https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Kako sta v zadnjih letih poslovala Galex in Vitapharm

Murska Sobota, 18.11.2015 ob 11:58  

Murskosoboško farmacevtsko podjetje Galex, ki se nahaja v velikih težavah, je v zadnjih letih tonilo. Podjetje Vitapharm, ki ga je Galex ustanovil, pa poslovalo zelo dobro.


Farmacevtska družba Galex s sedežem v Murski Soboti je še naprej v nezavidljivem položaju. Bankam namreč dolguje okrog 10 milijonov evrov. V družbi so nedavno prejeli ponudbo za prevzem s strani ruskega vlagatelja Andreeva Alexeya. Slednjemu so Pomurske lekarne, največji lastniki Galexa, rekle »ne«.

Na odgovore s strani Pomurskih lekarn še čakamo, aktualni direktor Galexa Sašo Zidar se na telefon ne oglaša, bivši direktor Miran Jablanovec je na poslovni poti in nam bo svojo zgodbo povedal naslednji teden, mnenje predsednika nadzornega sveta Galexa Romana Ratkaija bomo dobili jutri.   

Objavljamo pa podatke o tem, kako sta v zadnjih nekaj letih poslovali družbi Galex (8 let ga je vodil Miran Jablanovec) in Vitapharm. Slednje je z delovanjem začelo leta 2007, Galex pa je njegov ustanovitelj in danes 49-odstotni lastnik, 51 odstotkov Vitapharma je v lasti Kemofarmacije. Glavna dejavnost družbe Vitapharm je trgovina na debelo s farmacevtskimi izdelki, medicinskimi pripomočki ter ostalim materialom.

Direktorica družbe je Marina Šiško Štihec, žena bivšega murskosoboškega župana Antona Štihca. Glavni poslovni partner Vitapharma so javni zavod Pomurske lekarne.

Posel je prevzel Vitapharm 

Do ustanovitve Vitapharma je za Pomurske lekarne dobavo oz. prodajo zdravil opravljalo podjetje Galex, zatem pa je ta posel prevzel Vitapharm. Kot kažejo podatki, gre za precej dober posel. Objavljamo podatke o poslovanju obeh družb v zadnjih letih, pri čemer je razvidno, da je šlo podjetju Vitapharm zelo dobro, Galex pa je vse bolj tonil. 

Kdo je kriv za potop Galexa?

Kot nam je pred tedni pojasnil zdajšnji direktor Sašo Zidar, je do težav v družbi Galex prišlo zaradi »spleta objektivnih in subjektivnih okoliščin«. Odgovornost ni želel pripisati nikomur. Pravi, da to naj rešujejo pristojni organi. Je pa Galex leta 2007 začel z razvojem lastnega generičnega zdravila. Tega so prodajali naprej velikemu farmacevtskemu podjetju iz tujine, ki pa je nato šlo v stečaj.

Hkrati je imel Galex najete velike vsote kreditov pri bankah, ki jih ni več uspel vračati. Danes se zaradi velikih finančnih težav nahaja pred stečajem, medtem ko gre Vitapharmu, ki je bil ustanovljen s strani Galexa in prevzel njegov del posla s Pomurskimi lekarnami, zelo dobro.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.11.2015 ob 13:59 gost

      Ka je pa te direktor delal , pa uprava ???? Ka su spali , pa preseravali ? Edni ešče zdaj od tam kradejo !

      38 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.11.2015 ob 14:25 farmacevt gost

      Nešče si je rejdno pejneze k sebi kopo in Galex pokopo.

      23 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.11.2015 ob 14:36 gost

      ja in zdaj gda ščejo tujci cloćite keš te naši pametni pravijo nej. rajši naj vse propadne. somarija na kubik. zidar je itak nikaj nej kriv ka je prišo na mesto direktora gda je že vse bilo v riti, krijvi so ovi pred njin ka so lepou pejneze iz firme nosili. zdaj pa rajši naj vse bukne kak pa ka bi rusi prevzeli.

      7 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.11.2015 ob 15:29 pijavke gost

      Ja rus bi vse prevzel za 1 Euro. Bravo. Naj rajši ide firma v stečaj pa naj se nauva zgodba napravi brez dosedanjih pijavk...

      36 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.11.2015 ob 18:28 Jauže gost

      Ne bi se čudil, če bi se čez čas ugotovilo, da je bivši župan Štihec tihi lastnik Vitapharma in da stoji za vsem skupaj s svojo Marinko.

      46 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2015 ob 19:43 murskasobota123 gost

        To so mokre sanje nekaterih povezanih, ja. Zaenkrat še znajo samo z takšnimi dvoličnimi članki prati ljudem možgane. Govora je o Galexu, oni pa omenjajo Vitapharm in Pomurske mlekarne. Da ne govorim o "podarjanju" +/- komentarjem... Kako nizko zdaj že ljudje padejo, da bi dokazali svoj prav. Žalostno... Na koncu pa spet ista zgodba --> fail antipropaganda.

        3 51 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.11.2015 ob 19:40 gost

      Ka je sporočilo članka? Ka ena firma posluje preveč dobro? Ker če bi poslovala slabo, bi se jih pa šimfalo kak nesposobno vodstvo ma? Celece je nej zadosta, ka je šimfo prejšnjoga župana, zdaj mora srati še po njegovoj ženi? Zakoj se mi zdi, ka do sledile tožbe za tovrstno novinarstvo, dovoljevanje žaljivih komentarov in javno blatenje s strani neštrnih komentatorov?

      1 36 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2015 ob 19:58 Jauže gost

        Ka je Štihec oz. njegov podrepnik ka ti je nej jasno? Prifatibilen posel so spelali na svojo firmo Vitapharm, na Galex so pa spelali riskanten posel, ki se je klavrno končo. Zakoj se je Galex kar na enkrat nehal ukvarjati z dobavo zdravil za Pomurske lekarne? In zakoj je njihov posel v celoti spelo Vitapharm? Zato, ker se zna što so lastniki Galexa in što Vitapharma? Pa što je ge direktor?

        36 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2015 ob 20:26 Neuki gost

        Razloži še nam Jauže, neukim. S čim točno se posamezna firma ukvarja? Kdo je lastnik posamezne firme, kdo ima večinski solastniški delež? Ka je za tebe prifatibilnost podjetja? Kje je igral štihec tak pomembno vlogo pri vsem tem? A je občina lastnik obeh firm?...pouči nas malo...pomagaj si s sliko glede prihodkov in rezultatov, glej tudi letnice.

        1 42 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.11.2015 ob 20:48 gost gost

      Jauže pravi : "Prifatibilen posel so spelali na svojo firmo Vitapharm, na Galex so pa spelali riskanten posel, ki se je klavrno končo." Što je kaj kama spelo???? Ka je Galex nej meu svojoga direktora šteri se ne piše Štihec? Ali ka ščejš povedati? Ka je firma X kriva za poslovanje firme Y? Kak bi radi prikazali ka je zdaj baje kriv bivši župan Štihec za poslovanje Komunale štera je mela svojoga direktora Šiftara SDS in nadzornike iz stranke SD? Samo ka se pišeš Štihec in za Pljuvalnik.com si že kriv. Zakoj pa te direktor Galexa vličej svojo velko plačo, če je zdaj kriva druga firma? Zakoj pa te direktor Komunale Šiftar vleko svojo velko plačo, če je baje kriv stari župan še za Komunalo? Ka pa te tij direktori delajo za svojo plačo? Te jih ne nucamo, kriv de itak sigdar nešče iz familije Štihec. Če vi nejste zreli za novinarsko razsodišče, te nihče neje...

      2 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.11.2015 ob 21:00 pičo gost

      Galeks je skozi podpiral vitafarm zdaj mu pa vitafarm noče stati ob strani !!

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.11.2015 ob 22:07 gost

      interesantno. Če što kaj za Štiheca napiše, je njegov podrepnik. Kaj so pa te tisti, ki ga šimfajo? Jevškovi podprepniki, Celecovi podrepniki? Človek je že več kak leto dni nej župan, henjajte že srati po njem za vsako ceno. Zakoj se vam enim svet vrti okoli njega (in kak kaže članek zdaj tudi njegove familije)? Kelko ges vidim iz tabele v članke je dobiček Vitapharma od kar je Galex šou v minus sako leto menjši (primerjaj 2012, 2013, 2014). Tak ka eni napekate svoje teorije bogatenja na račun drugih na pamet (ali pa po naročile). Članek je pa itak napisane samo za vzpodbujanje žaljivih komentarov, ker kak je nešče že napisano druge sporočilne vrednosti nema.

      1 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2015 ob 23:07 OBČINAR gost

        TEJ NEŠČE SI BIL TIJ. HA, HA. SPOROČILNA VREDNOST JE, KA JE NEŠČE POSEL SPELO K SEBI IN POSLEDIČNO JE DOBRO STOJEČA FIRMA PROPADNOLA. IN ZNA SE ŠTO ZA TEN STOJI. ŠTIHEC NA KVADRAT STA BILA BOTRA. ŠTIHEC JE ZAJCU NAMIGNIL KAKO MORA POSEL DATI VITAPHARME NEJ PA GALEXE, ČE ŠČEJ DALE BITI DIREKTOR IN ČE ŠČEJ METI MER PRED NJIN. STVAR JE JASNA KAK BEJLI DEN. PAULEG SAN BIL KDA JE TAU NAPRAVO.

        12 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.11.2015 ob 23:28 jožek štihejc gost

      Če štihejc več nej župan tou ne pomejni ka je oprani vsej sumof korupcije. Seveda pa se podrepnikan štihejca zdaj trousijo lače, da jin več nemre nika pomočti, ker je na smetišči zgodovine. Gotovi ste, nišče vas več ne ščiti. Ste kak sedejče rece. Čakate na odstrel. Hey podrepniki prišla de rouka pravice k van, pa tou je jablanouvec, pa marinka pa si po spiski. Galex je najvekša štihejcova pralnica pejnez. Seveda nesmemo pozabiti še zajčka, šteri je pridno asistejro pa tak dale. Strup je f tej apotekaj büo pa boude. Jevšek rastiraj tou bando pa ji spravi za rešetke pa mo te volili še 2 mandata !!!

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.11.2015 ob 23:35 mural gost

      Ah tale Štihec pa ima res dolg rep. Njegovih nečednih rabot verjetno ne bi moglo razvozlati 10 resnih sodišč, še najmanj pa slovenskih kavzi sodišč. Štijhec care, uživaj v svojem porikradenem denarju pa pusti te pisune naj trošijo tipkovnice :) Nihče ti ne more nič, ti si car, imaš ukraden denar, boš že plačal drage odvetnike. Matoz ti je pajdaš, uživaj care.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.11.2015 ob 10:19 Ne bi vedel gost

      Še ena prekmurska zgodba, kak se s podjetji ne dela. Zakaj je šel galex ustanavljat firmo, da bo samemu sebi odžirala zaslužek? So to zahtevale pomurske lekarne, da več ne bodo kupovala zdravil od galexa kot posrednika. To so vse neke mučke z določenim namenom, koristi pa za določen krog ljudi ali lastnikov.

      22 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.11.2015 ob 8:12 smc gost

      že pa ste zradirali, ha ha bolano

      6 43 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.11.2015 ob 18:14 gost

      zakaj noben novinar ne vpraša, ge je 10M? V kaj so vložili te pejnez? Perindopril o kerem je lomastil bivši direktor proizvaja 50 podjetij, ne praviti, ka je tou Galex razvil

      21 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2015 ob 19:57 cms gost

        najprej so nekaj malih delničarjev napizdili ka so zelo dobro prodali svoje delnice in to celo za en evro celi paket , te so pa pričeli veslati v drugo smer , dokapitalizacijo z koverzijo dolgov , ka de pa še sledilo v nadaljevanji pa de zanimivo poslušati .. . . . ??

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.11.2015 ob 19:46 piki gost

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.11.2015 ob 8:32 gajaš gost

      Če je vodstvo krivo za slabo poslovanje ali bodisi nečedne posle, naj za to tudi odgovarja, ampak o tem naj sodi kriminalistika in sodstvo. Farmacija še zdaleč ni posel, kjer bi se samo po sebi cedil med. Razvoj novega zdravila - originatorja, stane tudi do ene miljarde € (ja prav ste prebrali, to je 9 ničel!). Razvoj novega zdravila generika (to pa pomeni nekakšne kopije originatoja) pa stane do 100 miljonov ali nekaj 10 miljonov €. To, da je tako mali firmi kot je Galex, v konkurenci velikih, sploh uspelo lansirati generik pa še to z nekaj miljoni, pa je definitvi uspeh.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2015 ob 10:24 gost gost

        Kakšen uspeh? SMEja ne izpostaviš takšnemu tveganju, če ni primernega denarnega toka. To je bilo podobno kot bi vse svoje prihranke in še posojilo vložil na loterijo. Mimogrede, pred leti so Pomurske lekarne še prodajale Perindopril Lek... Farmacija je zahteven posel, kot liga prvakov. Zato pa tudi klubi kot Mura ne igrajo tam, tudi če bi jim banke posodile denar.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      27.11.2015 ob 0:06 gost

      Blentavi Celec, še nejsi gor prišo ka s temi plusi pod komentari, štere san napišeš, blefejraš in zavajaš samoga sebe in zdraviš svoje komplekse. Blagor ubogim na duhu. Preden te komentare brišeš so nekaj časa li vidni, tak ka narod dobro vidi kak samo neštrne komentari izginjajo. Vsi, ge se pljuva po Štihece, pa ostajajo. Pač uredniška politika pljuvalnik.com in konjušarskoga admina

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      27.11.2015 ob 0:08 gost gost

      nešče je pa tableto pozabo vzeti in ponovno onanira na večnem predmetu njegovoga poželenja Štihecu. Diagnoza: kronično manično depresivna opsesija - verjetno že stadij za v Ormož. Njegov življenski cilj "ko bom velik, bom Štihec", se nikak nemre izpolniti, ker je neslavno pogrnil na vseh volitvah proti Štihece. Mister celec 7% (SDS, potem SLS, zdaj SMC) z bodočim dvojnim doktoratom štere v svoji domišljiji dela že 20 let.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      27.11.2015 ob 0:14 gost

      no pa smo spet dočakali razkošnost primitivizma naročenih in ciljno usmerjenih storitev pisanja člankov in hkrati komentiranja portala pljuvalnik.com

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.