https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Ledinska imena ali »kak se pravi po domače«

18.10.2015 ob 0:00  

V okviru projekta Pomurske novice predstavljamo pomen ledinskih imen na območju občine Turnišče.


Občina Turnišče se kot večina pomurskih občin lahko pohvali z bogatim ustnim izročilom, del katerega so tudi ledinska imena –  poimenovanja za posamezna zemljepisna območja. V prispevku predstavljamo nekaj najzanimivejših ledinskih imen vseh štirih vasi izbrane občine.

Že samo poimenovanje za vas Gomilica, ki jo domačini zelo pogosto poimenujejo Gomilice, je nastalo iz besede gomíla (kup prsti). Ker je bilo v vasi več gomil, se je lokalno ohranilo poimenovanje Gomilice. Del naselja se imenuje [Gloubanci], kar je izpeljano iz besede [gloubati] (dolbsti, izpodjedati). Deli naselja pa se lahko imenujejo tudi po stavbi, ki ima v tistem delu osrednjo vlogo. Tako se del vasi okoli vaške kapelice imenuje [Kapelčini]. Zelo razširjena so ledinska imena za njive, travnike in gozdove. Nekaj najzanimivejših v Gomilici je [Gospocko] – njive, ki so bile v preteklosti last grofice Zichy, [Krčvine] – zemljišče, s katerega je odstranjeno grmovje, drevje, [Pasike] – beseda izhaja iz narečne besede pásika (živa meja), ker pa so tukaj v preteklosti pasli krave, lahko izvira tudi iz glagola pasti. Del njiv v Gomilici se imenuje [Piščare], ki izhaja iz peseda púšča – neobdelana zemlja, [Trate] pa so njive, kjer so bili nekoč pašniki.

V Nedelici smo z domačini našteli kar 16 delov naselja, med njimi [Farkašofci] – iz madžarščine Farkas falu »Volčja vas«, [Gajijč] – iz besede gáj (zaščiten, gojen gozd), [Trninof Gournjek] – iz besede trnína. Prav tako kot v Gomilici je tudi tukaj bogat nabor ledinskih imen za njive, travnike in gozdove: [Berek] (močvirje), [Črešnjovice] – na koncu njiv rastejo češnje, [Lisičja gréda] – njive, kjer domujejo lisice, [Grüškovnják] – na teh njivah je v preteklosti stala hruška,  [Na krčej] – na dvignjenem delu zemljišča so njive, na koncu pa gozd, [Krpanjoušček] – njive in travniki, kjer so med travniki majhne njive, krpe, [Küjnjski] – travniki in njive, kjer naj bi po starem verovanju čarovnice imele kuhinjo in cvrle krofe, [Séča] – po pripovedovanju domačinov so bile na teh njivah v preteklosti poplave, Mala Ledava je sekala zemljo.

V Renkovcih  se del naselja lahko pohvali s poimenovanjem [Rožna dolijna] - ta del vasi ima po pripovedovanju domačinov najlepše urejeno okolico.  Posebej zanimivo zemljišče so [Kamenščice] –ime je izpeljano iz besede kamen. Te njive se delijo na [Prvo táblo], [Drúgo táblo], [Tretjo táblo] in [Štrto táblo]. Ta poimenovanja so verjetno nastala po značilni obliki zemljišča. Med poimenovanji za njive, travnike in gozdove pa najdemo med drugim še [Joušje] – narečno poimenovanje za jelšo, [Gourice] – njive, kjer so bili nekoč vinogradi, [Čarna mlaka] – v preteklosti je na tem območju stala voda, [Oplétarje] – izpeljano iz oplèt (spletena ograja), [Šörka pout] – travnik (pašnik), ki je nekoč služil kot prevozna pot, [Fazúnska zemla] – zemljišče v gozdu, kjer so v preteklosti gojili fazane, [Zagánci] – njive, ki so v bližini naselja Gančani.

Največja vas in sedež občine Turnišče je poznana tudi kot [Váraš]. Beseda  je izposojenka iz madžarščine in pomeni mesto.Tudi Turnišče se deli na več delov, med njimi sta [Dolénski konec] in [Gorénski konec]. Tako kot v ostalih vaseh je tudi tukaj kar nekaj zanimivih ledinskih imen za njive, travnike in gozdove. Med drugim najdemo [Kalinovnjek] – njive, za katere je značilna nekakovostna prst, [Mrlinšček] – danes je to zemljišče gramoznica, nekdaj pa so tukaj pokopavali poginule živali, [Zagradišče] – njive, nekoč travniki za nekdanjim grofičinim poslopjem (gradom) v Turnišču. Najdemo pa tudi ledinsko ime za vzpetino    [Gomíla].  Na tem mestu naj bi bilo grofičino poslopje, to naj bi porušili in tako je nastala gomíla.



Veliko ledinskih imen se po vaseh ponavlja, vsekakor pa je bogat in raznolik nabor le-teh dokaz, da je ljudsko izročilo v Občini Turnišče tudi v 21. stoletju še kako živo.

Avtor: Janja Adanič Vratarič
Fotografije: Zavod Koušta Turnišče

 

Glej tudi:

Hišna imena ali »kak se zovemo po domače«

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2015 ob 20:44 ggggg gost

      končno neka zanimivoga poleg vse smešnih novic

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.10.2015 ob 6:11 gost

      REKU JA , vejpa rejsan zanimijvo !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.