https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Svojega več nimamo, tujega težko dobimo

22.02.2011 ob 6:19  

Sladkor namreč. Tako Slovenija, kot tudi Evropska unija se zaradi vse večje nedostopnosti soočata s pomanjkanjem sladkorja. Kmetijski minister Dejan Židan je slovensko težavo predstavil v Bruslju.

Slovenija je s tem, ko se je pred leti odpovedala proizvodnji sladkorja v Ormožu, postala povsem odvisna, zlasti od evropskega trga. Zadeve so šle tako daleč, da posamezni proizvajalci hrane, ki pri svoji proizvodnji potrebujejo sladkor, imajo težave pri nabavi, pri čemer ni več problem samo cena, temveč tudi dosegljivost. Prav zaradi tega je minister za kmetijstvo Dejan Židan je v Bruslju predstavil slovenske težave pri nabavi sladkorja. Minister Židan podpira zahtevo Portugalske po odprtju posebne kvote za uvoz nerafiniranega sladkorja po ničelni carinski stopnji v višini 500 tisoč ton. S tem bi se namreč lahko bistveno izboljšale razmere v preskrbi s sladkorjem tako v EU kot v Sloveniji.

Za zaprtje tovarne sladkorja 38 milijonov evrov

Za Slovenijo rezultati nedavne reforme v evropskem sektorju sladkorja niso ravno ugodni, prav tako se ministru v tem trenutku zdi skoraj nemogoče, da bi pri nas ponovno uvedli proizvodnjo sladkorja, saj smo črpali denar za zapiranje te proizvodnje. Problem zapiranja proizvodnje v Sloveniji je bil po ministrovih besedah v tem, da je slovenski kmetijski prostor izgubil eno najbolj profitabilnih kultur in da tudi od zaprtja proizvodnje ni profitiral, saj so od 38 milijonov evrov, kolikor jih je bilo preko tega programa na razpolago, 35 milijonov evrov dobili tujci, ki so kupili slovensko tovarno sladkorja v Ormožu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. PREKMUREC
      22.02.2011 ob 10:17 PREKMUREC

      Po toči je prekesno zvoniti. Dobro nas je EU nategnola. Dala je 38 miljonov ka jo zaprejmo, pejneze so dobili tujci + še ekskluzivno pravico ka nan odavajo cuker. Cejna je pa neprimerno drakša kak če bi mi sami delali cuker.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. sinek
      22.02.2011 ob 11:28 sinek

      Pravvilno si napiso @ Prekmurec, saj veš kak pravijo , uničiti maloga ka do večji imeli še več prostora.Slovenija je v evropi še vedno neznanka+ balkanka, zato se je nekatere evropske države na silo otepajo in ji vsiljujejo svoje pogoje in pravila, to ni eu katere smo si želeli da bi se otresli balkanskega jarma.Vse bolj smo na začetku propada tako zelo obetavne "male Švice",

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.