https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Murska Sobota dobiva podjetniški peskovnik: priložnost za mlade, brezposelne, študente in upokojence

Murska Sobota, 03.02.2016 ob 7:00  

Ekipa Ustvarjalnika prihaja širit podjetniško miselnost tudi v Pomurje. Srečanja bodo potekala enkrat tedensko v središču Murske Sobote.


Ustvarjalnik je podjetniški peskovnik, v katerem mladi razvijajo svoje prve podjetniške ideje, pri tem pa imajo pomoč v obliki mentorstva. »Gre za to, da znamo mladi generaciji pomagati, da se postavi na noge, si najde priložnost in se samozaposli,« pravi Matija Goljar, ustanovitelj in vodja Ustvarjalnika.

Slednji izraža zadovoljstvo nad tem, da jih je murskosoboška občina povabila k sodelovanju in jim dodelila prostore. To vidi kot enega od korakov za pozitivne spremembe. »V času, ko je brezposelnost velika in se mladi izseljujejo, se mi zdi pomembno, da znajo v lokalnem okolju prepoznati priložnosti in potenciale.« 

V praksi bodo aktivnosti Ustvarjalnika v Murski Soboti potekale na način podjetniških krožkov. Udeleženci se bodo tako enkrat tedensko srečevali s svojim mentorjem, mladim podjetnikom, ki jim bo pomagal pri uresničevanju ideje. »Pričakujem, da bo do poletja zraslo konkretno podjetje,« je optimističen Goljar.

Prvo srečanje ta petek

Otvoritev prostorov Ustvarjalnika v Murski Soboti in prva motivacijska delavnica bo potekala ta petek, 5. februarja ob 16.00 na Slovenski ulici 41. Vsa srečanja in aktivnosti bodo za udeležence brezplačne. Vodja podjetniškega peskovnika pravi, da so dobrodošle vse generacije. »Vabimo tudi študente, brezposelne, upokojence, skratka vse, ki bi želeli svojo idejo preizkusiti v praksi ali bi prišli zgolj zaradi mreženja.«

Slikanje z županom v roku ene ure

Goljar sicer glede prvih poslovnih korakov opaža, da si mladi zelo želijo poskusiti in jim je posel zelo privlačen. »Težava je v tem, da ne vedo, kakšni so prvi koraki in pri tem začutijo strah. Zato je treba delati na motivaciji in grajenju samozavesti.«

Na podjetniških krožkih Ustvarjalnika gre za konkretne izzive. Eden izmed njih je denimo lahko slikanje z županom. »Na voljo imajo eno uro, da pridejo do njega. Potem si morajo upati. Ko vidijo, da župan ni noben bavbav in ne grize, uvidijo, da je potrebno samo zbrati pogum in potem je naslednjič že lažje.«

Če lahko 86-letna gospa, lahko tudi ti

Za dejavnosti Ustvarjalnika, ki postaja vse bolj globalna zgodba, obstaja ogromen interes. Njihove dejavnosti tako med drugim potekajo na Poljskem, Madžarskem, širijo se v Italijo, Avstrijo in na Hrvaško, aktualna so razmišljanja tudi o ZDA. Kljub globalnosti projekta želijo ohraniti stik z lokalnim okoljem, tudi pomurskim. »Je pa to vedno pogojeno z interesom za financiranje naših aktivnosti. Zato se obračamo na občine, lokalna podjetja, razvojne agencije in posameznike,« dodaja Goljar in še enkrat vzpodbuja vse generacije k aktivnosti.

Foto: Ustvarjalnik.org

»Naj se ne bojijo v Ustvarjalnik v Murski Soboti vključiti tudi starejši. Podjetništvo nima starostne omejitve, to je bolj omejitev v glavi. Vsak lahko začne.« Kot primer navaja 86-letnico iz njegovega rojstnega kraja Šoštanja, ki je začela s trgovino za oblačila za starejše postave. »Če lahko ona pri 86 letih, lahko to stori kdorkoli.« Vaš začetek je torej lahko že ta petek. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2016 ob 8:30 Peskolovec gost

      Vse lepo in prav samo mi resno nimamo sposobnih ljudi v Soboti in jih moramo uvažati iz Ljubljane.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2016 ob 14:35 gost

      Se mi je zdelo kar zanimivo, dokler kot je zgornji komentator omenil, nisem prebral enih podatkov. Pa tista zmaga s slikanjem z županom, da mamo 1 uro,itd.. Svašta, resan je ta izjava. Edino, če tau pomeni, ka de tej župan te dau mladin,itd.. delo? "Kvazimodo pop" v glavnem , ko povežemo vse.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.02.2016 ob 20:02 gost

      slikanje z županom za podjetniški zagon??? Kume se meša??? Vsi ste izgubli stik z realnostjo?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.02.2016 ob 22:18 grga gost

      MAŠ SVAKOJAKIH UMETNIKOV IN BUMBAROV, VSI PIMPEKI PREK mure NAM HODIJO SOLIT PAMET,, res smo edinstveni, mi prekmurci, vse smo ži ta dali, zdaj še rit jim poližimo

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.02.2016 ob 7:54 gost

      evo pa nas ovi z bele Ljubljane žedne prek vode do pelali, tak kak so pejneze iz Pomurskoga zakona pocecali, zdaj nan do pa meglo odavali

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.02.2016 ob 8:46 panter gost

      moramo ustanoviti Prekmursko stranko , ge du notri pošteni lidjije in se prebiti v parlament , pa se boriti za Prekmurje nej pa samo kloniti glave pred elito iz Ljubljane , iščen primerne poštene lidij ka se zmenimo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.02.2016 ob 9:00 gost

      Gre se za koncept, premagovanje strahu, da kot podjetnik upaš stopiti do ljudi, jim predstavit neko idejo. Ali je to župan, investitor, poslovni angel, .... Poanta ni v trenutnem županu, ampak v instituciji kot taki. Gre se za igro podjetniškega razmišljanja.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.02.2016 ob 10:33 gremo gost

      podpiran pantera, vkup stopimo POMURCI, pa dokažimo, ka smo sposobni, pol prekmurja leži na topli vodi, izvenpomurci pa nan kažejo sunce v vodi., vse, ka so ljubljančani pa pizdeki z tistega dela je propadnolo, Mura, , Integral, Panonske terme nam pripeljejo v p. m. , begunce du nan se trpali, kemijsko golazen du tu širili (LEK) itd.. Samo paziti moramo, ka ne bomo imeli v ekipah materialistov ,primer, RA Mura, ker takih tudi ne rabimo, lopovi isti kak prek Trojan, napravimo nekaj za malo prekmursko dečico eli pa odidimo pod Mađare, samo če nas Orban pistij notri, či nej pa idemo z biciklinami, kak so Mađari k nan prišli !

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.02.2016 ob 18:16 gost

        či bomo samo gučali pa nič ukrepali , de se nan slabo gudilo , gjes v Vestniki piše ka je v Zdravlišči Radencaj dober osebni dohodek , samo za koga , pa jes znan ka delavci npr kuhar dobijo na začitki 700 bruto plače , sramota ovi v Savi Turizem pa si dobičke delijo , to trbej preprečiti bando pokvarjeno

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.02.2016 ob 16:29 gost

      Znate ka, mladi majo idej miljon. Samo nišče jij kcoj ne spistij. Tej šče ne vejo kradnuti, stari pa si ne pistijo pejneze zeti. Ne mo pravo, ka je pri sej županaj tak, pri velkoj večijni pa je. Mladi se rejsan lejko samo slikajo ž njimi, to je dobro za županovo promocijo, mladi pa je samo igračka v rokaj starejšoga lopova. Odprite jin delovna mesta, nej pa ka jin samo predavlete, pa kasejrate za svoje sumarije. Kda pa mladi vö prijde s predavalnice, je stoupo v realni svejt. Te pa predavatela lejko samo v rit fuda.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.