorjih so SLO kmetje v samem vrhu v EU in svetu. P.S. Le od kje kmetom podatek, da je uvožena hrana manj kvalitetna. Te stereotipe naj že končno nehajo trobiti. Takih puhlic in predsodkov je več lot preveč. V razviti Evropi so že davno imeli strožje predpise okrog tega, da se našim še sanjalo ni.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.10.2015 ob 7:53 gost

      minister Židan je glih pravi ka se bo oglašal, v pogajanjih za novo perspektivo 2014 - 2020 bi lahko potegnil potezo, da bi se del subvencij deli po kvotah, tako bi v Pomurje prišlo cca 8 mio € leto več, pa ni hotel o tem nič slišati. Tako je oškodoval Pomurske kmete za 8 mio € leto, ki bodo šli za kraške in goske pašnike, ki so sedaj izenačeni z njivami. Prav tako je v prejšnji vladi RS glasoval za prodajo Mercatorja, kjer sedaj se lepo vidi, da je čedalje manj SLO blaga na njegovih policah, Židan je največji prodajalec megle

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.10.2015 ob 8:26 Pišta gost

      Menim, da bi kmetje mogli narediti red pri sebi, jaz kupujem lokalno, oni pa mleko v Italijo, živino na črno v Avstrijo, moj oče je bil pravi pameten kmet, v grobu bi se obrnil, če bi to videl, z nobenim strokovnjakom pa tako nikoli niso zadovoljni, niso ravno kmetje Tovarne sladkorja prodali, sedaj pa ni več odškodnin in je halo, tudi kmet se bo moral prilagoditi; gledam domače pridelovalce, kaj vse nekateri vozijo na njive, tudi vso "nesnago" iz bioplinarn, potem pa naj kdo reče, da je naša hrana boljša - kmetje, zamislite se - ne podpiram protesta, v naši državi je največ dobil prav kmet.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.