https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Porto - mesto izvrstnih vin in slikovitih stavb

7.2.2016  

Tokrat vas v POM-TURAH peljemo v Porto. Slikovito portugalsko mesto z čudovito arhitekturo, trgovskimi ladjicami in izvrstnimi vini ne bo nikogar pustilo ravnodušnega.


Porto je drugo največje portugalsko mesto (takoj za Lizbono) in šteje okoli 230.000 prebivalcev. Je središče ene od največjih urabnih območij v jugozahodni Evropi.

Leži ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean na severu Portugalske. Je eno od najstarejših evropskih središč, zaradi česar je bilo njegovo zgodovinsko jedro razglašeno za biser svetovne dediščine pod Unescom. Leta 2014 je bilo mesto razglašeno za najboljšo evropsko turistično destinacijo.

Porto je bilo zaradi obmorske lege in rečne povezave z notranjostjo že v zgodovini stičišče mednarodnih plovnih poti. Še danes slovi tudi po izvozu vin, med katerimi je najbolj priljubljen prav Portovec (nekateri mu rečejo kar Porto).

Porto očara s svojimi zgodovinskimi stavbami, nepozaben vtis pa pustijo fasade in notranje obloge sten, ki so iz belo-modre keramike, večinoma pa uprizarjajo zgodbe iz zgodovine. Poseben čar mestu dajo čolni, s katerimi so nekoč prevažali vino, danes pa služijo kot okras reki in mestu. Reko seka kar nekaj atraktivnih mostov, med katerimi je vsekakor največji magnet za oči Ponte Luiz I. oziroma t.i. »Eifllov most«, ki ga je izdelal eden od vajencev prav tistega Eiffla, ki je v Parizu postavil najvišji stolp.

Poleg ogledov cerkva, katedral, muzejev in ostalih turističnih atrakcij, morate nedvomno zaviti tudi v knjigarno Lello & Irmao. Knjigarna, katere notranjost krasijo čudoviti ornamenti iz lesa in polžasto zavite stopnice, je bila idejni navdih avtorici Harryja Potterja. Knjižnica je postala posebna turistična znamenitost, nikakor pa ob obisku Porta ne smete biti presenečeni, če boste po mestu ali na mestnem metroju uzrli kakšen lik iz priljubljenega mladinskega romana oz. filma, saj tamkajšnji študenti posebne priložnosti obeležijo tako, da se prelevijo v knjižne like.

Poleg obiska turističnih znamenitosti pa nikakor ne smete izpustiti obiska katere izmed mnogih vinskih kleti, ki se nahajajo ob reki Douro, in poskusiti njihovih izvrstnih vin. Ob tem pa si privoščite tudi njihovo slovito »franšizinjo« - večnadstropni topli sendvič, ki je v celoti ovit s sirom in njihovo posebno omako, kamor za lačne obiskovalce pristavijo še jajce na oko in ocvrt krompirček.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.