https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

EMA 2011: Od mladih talentov do popularnih slovenskih skupin

25.02.2011 ob 6:52  

To nedeljo bomo izbrali slovenske finaliste, ki nas bodo zastopali na Evroviziji 2011. O tem, kdo bo nasledil lanskoletne zmagovalce – Ansambel Roka Žlindre & Kalamari, bo med povabljenimi izvajalci odločala ženska komisija in glas ljudstva.

V nedeljo, 27. februarja ob 20. uri bo potekal slovenski izbor predstavnika za Pesem Evrovizije 2011, Ema 2011, ki ga boste lahko spremljali na prvem programu Televizije Slovenija in 2. programu Radia Slovenije – Valu 202. Izbor bo povezoval Klemen Slakonja, odločilno vlogo pri izločitvi osmih izmed desetih izvajalcev pa bo imela tričlanska ženska žirija. Strokovno komisijo sestavljajo Darja Švajger (aktualna zmagovalka Slovenske popevke in predstavnica Slovenije na izboru Evrovizija leta 1995 in 1999), Severina Vučković (predstavnica Hrvaške na izboru Evrovizija leta 2006) in Mojca Mavec (voditeljica, urednica glasbenih oddaj Roka Rocka, 50 let Pesmi Evrovizije in komentatorka Evrovizije v letih 2005, 2006 in 2007).

Strokovna žirija (Foto: Sandi Fišer)

Hofer: "Vse tri dame so kredibilne osebnosti za žirantsko odločitev"

Novici, da je v žiriji Severina, so sledili različni odzivi, vendar Andrej Hofer, urednik in vodja projekta Ema 2011 na Televiziji Slovenija, pojasnjuje, da so strokovno komisijo s tujimi predstavniki na Emi imeli že nekajkrat, nazadnje leta 2009, ko sta sodelovala predstavnika iz Italije in Srbije. "Če bi v njej sedel npr. Johnny Logan, najbrž nihče ne bi opazil, da je iz Irske. Vse tri dame so z Evrovizijo in glasbo neposredno povezane in so kot take kredibilne osebnosti za žirantsko odločitev," dodaja Hofer. Pomembna novost na letošnjem izboru je ta, da se izvajalci niso prijavili, ampak so jih povabili. Hofer odgovarja, da so predloge posredovali redaktorji in uredniki Razvedrilnega programa Televizije Slovenije. Predvsem so iskali take izvajalce, ki bi navdušili širši krog gledalcev, še posebej mlajše in tudi tiste, ki se na festival redkeje prijavijo. "Menim, da je zbir imen kakovosten in zanimiv. Navdušenje nad povabilom s strani izvajalcev, ki so si kasneje izbrali avtorske ekipe, je bilo precejšnje in tega smo veseli," zaključuje Hofer. Razočaranj in negodovanj s strani preostalih glasbenikov, ki se niso mogli prijaviti na Emo 2011, ni bilo.

Sarjaš: "Razpis za Emo bi moral biti vsako leto javen"

Roman Sarjaš, skladatelj, glasbeni producent in klaviaturist Tinkare Kovač, nad izborom strokovne žirije ni preveč navdušen, saj bi v njej raje videl kvalitetne glasbene producente, morda tudi kakšnega neodvisnega producenta iz tujine: "Le-ti poznajo zgodbe nastajanja glasbenih hitov in talentov tudi iz ozadja, kar je pri strokovnih mnenjih za moje pojme zelo pomembno in tudi odločilno pri sami izbiri favoritov." Glede Severine sicer meni, da se njeno mesto v komisiji lahko zdi nekaterim sporno, saj je v ozadju njene skladbe za Evrovizijo 2006 stal glasbeni guru Goran Bregović. "Mogoče bi lahko namesto nje raje njega povabili!" v smehu dodaja Sarjaš. Ob poslušanju izbranih skladb letošnje Eme je Sarjaš opazil, da si je marsikateri avtor dal duška, skladbe so zanimive in kvalitetno narejene: "Menim, da med njimi ni nekega hita, za katerega bi takoj povedal, da je zmagovalen. Zdaj, ali so vsi tako dobri ali pa me enostavno nobena skladba ni v celoti prepričala." Ob tem še komentira, da bi razpis za Emo moral biti vsako leto javen: "Ne vemo, za katerim skritim vogalom tiči kakšen nov talent, ni pa narobe, če so med njimi povabljeni."

Med izvajalci tudi Rock Partyzani, Tabu in Maja Keuc

Izvajalci bodo nastopili po naslednjem vrstnem redu:

1. Rock Partyzani – Time for revolution

2. Tabu – Moje luči

3. Nina Pušlar – Bilo lepo bi

4. Maja Keuc – Vanilija

5. Feliks Langus – Disko raj

6. LeeLooJamais – Slovenka

7. April – Ladadidej

8. Sylvain, Mike Vale in Hannah Mancini – Ti si tisti

9. Time to Time – Pravi čas

10. Omar Naber – Bistvo skrito je očem

Med dvema superfinalistoma bo odločil glas ljudstva

Strokovna žirija bo izmed desetih izvajalcev izbrala dva superfinalista, med katerima bo odločilo  glasovanje ljudstva. Glasovanje bo trajalo 10 minut, vse podrobnosti v zvezi s tem in s celotno Emo najdete na strani www.rtvslo.si/ema/.

Sodeč po anketi, ki jo izvajajo na spletni strani Eme, ima največ možnosti za zmago Maja Keuc, tako Hofer kot tudi Sarjaš pa ne izpostavljata nobenega favorita. Hofer čestita vsem sodelujočim za vložen trud, Sarjaš pa meni, da je v konkurenci za izbor veliko dobrih skladb in ob tem še pove: "Kdo bo zmagal, nimam pojma, saj ima vsak izvajalec nekaj, kar potegne publiko, pa naj bo to zmaga na talentih, nova glasbena revolucija ali vsesplošna glasbena popularnost na naši glasbeni sceni."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      25.02.2011 ob 9:54 lepi

      Ne me j... kda viden te naše "estradnike" me že takoj na wc požene. Vsi so same nekšne wana be zvejzde a o kakšne kvallitete nega in zgleda nede dugo dugo govora! Te pa še igralko porničov v komisijo postavijo! Blišč od bede!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. nina85
      25.02.2011 ob 13:07 nina85

      Meni pa je ta event čist kul

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. macot
      25.02.2011 ob 13:40 macot

      LeeLooJamais do zmagale!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. macot
      25.02.2011 ob 13:41 macot

      pa san znal ka me nekaj fali! Ge za vraga je LANGA :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.