https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Evropsko srečanje katoliške mladine v Valencija privabilo tudi Pomurce

4.1.2016  

Tokratno Evropsko srečanje mladih je bilo v Valencii, glavnem mestu istoimenske pokrajine v Španiji, od 28. decembra 2015 do 1. januarja 2016. Srečanje, katero je bilo izpeljano na povabilo katoliške nadškofije in drugih cerkva, ter taizejske skupnosti, se je več deset tisoč mladih zbralo na tej novi postojanki romanja zaupanja na zemlji.


Ustanovitelj taizéjske skupnosti, brat Roger, se je rodil v Švici leta 1914. V mladosti ga je zelo pritegnilo občestvo življenja, in veliki vplivi, ter dogodki v življenju, vojna kjer so se pobijali kristjani med seboj, ki bi morali biti med sabo najbolj poklicani k spravi. Leta 1944 so se pojavili prvi zametki Taizejske skupnosti, s soustanovitelji brati menihi.  Prior skupnosti, brat Roger, je leta 1952 za svoje brate napisal krajša življenjska pravila, »Pravila Taizéja«, ki so pozneje dobila ime »Izviri Taizéja«. Zadnja sprememba iz leta 1990 predstavlja srž knjige Ljubezen vseh ljubezni: izviri Taizéja.

Taizéjska skupnost ni nikoli imela namena ustanoviti lastnega "gibanja", raje je pozivala mlade, naj prevzemajo odgovornost v domačih župnijah, v mestih in okoljih, v katerih živijo. Da bi jih bratje pri tem podprli, so začeli pripravljati tako imenovano romanje zaupanja na zemlji. Ob koncu vsakega leta se v enem izmed večjih evropskih mest odvija množično srečanje, na katerem se zberejo mladi z vseh koncev Evrope. Evropska srečanja so bila doslej v Varšavi, Milanu, Parizu, na Dunaju, v Pragi, Budimpešti, Stuttgartu, Londonu, Rimu, Wroclawu …

Letošnje Evropsko srečanje mladih, na katerem so se pridružili tudi mladi iz Župnije Gornja Radgona, je potekalo v Španiji v Valenciji. Tadeja Edšid udeleženka srečanja iz Gornje Radgone nam ob vrnitvi pove: »To srečanje ima posebno izkušnjo,  predvsem pričakovati novo leto z mladimi iz Evrope, ki  smo bili povezani v molitvi in pesmi. Vseh udeležencev nas je bilo okrog 25.000, od tega 240 Slovencev. Nastanjeni smo bili pri  gostoljubnih in prijaznih družinah, pri katerih začutiš dobroto do soljudi in zgledno versko pripadnost.«

Samo srečanje je tako zelo velikega svetovnega in širokega pomena, mlade združiti v molitvi, pesmi, upanju, ter jim dati spoznati in izkusiti ljudi, gostoljubje družin iz Valencije, ki s svojim zgledom in življenjem oblikujejo družbo za prihodnost.

Besedilo: Marjan Slavič 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.