https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S tržnico želijo v Lendavi obuditi meščansko življenje

Lendava, 20.01.2016 ob 10:15  

V Društvu Lindva, ki so pobudniki projekta, s katerim želijo obuditi življenje v Lendavi, lokalnim ponudnikom pa omogočiti prostor, kjer bi ponujali izdelke, so pojasnili, da je projekt za zdaj še v razvojni zasnovi, zato želijo slišati mnenja občanov v prvi fazi priprave projekta.


Zakaj ideja o tržnici v Lendavi?

Kot je  na včerajšnji javni tribuni o ureditvi trga in tržnice v središču Lendave pojasnil Franc Koren, eden izmed idejnih pobudnikov projekta, je Lendava v zgodovini veljala za tržno mesto. Lokacija mesta, ki se lahko ponaša z ohranjenim mestnim jedrom, omogoča velik preplet kulture, zgodovine in tradicije, kar mestu na stičišču treh držav daje velik potencial. V mesto in regijo prihaja veliko turistov, veča se število novih lastnikov vikendov v lendavskih goricah, in tem ambasadorjem kraja kot tudi domačemu prabivalstvu ponuditi želijo nekaj več, kot le globalizirano uniformirano pobudbo, ki jo ponuja nekaj trgovskih veleponudnikov.

Predlog pobudnikov projekta je, da bi se obnovil kompleks v središču mesta, ki se nahaja na Glavni ulici 43 in se kot enoten stavbni kompleks nadaljuje v Spodnji ulico. Del kompleksa bi obnovili, del pa porušili in na novo zgradili.

Kot je pojasnil Koren, bi v pritličnih prostorih uredili oljarno in žganjarno, ki bi ju lahko uporabljali domačini, obenem pa bi se ta prostor uporabljal v edukativne, promocijske in turistične namene, kjer bi se odvijale delavnice in druge aktivnosti.

Vmesni prostor je namenjen tržnici. Tu bi se poleg klasične tržnice nahajal tudi gostinski lokal s teraso, javne sanitarije, pekarna, ribarnica, sirarna, mesnica, prostor pa bi ponujal tudi obilo možnosti za različne prireditve. Svoje mesto bi tu lahko našli tudi lončarji, pletilci in ostali obrtniki, mesto pa bi bilo tudi za upravni del tržnice.

V zgornjem delu kompleksa, ki meji na Glavno ulico, razpolaga s štirimi prostori. Največji bi ponujal razstavni prostor za vse, kar se na tržnici dogaja, ponujal pa bi možnost predstavitve tudi drugim ustvarjalcem iz Pomurja. Za najem dveh manjših prostorov se že zanimata okoliški zlatar in ponudnica trgovinske dejavnosti, v četrtem prostoru pa bi v sodelovanju z Muzejem – galerijo Lendava uredili etnološki muzej obrti.

Poleg tega obstaja v kompleksu tudi možnost ureditve mansardnih prostorov, kjer idejna zasnova še ni razdelana.

Dr. Mihael Kasaš, eden izmed snovalcev projekta, sicer pa tudi član občinskega sveta, je izrazil potrebo po ureditvi tržnice skozi oči kmetovalca. Kot je pojasnil, številni lokalni pridelovalci ne vedo, kje pričeti s prodajo svojih izdelkov, nimajo prostora, kje bi se predstavili, in prav to bi jim omogočila tržnica. Skupni prostor za prodajo bi po njegovih besedah bil dobra iztočnica za skupno blagovno znamko, pod katero bi se predstavljali lokalni prebivalci.   

Predlog že na mizah občinskih svetnikov

Po podanem predlogu, naj bi bila največji investitor Občina Lendava. O trgu in tržnici naj bi se glasovalo na eni izmed nedavnih sej občinskega sveta, vendar je bila točka umaknjena z dnevnega reda. Ob tem pa se je občinski svet strinjal, da se aktivnosti o ureditvi tržnice nadaljujejo, v letošnjem proračunu je za to predvidenih 10 tisočakov, konkretneje pa zadeve še niso rezdelane, kljub temu, da naj bi občina razmišljala o tem, da ureditvi tržnice v naslednjem letu nameni milijon evrov.

Mnenja o potrebi tržnice so različna

Z vidika arhitekta Andreja Pahojde, ki je izdelal grafično zasnovo projekta, ima stavbni kompleks, predlagan za ureditev tržnice in ki skriva številne poslikave in lesene oboke,  velik potencial, da se reši pred nadaljnjim propadanjem, pa je nujno potreben obnove.

Emanuel Banutai je opozoril na problematiko odhajanja mladih iz Lendave. Kot je pojasnil, ponuja tržnica velik potencial, s katerim bi lahko pritegnili mlade, ki sicer zapuščajo regijo, da se vračajo domov in prevzamejo ter nadaljujejo družinske obrti in tradicije.

Je pa občinski svetnik Ivan Koncut, ki se sicer zavzema za realizacijo projekta, opozoril na dejstvo, da je v mestu in okolici premalo ljudi, ki bi prihajali na tržnico, da bi le ta lahko zaživela. Da bi to spremenili, po njegovem mnenju morajo pritegniti več turistov. Poleg tega je opozoril na lastništvo, ki naj bi v veliki meri padlo na občino. Kot pravi, brez zasebnega partnerstva v projektu ne vidi prihodnosti.

Občinski svetnik Igor Kulčar je opozoril tudi na možnost izbora druge lokacije za ureditev tržnice in na možnost, da ima občina z omenjenim objektom že druge načrte.

Kot so javno tribuno o ureditvi trga in tržnice strnili predlagatelji, je projekt za zdaj idejna zasnova, kjer želijo slišati in vključiti čim več mnenj občanov, preden nadaljujejo z njegovo  pripravo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2016 ob 11:17 Fidlboy gost

      Jaz bom kandidiral za delo v žganjarni-to je pravi biznis in dobiček. No malo šale. Sicer podpiram ta projekt a dejstvo je, da bo to prineslo le peščico zaposlitev. Rešitev za Lendavo in preprečitev, da se Lendavčani ne bi selili v druge kraje je kaka nova proizvodnja, ki bi prinesla vsaj 300 delovnih mest, samo to so le sanje. Še z Nafto se nič ne dogaja, Petrochem pa Metanol prodajajo že več kot dve leti pa ni niti enega malega napredka. Lendavi je Bog rekel zbogom. Nažalost. Tudi sam v krtkem bežim iz nje, pa tako lepo mesto je, škoda res, ko bi vsaj meli tako sposobnega župana kot je Odranski, te bi še blo nekaj malega upanja.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.01.2016 ob 12:21 mar gost

      Se strinjam, da Lendava potrebuje tržnico. Ali kakšno tržnico ? Tako, da se bo na njej prodajale igračke spominki ali tržnica z prodajo lokalno pridelane hrane. Te pa ni v taki količini, da bi jo lahko ponudili lokalnemu prebivalcu. Mislim, da bi najprej bilo potrebno poskusno organizirati tržnico inn se nato odločiti za milijonski vložek. Saj po izkušnjah ki jih imamo zadevo izpeljemo, potem pa objekti propadajo. Ni smiselno vlagati v nekaj kar ne bo prinašalo dobička. Bolj pomembno bi bilo vložiti denar v obrtnike in mala podjetja, da bi s tem pridobili zaposlitev in vračanje mladih v Lendavo.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2016 ob 13:02 test gost

      dajmo si priznat da je takšna oblika trgovanja stvar preteklosti

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2016 ob 20:46 sobočanec gost

        je pa ni stvar preteklosti , če bo takšna kak v soboti da niti do nje ne moreš te je ne nucate !

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.01.2016 ob 16:46 kodila gost

      Fidlboy, ne sekejraj se. Odranski Ivek de do konca mandata oudpro šče 1000 delovnih mest. Ka se pa Lendavčarge sekejrajo ? Vsi do odili k njemi delat, oni do pa meli nouve Zavode, pa nouve direktore v zavodaj, pa nouva krožišča, pa nouvo vinsko klejt, , pa nouve kandelabre, pa nouve otoke na potokaj, pa nouve kolesarske centre, pa nouve direktore na stolpi, pa nouvo tržnico, pa nouvo knjižnico, pa nouvi nekšni kulturni center, pa nouvo glasbeno škoulo, pa nekšo nouvo turistično sumarijo, pa staroga župana, šteri de jin odavo meglo. In te, gda prijdejo Lendavčarge z Odranec, pa si malo počinejo, do šli z veselgjon v mesto in trošili, ka do obrtniki lejko živeli. Či nedo potrošili pri Jagri.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2016 ob 21:35 gost

        @kodila, dobro si to napisal, samo lendavski oberšturmfihrer ma debelo koužo, tak ka se ga nikaj ne prijme.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.01.2016 ob 12:01 gost

      Lendavskemu vseznalcu in šerifu ne more do živega niti solna kislina ,tako debelo kožo ima ...ZATO PA VSE IZGINJA ,UMIRA IN OSTAJA TISTO KAR SI ON V NJEGOVI GLAVI IZMISLI ----TO TUDI REALIZIRA....

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.